"Почасно срце Сарајева" за великог глумца

Тим Рот - рођен је за глуму и вечерас му је на 25. Сарајево филм фестивалу предато “Почасно срце Сарајева”.

Забава 20.08.2019 | 22:42
"Почасно срце Сарајева" за великог глумца
Тим Рот који је стигао на црвени тепих фестивала, звијезда је ове приче. Крај је бриљантан. Он је сада успјешан, он је успио да испољи свој таленат и да буде признат као умјетник.

Сарајево му одаје поштовање, као и публика широм свијета.

Знате, у глуми, како ми оцјењујемо, само се највећи памти. Рот (58) је већ у том друштву незаборавних.

Довео га је до тамо таленат већи од било које улоге, али и фантастичне роле у филмовима “Улични пси”, “Четири собе”, “Претпарачке приче”, “Планета мајмуна”, “Подлих осам”.

Али шта се дешавало на почетку, у дјетињству?

– Мене је злостављао његов злостављач, који је био његов отац – рекао је он.

Откако се појавио на глумачкој сцени, а било је то 1982. постало је јасно да је свјетски филм добио ново аутентично лице.

Гледали смо “снажног” Тима, необичног, тајанственог. А да ли смо га заиста познавали?



Улоге су нам доста тога говориле о њему, али је он 2016. за “Гардијан” испричао оно најтеже. Рекао је тада да је би жртва силовања:

– Мој отац је био злостављан као дијете. Он је био злостављано дијете. Имао је ужасно дјетињство… Он је био злостављан и ја сам био злостављан. Али оно од чега је читав живот зазирао десило се и мени. Мене је злостављао његов злостављач, који је био његов отац. Он је био проклети силоватељ – рекао је глумац.

Био је то шок за Холивуд и за остатак свијета.

Сјетили су се многи тада филма “Тхе Wар Зоне” који је Рот режирао 1999. Филм приказује причу о дјечаку којег силује отац. Помислили су да је Тим на филмско платно пренио своје искуство, али то није било тачно иако је ово остварење било ослобађајуће за њега. 

– Нисам желио да будем само жртва цијели живот. Желио сам да будем онај који ће изаћи на крај са том муком. Мени је било потребно да нађем глас који ће ме водити да што прије све превазиђем”.

Помогао је многима исповјешћу. И тада је схватило да је Тим Рот не само глумац већ и животни побједник.

У причи о овом умјетнику је још једно велико уметничко име, Квентин Тарантино. Срео га је Тим након што се из Лондона преселио у Лос Анђелесу и након што је напустио студије скулптуре на Камбервил колеџу, пише Блиц Жена.

Тарантино му је повјерио улогу у “Уличним псима” и тако је све почело.

Тиму је улога у филму “Роб Рој” из 1995. Мајкла Кејтон Џоунса, улога Арчибалда Канингама, донијела номинацију за Оскара за најбољу споредну улогу.

Невјероватни Рот сјајан је и у научној фантастици, примјер је улога у Невјероватном Халку. Али и у вестерну (Подлих осам).

Да ли сте гледали серију”Лие то ме”? Ако нисте, морате!

Она нам доноси још једну страну Тимове глумачке личности.

Шетао је Рот од улога криминалаца до улога комичара, а у филму Вудија Алена је показао и пјевачко умјеће.

А љубав?

Тим Рот је 26 година у браку са Американком Ники Батлер и са њом има синове Батлера и Тимотија.

(Српскаинфо)

Коментари / 0

Оставите коментар