ШПА: Бејл почео, Модрић искључен, Јовић играо!

А, Тони Крос постигао један од голова сезоне, иако је тек 1. коло. Зинедин Зидан остао је без Едена Азара вече пре прве утакмице у сезони, па је изненадио многе.  Ово већ личи на Реал: Бомба Кроса, акција из уџбеника, деби Јовића и лагана тројка у Вигу.  Зидан престао с експериментима, Мадриђани ће играти 4-3-3. . .  Класично "самоубиство" на "Местаљи" у 101. минуту! Јесте ли гледали утакмицу Валенсија - Реал Сосиједад?

Фудбал 17.08.2019 | 22:20
ШПА: Бејл почео, Модрић искључен, Јовић играо!
Ово је мало ко очекивао: Гарет Бејл био је један од најбољих фудбалера Реал Мадрида данас на скоро распродатом "Балаидосу", на ком се тренер Зинедин Зидан тријумфално вратио у Примеру.

Селта је била добра и срчана, али је Виго морао да се задовољи утешним голом у надокнади времена за - 1:3 (0:1) у 1. колу Ла Лиге 2019/20.

Овај резултат стигао је вече након што се повредио Еден Азар, а шампион Барселона пао на "Сан Мамесу" после мајсторије 38-годишњег Арица Адурица.

У Галицији је дебитовао и најскупљи српски фудбалер свих времена, Лука Јовић, који је у 81. минуту заменио једног од најбољих играча меча и стрелца водећег гола за Мадриђане, Карима Бензему.

"Бенцу" је у 12. минуту расположени и ватрени Бејл асиситирао за 0:1, након чега је Зиданов састав поређан у ону стару поставку 4-3-3 наставио да "ломи" екипу тренера Франа Ескрибе, све док Хавијер Естрада Фернандез у надокнади првог полувремена није позвао ВАР собу упомоћ и препознао играње руком домаћих, чиме је поништено изједначење услед катастрофалне реакције Алвара Одриозоле у свом шеснаестерцу.

Десном беку Реала, који је хтео да дрибла на десетак метара од Тибоа Куртое, лопту је одузео спретни Јаго Аспас, окренуо се, издржао повлачење Одриозоле са леђа и додао до Браиса Мендеза, који је погодио мрежу за 1:1, али…

...свему је претходио прекршај правила игре, што наравно није било са одобравањем прихваћено ни код играча, ни код навијача Селте.

Пауза од 15 минута ове вруће суботе поподне у Шпанији помогла је Ескрибином тиму да "охлади главу", Селта се на терен вратила решена да узврати и заслужи још једно изједначење, а у томе је требало да им помогне управо ВАР технологија, уз коју је нервозни Естрада Фернандез скупио довољно аргумената да покаже Луки Модрићу директан црвени картон у 51. минуту.

Најбољи фудбалер света за прошлу годину дуго је тражио објашњење од судије, сматрајући да то што је згазио на пету изванредном Денису Суарезу не може бити ништа друго но фаул и опомена, али узалуд - први пут у каријери искључен је у Ла Лиги, а други пут од када је стигао из Тотенхема у редове најтрофејнијег европског клуба.

Без њега, Аспас је повукао екипу у напад, отворио се простор на половини домаћих, а управо одатле - са преко 25 метара удаљености - Тони Кроз "затегао" је један од вероватно најлепших голова у сезони 2019/20, иако је тек почела прва рунда шампионата.

Лопта се од пречке закопрцала у мрежи Рубена Бланка, што је разбило домаћу поставу у сваком смислу.

Иако бројчано надмоћни, моцми у светло плавом били су надиграни и натрчани у наставку меча, а Зиданов тим поентирао је још једном и то после дивне акције навале у којој је Бензема после "пируете" на "капици" одиграо у страну за резервисту Лукаса Васкеза, а овај рутински поставио преубедљивих 0:3.

Тада је шансу да заигра добио и наш Јовић, након што је у игру уместо прскосног Бејла ушао и Иско, међутим после две-три добре шансе гостију за 0:4, четврти погодак пао је на другој страни, а дао га је још један "другопозивац", Икер Лосада.

Остаће Барселона и после првог кола највећи фаворит за одбрану трона у Шпанији, без обзира на стартни пораз у Билбау, али Реал Мадрид се дефинитивно неће лако предати. На тешком гостовању у Вигу Краљевићу славили убедљиво са 3:1 и то играјући са човеком мање од 56. минута. Подсетимо, Зинедин Зидан није могао да рачуна на повређене Едена Азара, Марка Асенсија и Данијела Карвахала, што ову победу чини још већом. Наш Лука Јовић добио је шансу да дебитује у дресу Реала у једном званичном мечу. Он је ушао у игру у 81. минуту уместо Карима Бенземе. 

Селта можда није заслужила овако висок пораз. Играли су домаћи сасвим пристојно у већем делу утакмице, створили бар две, три озбиљне прилике, један гол им је и поништен због офсајда, но Реал је сјајно искомбиновао индивидуални квалитет својих играча (у првом полувремену) и висок ниво одговорности, па чак се може рећи и уиграности (у другом делу), поготово откако је на терену остао са дестеорицом.

Зидан је у Вигу вероватно ствио тачку на експерименте с формацијама. Одлучио се за проверену 4-3-3 и очито је да Реал тако најбоље функционише.

Герет Бејл играо је од првог минута. Видно је било колико је мотивисан, а показао је и колико може да буде користан за овај тим, без обзира што га је Зизу био прецртао. Велшанин је најзаслужнији за водећи гол Мадриђана. Одрадио је велики посао уз аут линију, изломиосвог чувара, па дивно успослио Карима Бензему - 0:1. 

Све до црвеног картона Луке Модрића (после интервенције ВАР-а) играло се без гарда. Смењивали су се напади на обе страна. Нешто више је промашивао Реал, међутим Селта играчки није била подређена. А онда је севнула бомба Тонија Кроса која ће сасвим сигурно конкурисати за гол године у Шпанији. После тога било је јасно да ће домаћи тешко моћи до бода, без обзира на човека више. 

Трећи погодак Реала пао је после најлепше акције на утакмици...

Лука Јовић није имао пуно времена покаже шта зна. Селта је последње минуте провела углавном на половини Мадриђана. Успели су домаћи да постигну почасни погодак преко младог резервисте Лосаде (18) и тако ставе тачку на ову утакмицу... 

Класично "самоубиство" на "Местаљи" у 101. минуту! Јесте ли гледали утакмицу Валенсија - Реал Сосиједад?

Ако нисте, штета!

Оних 42.000 (не)срећника са трибина "Местаље" никада неће заборавити прву утакмицу у сезони 2019/20.

Шта се догодило?

Судија Хавијер Манцано дозволио је Денису Черишеву да са две руке повлачи са леђа Андера Беренечеу Мугурузу и тако му одузме лопту, а када је Рус потом пао у шеснаестерцу гостију, интернационални арбитар "мртав ладан" показао је на белу тачку у 93. минуту утакмице при резултату 1:0 за домаће.

Требало је то да буде коначна егзекуција и пораз гостију из Сан Себастијана.

Стрелац водећег гола за "слепе мишеве" из 59. минута, Кевин Гамеиро, рутински је наместио лопту и дуго чекао да престане расправа играча Реал Сосиједада са арогантним судијом, којем је неколико минута било потребно да дуне у пиштаљку и одобри извођење измишљеног пенала.

Део навијача који је већ био кренуо кућама зауставио се на излазима да одгледа ову завршну сцену.

Када се Француз коначно залетео, уверен да ће и други пут савладати Мигела Анхела Моју и заузети место на насловницама као јунак утакмице 1. кола Ла Лиге, лопта је уместо у мрежи завршила на трибини култног стадиона у наручју једног збуњеног навијача домаћег тима.

Камера је тада "ухватила" шокираног Марселина, који се ухватио за главу, али који није ни могао да претпостави шта ће се догодити у наредних неколико минута.

Као да се ништа није догодило и да до краја има још много (а, испоставиће се да су били у праву), фудбалер Реал Сосиједада наставили су игру и брзо дошли на супарничку половину. Тамо, на "капици", 19-годишњи шведски нападач Александер Исак предриблао је 13 година старијег Езекијела Гараја и натерао Аргентинца да заради жути картон како би спречио потенцијалну катастрофу.

Песимистима у редовима навијача Валенсије већ је све било јасно, иако је Вилијан Жозе имао тежак задатак у том тренутку - лопту на 18 метара од гола, "живи зид" испред себе и Јаспера Силесена, некадашњег голмана Барселоне на црти.

И ту се чекало минут-два, а када је Муњоз дао знак да слободњак буде изведен, Бразилац је мајсторски шутирао и вероватно би погодио за 1:1 да Франсес Кокелан није руком зауставио његов ударац покушавајући додатним потезом главом да увери судије и ВАР собу у регуларност своје пожртвованости.

Мало је рећи да није успео, јер је и искључен након што је Муњоз (овог пута с пуним правом) досудио још један пенал у надокнади и довео атмосферу на стадиону до тачке кључања, а у току је био 100. минут...

Ушло се у 101. када се Микел Ојарзабал залетео, сачекао да Холанђанин изабере десну, па левом ногом траљаво послао лопту у супротну страну за непоновљивих: Валенсија - Реал Сосиједад 1:1 (0:0) на отварању очигледну "луде" Примере.

До сада су одигране само три утакмице у сезони, Барселона је изгубила "маказицама" 38-годишњег Арица Адуриза (!?) у надокнади, а Гарет Бејл (!?) предводио Реал Мадрид до рутинске победе у Вигу.

Шпански фудбал, недостајао је!

Резултати:

петак

Атлетик Билбао - Барселона 1:0 (0:0)
/Адуриз 89/

субота

Селта - Реал Мадрид 1:3 (0:1)
/Лосада 91 - Бензема 12, Крос 61, Васкез 80/

Валенсија - Реал Сосиједад 1:1 (0:0)
/Гамеиро 59 - Ојарзабал пен 111/

Мајорка - Еибар 21.00
Леганес - Осасуна 21.00
Виљареал - Гранада 21.00

недеља

Алавес - Леванте 17.00
Еспањол - Севиља 19.00
Бетис - Ваљадолид 21.00
Атлетико Мадрид - Хетафе 22.00

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар