Висок степен корупције утиче на страна улагања

Висок степен корупције и слабо правосуђе наведени су као главни разлози за минимална страна улагања.

Босна и Херцеговина 17.08.2019 | 18:36
Висок степен корупције утиче на страна улагања
У најновијем извјештају Стејт департмента о инвестиционој клими наводи се да БиХ има релативно низак степен директних страних инвестиција, које су, према подацима Централне банке БиХ, за девет мјесеци прошле године износиле око 350 милиона евра, а у годишњем извјештају Централне банке БиХ за 2018. годину, укупно 400 милиона евра.

Висок степен корупције и слабо правосуђе наведени су као главни разлози за минимална страна улагања.

"Босна и Херцеговина је отворена за стране инвестиције, али инвеститори морају превазићи корупцију, компликоване законске регулативе, нетранспарентне тендерске процедуре, недовољну заштиту права и слабо правосуђе", наводи се у извјештају Стејт департмента.

У извјештају се, такође, наводи да регистровање бизниса у земљи може бити "екстремно оптерећујући процес који одузима много времена''. 

Економисти кажу да је главни разлог лоше пословне климе која влада у Босни и Херцеговини - политичка дисхармонија. Ако се неко и поред тога одлучи за инвестирање, слиједи бирократија која нарушава било какву слободу доношења пословних одлука, каже Зоран Павловић.

Што се тиче Републике Српске, подаци Министарства привреде и предузетништва говоре да је у 2015. години износ директних страних улагања био 146 милиона марака. Годину касније тај број се срозао на свега 76 милиона, а у 2017. години је био 214 милиона марака.

Иако званичници Републике Српске тврде да је стање у привреди пуно боље него у Федерацији БиХ, подаци говоре супротно.

Од укупних улагања у БиХ у 2017. години, односно од 777 милиона марака, у Федерацију БиХ је отишло чак 569 милиона, а у Републику Српску тек 214 милиона марака.

БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Јован

17.08.2019 18:09

Не само имовинска него и лична сигурност страних улагача у РС је до крајности угрожена криминалом корумпираних и професионално некомпетених судија којим подршку и заштиту од сваковрсне одговорности пружа ВСТС. Један од многих доказа томе је судија Окружног привредног суда у Бања Луци Синиша Боснић који без знања и сагласности страног инвеститора брише његов оснивачки удио у вриједностинод преко 5..5 мио КМ и пренесе на члана локалне организоване групе. Након тога никакве дисциплинске пријаве ВСТС, нити жалбе на његова рјешења не помажу да се врати опљачкани капитал! Још драстичнији примјер је Бранимир Малетић, до крајности компротивани судија Основног суда у Градишци, који је приватизовао правосудну функцију у мјери да без устручавања продаје судске одлуке. Поред осталог, познат је постао по суђењу Наерцу у вријеме док се налазио у Француској а нарочито по томе што изречене кривичне санкције пушта у застару па осуђеним нуди да их за накнаду ослободи издржавања казне затвора. У једном случају извршење по приједлогу страног улагача води већ дуже од шест година, спријечио је наплату потраживања од преко 2 мио и уништио радна мјеста за више од 70 радника. Ко послије овако дратичних примјера очекује страна улагања? Све се то дешава уз знање и прећутну сагласност политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.08.2019 08:43

Били би најсрећнији народ на свету да нема никако страних учлагања да држава гради фабрике, а не да нам страни окупатор отима рудника, као Станаре, Омарску, Сасе, Гацко, Угљевик, хдропотенцијале ХЕ Дабар, Дрину итд.

Name

перо

17.08.2019 18:15

Хаха, па која будала би уложила једам еуро у ову приватну државу. Ја не би ни киоск овде отворио...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.08.2019 08:52

Батагон

Name

Директ

17.08.2019 18:22

Без заводјења реда у администрацији, без смањена бирократије, без борбе против криминала и корупције и без правне дрзаве, ова земља је удјена на пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.08.2019 19:29

Кад народ буде добар бице све добро. Овакав олош не радја се двапут! Зато це све пропаст. И нек пропадне!

Name

Јоја

18.08.2019 05:07

све голи олос и јадо ...

Name

Оззy

18.08.2019 03:58

Стране инвестиције - Једини кур*ц расте у тудјој руци, сиротињо моја испраног мозга...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

18.08.2019 14:00

Којих уз то скоро и да нема.

ОДГОВОРИТЕ