Organska hrana na pijaci u Bijeljini

Na bijeljinskoj Zelenoj pijaci, postavljen je I prvi štand sa organskim proizvodima, koji imaju certifikat. Cilje je da se građanima ponudi što kvalitetnija hrana, I da u vrijeme sveprisutnosti hemijskog tretiranja, budu sigurni da su kupili zdravo.

Zdravlje 20.08.2019 | 15:00
Organska hrana na pijaci u Bijeljini
U vrijeme kada je tržište preplavljeno uglavnom uvoznom robom, I kada je skoro izvjesno da je sve u nekoj mjeri hemijski tretirano, hrana iz bašti I vrtova sve je traženija. To je za sada jedina sigurnost da je upotrijebljeno minimum hemikalija, a organska proizvodnja postala je posebno atraktivna poslednjih godina. I kod nas polako ali sigurno dolazi svijest o važnosti zdravih namirnica na trpezi . U prilog tome ide I postavljanje štanda sa proizvodima koje prodaju prvi sertifikovani organski proizvođači u Bijeljini I koji su postavili štand na zelenoj pijaci.

“Da bi se ispunili uslovi za dobijanje certifikata bilo je potrebno mnogo rada I prije svega znanja kako se ne bi napravile greške. Ipak sa koleginicom Ljiljanom I ostalim ženama koje rade uspjeli smo da razvijemo kvalitetan I zdrav proizvod”, kaže Dragana Nešković, inženjer poljoprivrede.

Bijeljinska Zelena pijaca, bogata I sa dobrom ponudom tokom čitave godine, sada je dodatno obogaćena sa ovim štandom. I ranije je bilo sličnih akcija, na koje sugrađani kažu itekako dobro reaguju, rekao je Danijel Perić, rukovodilac Službe za organizaciju pijačnih usluga.

Udruženje za promociju I obrazovanje Roma “Otaharin”, osnivač je preduzeća “Agro-plan”. Cilj je bio zaposliti što više žena romkinja, a I stvoriti kvalitetan proizvod, izjavio je Dragan Joković, izvršni direktor “Otaharina”.

Sabina Muratović, radnica u plastenicima ove firma kaže da je zadovoljna poslom, prije svega prilikom da radi I da učestvuje u potpunosti u procesu proizvodnje na čitavom putu od sjemena do trpeze.

Za sada ovo preduzeće ima 3 plastenika u kome se uzgajaju paradajz I parika, a u planu je I rasad jagoda. Sva sredstva su usmjerena ka novoj proizvodnji. Trenutno imaju 6 zaposlenih I za sada se finansiraju iz projekata, dok se u budućnosti nadaju da će imati stalna sredstva.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

MILENA

21.08.2019 15:00

KONACNO NESTO OVAKO DA SE URADI I KOD NAS,PROBALA SAM I SVIĐAJU MI SE PROIZVODI.CIJENE SU OK NIJE SKUPLJE OD UVOZNE ROBE. TREBA PODRZATI OVU PROIZVODNJU I IDEJU

ODGOVORITE
Name

Danijel

22.08.2019 05:56

Ideja je dobra ali ne podrzavam ideju da se ta „čista, organska hrana“ pakuje u plastiku za prodaju. Zašto se i pakovanje ne uradi „čisto“ i bez plastike?

ODGOVORITE
Name

rada

22.08.2019 12:44

Organska hrana se ne pakuje u najlon. Tako da je to isto. Čuj plastične kese. Pa da li neko misli da je narod lud, ali skroz.