Visok stepen korupcije utiče na strana ulaganja

Visok stepen korupcije i slabo pravosuđe navedeni su kao glavni razlozi za minimalna strana ulaganja.

Bosna i Hercegovina 17.08.2019 | 18:36
Visok stepen korupcije utiče na strana ulaganja
U najnovijem izvještaju Stejt departmenta o investicionoj klimi navodi se da BiH ima relativno nizak stepen direktnih stranih investicija, koje su, prema podacima Centralne banke BiH, za devet mjeseci prošle godine iznosile oko 350 miliona evra, a u godišnjem izvještaju Centralne banke BiH za 2018. godinu, ukupno 400 miliona evra.

Visok stepen korupcije i slabo pravosuđe navedeni su kao glavni razlozi za minimalna strana ulaganja.

"Bosna i Hercegovina je otvorena za strane investicije, ali investitori moraju prevazići korupciju, komplikovane zakonske regulative, netransparentne tenderske procedure, nedovoljnu zaštitu prava i slabo pravosuđe", navodi se u izvještaju Stejt departmenta.

U izvještaju se, takođe, navodi da registrovanje biznisa u zemlji može biti "ekstremno opterećujući proces koji oduzima mnogo vremena''. 

Ekonomisti kažu da je glavni razlog loše poslovne klime koja vlada u Bosni i Hercegovini - politička disharmonija. Ako se neko i pored toga odluči za investiranje, slijedi birokratija koja narušava bilo kakvu slobodu donošenja poslovnih odluka, kaže Zoran Pavlović.

Što se tiče Republike Srpske, podaci Ministarstva privrede i preduzetništva govore da je u 2015. godini iznos direktnih stranih ulaganja bio 146 miliona maraka. Godinu kasnije taj broj se srozao na svega 76 miliona, a u 2017. godini je bio 214 miliona maraka.

Iako zvaničnici Republike Srpske tvrde da je stanje u privredi puno bolje nego u Federaciji BiH, podaci govore suprotno.

Od ukupnih ulaganja u BiH u 2017. godini, odnosno od 777 miliona maraka, u Federaciju BiH je otišlo čak 569 miliona, a u Republiku Srpsku tek 214 miliona maraka.

BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Jovan

17.08.2019 18:09

Ne samo imovinska nego i lična sigurnost stranih ulagača u RS je do krajnosti ugrožena kriminalom korumpiranih i profesionalno nekompetenih sudija kojim podršku i zaštitu od svakovrsne odgovornosti pruža VSTS. Jedan od mnogih dokaza tome je sudija Okružnog privrednog suda u Banja Luci Siniša Bosnić koji bez znanja i saglasnosti stranog investitora briše njegov osnivački udio u vrijednostinod preko 5..5 mio KM i prenese na člana lokalne organizovane grupe. Nakon toga nikakve disciplinske prijave VSTS, niti žalbe na njegova rješenja ne pomažu da se vrati opljačkani kapital! Još drastičniji primjer je Branimir Maletić, do krajnosti komprotivani sudija Osnovnog suda u Gradišci, koji je privatizovao pravosudnu funkciju u mjeri da bez ustručavanja prodaje sudske odluke. Pored ostalog, poznat je postao po suđenju Naercu u vrijeme dok se nalazio u Francuskoj a naročito po tome što izrečene krivične sankcije pušta u zastaru pa osuđenim nudi da ih za naknadu oslobodi izdržavanja kazne zatvora. U jednom slučaju izvršenje po prijedlogu stranog ulagača vodi već duže od šest godina, spriječio je naplatu potraživanja od preko 2 mio i uništio radna mjesta za više od 70 radnika. Ko poslije ovako dratičnih primjera očekuje strana ulaganja? Sve se to dešava uz znanje i prećutnu saglasnost politike.

ODGOVORITE
Name

re

18.08.2019 08:43

Bili bi najsrećniji narod na svetu da nema nikako stranih učlaganja da država gradi fabrike, a ne da nam strani okupator otima rudnika, kao Stanare, Omarsku, Sase, Gacko, Ugljevik, hdropotencijale HE Dabar, Drinu itd.

Name

pero

17.08.2019 18:15

Haha, pa koja budala bi uložila jedam euro u ovu privatnu državu. Ja ne bi ni kiosk ovde otvorio...

ODGOVORITE
Name

Re

18.08.2019 08:52

Batagon

Name

Direkt

17.08.2019 18:22

Bez zavodjenja reda u administraciji, bez smanjena birokratije, bez borbe protiv kriminala i korupcije i bez pravne drzave, ova zemlja je udjena na propast.

ODGOVORITE
Name

Re

17.08.2019 19:29

Kad narod bude dobar bice sve dobro. Ovakav ološ ne radja se dvaput! Zato ce sve propast. I nek propadne!

Name

Joja

18.08.2019 05:07

sve goli olos i jado ...

Name

Ozzy

18.08.2019 03:58

Strane investicije - Jedini kur*c raste u tudjoj ruci, sirotinjo moja ispranog mozga...

ODGOVORITE
Name

Direkt

18.08.2019 14:00

Kojih uz to skoro i da nema.

ODGOVORITE