Bevanda poziva na formiranje Savjeta ministara

Bevanda je ocijenio da je nužno provođenje potpisanog Sporazuma o principima za formiranje vlasti i pozvao na odgovornost onih koji namjerno to opstruišu, saopšteno je iz HDZ BiH.

Bosna i Hercegovina 22.08.2019 | 13:32
Bevanda poziva na formiranje Savjeta ministara
- Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda (HDZ) ocijenio je da Savjet ministara mora biti hitno formiran, uz uvažavanje svih političkih opcija koje će biti u njemu zastupljene.

Bevanda je ocijenio da je nužno provođenje potpisanog Sporazuma o principima za formiranje vlasti i pozvao na odgovornost onih koji namjerno to opstruišu, saopšteno je iz HDZ BiH.

On je rekao da je NATO strateški spoljnopolitički interes i da je hrvatska politika snažan zagovornik članstva u ovaj savez, ali da u ovom trenutku kompromis o tom pitanju nažalost ne postoji, te da hrvatski narod najbolje zna koje su posljedice nametanja bilo čega.

"O tako važnim pitanjima za budućnost BiH mora postojati zajednički stav. Pitanje Godišnjeg nacionalnog programa /ANP/ je svjesno i zlonamjerno ispolitizovano, iako je riječ o dokumentu koji je tek jedan od dijelova u procesu pristupanja NATO-u. U ovakvom političkom ambijentu, uz sve manjkavosti političkog sistema BiH ne može postati dio bilo čega", rekao je Bevanda.

On smatra da je potpisani Sporazum o principima za formiranje vlasti obuhvatio ključne aspekte, od spolje politike koji se tiču NATO-a i EU, reforme izbornog zakonodavstva te socioekonomskih i infrastrukturnih reformi, te da je ovaj sporazum primjer kompromisa koji se konačno mora realizovati.

Implementacijom potpisanih principa, kaže Bevanda, napokon bi započeli set reformi na svim poljima.

"Nadam se da postoji još dovoljno mudrosti i racionalnog razmišljanja da u sljedećim danima okončamo ove procese i postignemo konačno rješenje", zaključio je Bevanda, osvrnuvši se na nastavak političke krize, neformiranja vlasti na nivou BiH i novog Savjeta ministara.

On je ocijenio da je poražavajuća i tužna činjenica da i 11 mjeseci nakon održavanja izbora iz dana u dan mora da se ukazuje na temelje funkcionisanja demokratskog društva, te da je formiranje vlasti na nivou BiH proces koji je već davno morao biti okončan, a umjesto toga ušlo se u bezizlazan prostor.

Bevanda je podsjetio da budžet za ovu godinu još nije usvojen, te da se institucije BiH finansiraju na osnovu Odluke o privremenom finansiranju i da je lično bio meta napada upravo onih koji su kočili donošenje tih dokumenata.

"Skoro godinu dana predstavnici hrvatskog naroda pozivaju na razgovore, dogovore i kompromis jer drugog načina u BiH kako smo svjedoci, nema. Napravimo li hronologiju svih događanja u posljednjih godinu dana, ne možemo ne pronaći nijednu stvar koja nije negativno ispolitizovana", naglasio je Bevanda.

(Srna)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

re

22.08.2019 11:35

Jel treba povećati saldo na svojim kriminalnim računima.

ODGOVORITE
Name

Pendula

22.08.2019 15:34

Prvo u NATO pa onda most na Savi (drugim rijecima).

Name

Mooooj Bevanda

22.08.2019 21:32

jel ti "maza" ispod ociju od slabije bubrega ili je to rucni rad Aluminasa.

Name

Jel to

22.08.2019 12:29

minđušar iz Splita se javlja...upalio tv pa da i on koju nabaci...

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

22.08.2019 12:37

Pa formirajte ko Vam brani.Bujrum sto kazu Turci

ODGOVORITE
Name

X

22.08.2019 12:38

SVE SAMI LOPOVI. SAMO SE JAVLJAJU I SVOJIH JAZBINA KO LESINARI. ON DA POZIVA? NJEGA NEKO SLUSA? FUJ.

ODGOVORITE
Name

Svrni navrni

22.08.2019 12:47

U pravu je Vjeko. Iz njegovog ugla gledajući. Aluminij gledaćemo sutra.

ODGOVORITE
Name

Almin

22.08.2019 13:57

Nerova ce samo rasti. Ukoliko Parlamentarna skupština BiH ne prihvati odluke o privremenom finansiranju koje je donijelo Vijeće ministara BiH u ovoj godini, 1. januara 2020. nastupit će opći finansijski kolaps. Nijedna transakcija se neće moći vršiti dok oba doma Parlamentarne skupštine BiH ne potvrde izvršenje onoga što je utrošeno u 2019. godini.

ODGOVORITE
Name

goran

22.08.2019 15:16

Znaci Hrvatima iz HDZ nije bitno to sto ce BH ostati van NATO iako je sama Hrvatska vec u NATO. Ispada da je BH Hrvatima vaznije sta Srbi iz RS zele/misle (da slijede Srbiju) nego sta oni [Hrvati] hoce. Mirise mi (u stvari smrdi) na dogovor Dodik-Covic

ODGOVORITE