ŠPA: Bejl počeo, Modrić isključen, Jović igrao!

A, Toni Kros postigao jedan od golova sezone, iako je tek 1. kolo. Zinedin Zidan ostao je bez Edena Azara veče pre prve utakmice u sezoni, pa je iznenadio mnoge.  Ovo već liči na Real: Bomba Krosa, akcija iz udžbenika, debi Jovića i lagana trojka u Vigu.  Zidan prestao s eksperimentima, Madriđani će igrati 4-3-3. . .  Klasično "samoubistvo" na "Mestalji" u 101. minutu! Jeste li gledali utakmicu Valensija - Real Sosijedad?

Fudbal 17.08.2019 | 22:20
ŠPA: Bejl počeo, Modrić isključen, Jović igrao!
Ovo je malo ko očekivao: Garet Bejl bio je jedan od najboljih fudbalera Real Madrida danas na skoro rasprodatom "Balaidosu", na kom se trener Zinedin Zidan trijumfalno vratio u Primeru.

Selta je bila dobra i srčana, ali je Vigo morao da se zadovolji utešnim golom u nadoknadi vremena za - 1:3 (0:1) u 1. kolu La Lige 2019/20.

Ovaj rezultat stigao je veče nakon što se povredio Eden Azar, a šampion Barselona pao na "San Mamesu" posle majstorije 38-godišnjeg Arica Adurica.

U Galiciji je debitovao i najskuplji srpski fudbaler svih vremena, Luka Jović, koji je u 81. minutu zamenio jednog od najboljih igrača meča i strelca vodećeg gola za Madriđane, Karima Benzemu.

"Bencu" je u 12. minutu raspoloženi i vatreni Bejl asisitirao za 0:1, nakon čega je Zidanov sastav poređan u onu staru postavku 4-3-3 nastavio da "lomi" ekipu trenera Frana Eskribe, sve dok Havijer Estrada Fernandez u nadoknadi prvog poluvremena nije pozvao VAR sobu upomoć i prepoznao igranje rukom domaćih, čime je poništeno izjednačenje usled katastrofalne reakcije Alvara Odriozole u svom šesnaestercu.

Desnom beku Reala, koji je hteo da dribla na desetak metara od Tiboa Kurtoe, loptu je oduzeo spretni Jago Aspas, okrenuo se, izdržao povlačenje Odriozole sa leđa i dodao do Braisa Mendeza, koji je pogodio mrežu za 1:1, ali…

...svemu je prethodio prekršaj pravila igre, što naravno nije bilo sa odobravanjem prihvaćeno ni kod igrača, ni kod navijača Selte.

Pauza od 15 minuta ove vruće subote popodne u Španiji pomogla je Eskribinom timu da "ohladi glavu", Selta se na teren vratila rešena da uzvrati i zasluži još jedno izjednačenje, a u tome je trebalo da im pomogne upravo VAR tehnologija, uz koju je nervozni Estrada Fernandez skupio dovoljno argumenata da pokaže Luki Modriću direktan crveni karton u 51. minutu.

Najbolji fudbaler sveta za prošlu godinu dugo je tražio objašnjenje od sudije, smatrajući da to što je zgazio na petu izvanrednom Denisu Suarezu ne može biti ništa drugo no faul i opomena, ali uzalud - prvi put u karijeri isključen je u La Ligi, a drugi put od kada je stigao iz Totenhema u redove najtrofejnijeg evropskog kluba.

Bez njega, Aspas je povukao ekipu u napad, otvorio se prostor na polovini domaćih, a upravo odatle - sa preko 25 metara udaljenosti - Toni Kroz "zategao" je jedan od verovatno najlepših golova u sezoni 2019/20, iako je tek počela prva runda šampionata.

Lopta se od prečke zakoprcala u mreži Rubena Blanka, što je razbilo domaću postavu u svakom smislu.

Iako brojčano nadmoćni, mocmi u svetlo plavom bili su nadigrani i natrčani u nastavku meča, a Zidanov tim poentirao je još jednom i to posle divne akcije navale u kojoj je Benzema posle "piruete" na "kapici" odigrao u stranu za rezervistu Lukasa Vaskeza, a ovaj rutinski postavio preubedljivih 0:3.

Tada je šansu da zaigra dobio i naš Jović, nakon što je u igru umesto prskosnog Bejla ušao i Isko, međutim posle dve-tri dobre šanse gostiju za 0:4, četvrti pogodak pao je na drugoj strani, a dao ga je još jedan "drugopozivac", Iker Losada.

Ostaće Barselona i posle prvog kola najveći favorit za odbranu trona u Španiji, bez obzira na startni poraz u Bilbau, ali Real Madrid se definitivno neće lako predati. Na teškom gostovanju u Vigu Kraljeviću slavili ubedljivo sa 3:1 i to igrajući sa čovekom manje od 56. minuta. Podsetimo, Zinedin Zidan nije mogao da računa na povređene Edena Azara, Marka Asensija i Danijela Karvahala, što ovu pobedu čini još većom. Naš Luka Jović dobio je šansu da debituje u dresu Reala u jednom zvaničnom meču. On je ušao u igru u 81. minutu umesto Karima Benzeme. 

Selta možda nije zaslužila ovako visok poraz. Igrali su domaći sasvim pristojno u većem delu utakmice, stvorili bar dve, tri ozbiljne prilike, jedan gol im je i poništen zbog ofsajda, no Real je sjajno iskombinovao individualni kvalitet svojih igrača (u prvom poluvremenu) i visok nivo odgovornosti, pa čak se može reći i uigranosti (u drugom delu), pogotovo otkako je na terenu ostao sa desteoricom.

Zidan je u Vigu verovatno stvio tačku na eksperimente s formacijama. Odlučio se za proverenu 4-3-3 i očito je da Real tako najbolje funkcioniše.

Geret Bejl igrao je od prvog minuta. Vidno je bilo koliko je motivisan, a pokazao je i koliko može da bude koristan za ovaj tim, bez obzira što ga je Zizu bio precrtao. Velšanin je najzaslužniji za vodeći gol Madriđana. Odradio je veliki posao uz aut liniju, izlomiosvog čuvara, pa divno usposlio Karima Benzemu - 0:1. 

Sve do crvenog kartona Luke Modrića (posle intervencije VAR-a) igralo se bez garda. Smenjivali su se napadi na obe strana. Nešto više je promašivao Real, međutim Selta igrački nije bila podređena. A onda je sevnula bomba Tonija Krosa koja će sasvim sigurno konkurisati za gol godine u Španiji. Posle toga bilo je jasno da će domaći teško moći do boda, bez obzira na čoveka više. 

Treći pogodak Reala pao je posle najlepše akcije na utakmici...

Luka Jović nije imao puno vremena pokaže šta zna. Selta je poslednje minute provela uglavnom na polovini Madriđana. Uspeli su domaći da postignu počasni pogodak preko mladog rezerviste Losade (18) i tako stave tačku na ovu utakmicu... 

Klasično "samoubistvo" na "Mestalji" u 101. minutu! Jeste li gledali utakmicu Valensija - Real Sosijedad?

Ako niste, šteta!

Onih 42.000 (ne)srećnika sa tribina "Mestalje" nikada neće zaboraviti prvu utakmicu u sezoni 2019/20.

Šta se dogodilo?

Sudija Havijer Mancano dozvolio je Denisu Čeriševu da sa dve ruke povlači sa leđa Andera Berenečeu Muguruzu i tako mu oduzme loptu, a kada je Rus potom pao u šesnaestercu gostiju, internacionalni arbitar "mrtav ladan" pokazao je na belu tačku u 93. minutu utakmice pri rezultatu 1:0 za domaće.

Trebalo je to da bude konačna egzekucija i poraz gostiju iz San Sebastijana.

Strelac vodećeg gola za "slepe miševe" iz 59. minuta, Kevin Gameiro, rutinski je namestio loptu i dugo čekao da prestane rasprava igrača Real Sosijedada sa arogantnim sudijom, kojem je nekoliko minuta bilo potrebno da dune u pištaljku i odobri izvođenje izmišljenog penala.

Deo navijača koji je već bio krenuo kućama zaustavio se na izlazima da odgleda ovu završnu scenu.

Kada se Francuz konačno zaleteo, uveren da će i drugi put savladati Migela Anhela Moju i zauzeti mesto na naslovnicama kao junak utakmice 1. kola La Lige, lopta je umesto u mreži završila na tribini kultnog stadiona u naručju jednog zbunjenog navijača domaćeg tima.

Kamera je tada "uhvatila" šokiranog Marselina, koji se uhvatio za glavu, ali koji nije ni mogao da pretpostavi šta će se dogoditi u narednih nekoliko minuta.

Kao da se ništa nije dogodilo i da do kraja ima još mnogo (a, ispostaviće se da su bili u pravu), fudbaler Real Sosijedada nastavili su igru i brzo došli na suparničku polovinu. Tamo, na "kapici", 19-godišnji švedski napadač Aleksander Isak predriblao je 13 godina starijeg Ezekijela Garaja i naterao Argentinca da zaradi žuti karton kako bi sprečio potencijalnu katastrofu.

Pesimistima u redovima navijača Valensije već je sve bilo jasno, iako je Vilijan Žoze imao težak zadatak u tom trenutku - loptu na 18 metara od gola, "živi zid" ispred sebe i Jaspera Silesena, nekadašnjeg golmana Barselone na crti.

I tu se čekalo minut-dva, a kada je Munjoz dao znak da slobodnjak bude izveden, Brazilac je majstorski šutirao i verovatno bi pogodio za 1:1 da Franses Kokelan nije rukom zaustavio njegov udarac pokušavajući dodatnim potezom glavom da uveri sudije i VAR sobu u regularnost svoje požrtvovanosti.

Malo je reći da nije uspeo, jer je i isključen nakon što je Munjoz (ovog puta s punim pravom) dosudio još jedan penal u nadoknadi i doveo atmosferu na stadionu do tačke ključanja, a u toku je bio 100. minut...

Ušlo se u 101. kada se Mikel Ojarzabal zaleteo, sačekao da Holanđanin izabere desnu, pa levom nogom traljavo poslao loptu u suprotnu stranu za neponovljivih: Valensija - Real Sosijedad 1:1 (0:0) na otvaranju očiglednu "lude" Primere.

Do sada su odigrane samo tri utakmice u sezoni, Barselona je izgubila "makazicama" 38-godišnjeg Arica Aduriza (!?) u nadoknadi, a Garet Bejl (!?) predvodio Real Madrid do rutinske pobede u Vigu.

Španski fudbal, nedostajao je!

Rezultati:

petak

Atletik Bilbao - Barselona 1:0 (0:0)
/Aduriz 89/

subota

Selta - Real Madrid 1:3 (0:1)
/Losada 91 - Benzema 12, Kros 61, Vaskez 80/

Valensija - Real Sosijedad 1:1 (0:0)
/Gameiro 59 - Ojarzabal pen 111/

Majorka - Eibar 21.00
Leganes - Osasuna 21.00
Viljareal - Granada 21.00

nedelja

Alaves - Levante 17.00
Espanjol - Sevilja 19.00
Betis - Valjadolid 21.00
Atletiko Madrid - Hetafe 22.00

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar