Органска храна на пијаци у Бијељини

На бијељинској Зеленој пијаци, постављен је И први штанд са органским производима, који имају цертификат. Циље је да се грађанима понуди што квалитетнија храна, И да у вријеме свеприсутности хемијског третирања, буду сигурни да су купили здраво.

Здравље 20.08.2019 | 15:00
Органска храна на пијаци у Бијељини
У вријеме када је тржиште преплављено углавном увозном робом, И када је скоро извјесно да је све у некој мјери хемијски третирано, храна из башти И вртова све је траженија. То је за сада једина сигурност да је употријебљено минимум хемикалија, а органска производња постала је посебно атрактивна последњих година. И код нас полако али сигурно долази свијест о важности здравих намирница на трпези . У прилог томе иде И постављање штанда са производима које продају први сертификовани органски произвођачи у Бијељини И који су поставили штанд на зеленој пијаци.

“Да би се испунили услови за добијање цертификата било је потребно много рада И прије свега знања како се не би направиле грешке. Ипак са колегиницом Љиљаном И осталим женама које раде успјели смо да развијемо квалитетан И здрав производ”, каже Драгана Нешковић, инжењер пољопривреде.

Бијељинска Зелена пијаца, богата И са добром понудом током читаве године, сада је додатно обогаћена са овим штандом. И раније је било сличних акција, на које суграђани кажу итекако добро реагују, рекао је Данијел Перић, руководилац Службе за организацију пијачних услуга.

Удружење за промоцију И образовање Рома “Отахарин”, оснивач је предузећа “Агро-план”. Циљ је био запослити што више жена ромкиња, а И створити квалитетан производ, изјавио је Драган Јоковић, извршни директор “Отахарина”.

Сабина Муратовић, радница у пластеницима ове фирма каже да је задовољна послом, прије свега приликом да ради И да учествује у потпуности у процесу производње на читавом путу од сјемена до трпезе.

За сада ово предузеће има 3 пластеника у коме се узгајају парадајз И парика, а у плану је И расад јагода. Сва средства су усмјерена ка новој производњи. Тренутно имају 6 запослених И за сада се финансирају из пројеката, док се у будућности надају да ће имати стална средства.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

МИЛЕНА

21.08.2019 15:00

КОНАЦНО НЕСТО ОВАКО ДА СЕ УРАДИ И КОД НАС,ПРОБАЛА САМ И СВИЂАЈУ МИ СЕ ПРОИЗВОДИ.ЦИЈЕНЕ СУ ОК НИЈЕ СКУПЉЕ ОД УВОЗНЕ РОБЕ. ТРЕБА ПОДРЗАТИ ОВУ ПРОИЗВОДЊУ И ИДЕЈУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данијел

22.08.2019 05:56

Идеја је добра али не подрзавам идеју да се та „чиста, органска храна“ пакује у пластику за продају. Зашто се и паковање не уради „чисто“ и без пластике?

ОДГОВОРИТЕ
Name

рада

22.08.2019 12:44

Органска храна се не пакује у најлон. Тако да је то исто. Чуј пластичне кесе. Па да ли неко мисли да је народ луд, али скроз.