Скупа обиљежили почетак пада гвоздене завјесе

Њемачки канцелар Ангела Меркел и мађарски премијер Виктор Орбан боравили су у пограничном граду Шопрон, први у којем је прије 30 година уклоњена "гвоздена завјеса".

Свијет 19.08.2019 | 18:09
Скупа обиљежили почетак пада гвоздене завјесе
Меркелова је признала да са Орбаном још има несугласица око миграција, али је и навела да су сагласни по бројним аспектима тог питања, укључујући да се учини више у борби против узрока кретања избјеглица.

Двоје лидера говорили су након обиљежавања "паневропског пикника" одржаног на аустријско-мађарској граници 1989. године, када је најмање 600 становника тадашње источне Њемачке прешло границу и отишло на запад.

Први масовни егзодус мјештана источне Њемачке од градње Берлинског зида 1961. године сматра се кључним фактором у паду те конструкције три мјесеца касније.

Меркелова је истакла да без историјских промјена, она не би постала политичар нити канцелар уједињене Њемачке.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Зајебант

19.08.2019 16:49

Додиков јаран слави пораз Русије .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакица

20.08.2019 02:42

Пустите ви ту прицу добро се они пазе и цувају леда и границе једни другима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрехергуру

21.08.2019 07:38

Да пазе се они добро, јер владају ауторитарно, диктаторски. Путин, као велики "антифасиста" управо се са таквима састаје, са Ле Пен, Салвини, Страцхе, њемацки Афд и финанцира их, мијеса се у изборе, и подрива распад Европе и распад Демократие у Европи, распирују национализам. Недај бозе да они завладају Европом, црно нам се писе. Исто смо имали пред други WW. А издавају се као велике патриоте. Све лазов до лазова.