"Počasno srce Sarajeva" za velikog glumca

Tim Rot - rođen je za glumu i večeras mu je na 25. Sarajevo film festivalu predato “Počasno srce Sarajeva”.

Zabava 20.08.2019 | 22:42
"Počasno srce Sarajeva" za velikog glumca
Tim Rot koji je stigao na crveni tepih festivala, zvijezda je ove priče. Kraj je briljantan. On je sada uspješan, on je uspio da ispolji svoj talenat i da bude priznat kao umjetnik.

Sarajevo mu odaje poštovanje, kao i publika širom svijeta.

Znate, u glumi, kako mi ocjenjujemo, samo se najveći pamti. Rot (58) je već u tom društvu nezaboravnih.

Doveo ga je do tamo talenat veći od bilo koje uloge, ali i fantastične role u filmovima “Ulični psi”, “Četiri sobe”, “Pretparačke priče”, “Planeta majmuna”, “Podlih osam”.

Ali šta se dešavalo na početku, u djetinjstvu?

– Mene je zlostavljao njegov zlostavljač, koji je bio njegov otac – rekao je on.

Otkako se pojavio na glumačkoj sceni, a bilo je to 1982. postalo je jasno da je svjetski film dobio novo autentično lice.

Gledali smo “snažnog” Tima, neobičnog, tajanstvenog. A da li smo ga zaista poznavali?Uloge su nam dosta toga govorile o njemu, ali je on 2016. za “Gardijan” ispričao ono najteže. Rekao je tada da je bi žrtva silovanja:

– Moj otac je bio zlostavljan kao dijete. On je bio zlostavljano dijete. Imao je užasno djetinjstvo… On je bio zlostavljan i ja sam bio zlostavljan. Ali ono od čega je čitav život zazirao desilo se i meni. Mene je zlostavljao njegov zlostavljač, koji je bio njegov otac. On je bio prokleti silovatelj – rekao je glumac.

Bio je to šok za Holivud i za ostatak svijeta.

Sjetili su se mnogi tada filma “The War Zone” koji je Rot režirao 1999. Film prikazuje priču o dječaku kojeg siluje otac. Pomislili su da je Tim na filmsko platno prenio svoje iskustvo, ali to nije bilo tačno iako je ovo ostvarenje bilo oslobađajuće za njega. 

– Nisam želio da budem samo žrtva cijeli život. Želio sam da budem onaj koji će izaći na kraj sa tom mukom. Meni je bilo potrebno da nađem glas koji će me voditi da što prije sve prevaziđem”.

Pomogao je mnogima ispovješću. I tada je shvatilo da je Tim Rot ne samo glumac već i životni pobjednik.

U priči o ovom umjetniku je još jedno veliko umetničko ime, Kventin Tarantino. Sreo ga je Tim nakon što se iz Londona preselio u Los Anđelesu i nakon što je napustio studije skulpture na Kambervil koledžu, piše Blic Žena.

Tarantino mu je povjerio ulogu u “Uličnim psima” i tako je sve počelo.

Timu je uloga u filmu “Rob Roj” iz 1995. Majkla Kejton Džounsa, uloga Arčibalda Kaningama, donijela nominaciju za Oskara za najbolju sporednu ulogu.

Nevjerovatni Rot sjajan je i u naučnoj fantastici, primjer je uloga u Nevjerovatnom Halku. Ali i u vesternu (Podlih osam).

Da li ste gledali seriju”Lie to me”? Ako niste, morate!

Ona nam donosi još jednu stranu Timove glumačke ličnosti.

Šetao je Rot od uloga kriminalaca do uloga komičara, a u filmu Vudija Alena je pokazao i pjevačko umjeće.

A ljubav?

Tim Rot je 26 godina u braku sa Amerikankom Niki Batler i sa njom ima sinove Batlera i Timotija.

(Srpskainfo)

Komentari / 0

Ostavite komentar