Skupa obilježili početak pada gvozdene zavjese

Njemački kancelar Angela Merkel i mađarski premijer Viktor Orban boravili su u pograničnom gradu Šopron, prvi u kojem je prije 30 godina uklonjena "gvozdena zavjesa".

Svijet 19.08.2019 | 18:09
Skupa obilježili početak pada gvozdene zavjese
Merkelova je priznala da sa Orbanom još ima nesuglasica oko migracija, ali je i navela da su saglasni po brojnim aspektima tog pitanja, uključujući da se učini više u borbi protiv uzroka kretanja izbjeglica.

Dvoje lidera govorili su nakon obilježavanja "panevropskog piknika" održanog na austrijsko-mađarskoj granici 1989. godine, kada je najmanje 600 stanovnika tadašnje istočne Njemačke prešlo granicu i otišlo na zapad.

Prvi masovni egzodus mještana istočne Njemačke od gradnje Berlinskog zida 1961. godine smatra se ključnim faktorom u padu te konstrukcije tri mjeseca kasnije.

Merkelova je istakla da bez istorijskih promjena, ona ne bi postala političar niti kancelar ujedinjene Njemačke.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Zajebant

19.08.2019 16:49

Dodikov jaran slavi poraz Rusije .

ODGOVORITE
Name

Bakica

20.08.2019 02:42

Pustite vi tu pricu dobro se oni paze i cuvaju leda i granice jedni drugima.

ODGOVORITE
Name

Dreherguru

21.08.2019 07:38

Da paze se oni dobro, jer vladaju autoritarno, diktatorski. Putin, kao veliki "antifasista" upravo se sa takvima sastaje, sa Le Pen, Salvini, Strache, njemacki Afd i financira ih, mijesa se u izbore, i podriva raspad Evrope i raspad Demokratie u Evropi, raspiruju nacionalizam. Nedaj boze da oni zavladaju Evropom, crno nam se pise. Isto smo imali pred drugi WW. A izdavaju se kao velike patriote. Sve lazov do lazova.