Гастритис је често изазван стресом?

Мучнина, повраћање и крварење симтоми су упале желудачне слузнице. Симптоми су у том случају бурнији него код желудачних проблема узрокованих храном.

Здравље 13.08.2019 | 12:07
Гастритис је често изазван стресом?
ПСИХИЧКИ проблеми све чешће су узрок појаве гастритиса, упозоравају гастроентеролози. Депресија, траума, повреда или хируршка операција могу да изазову ово обољење, које се манифестује упалом желуца, поремећајем процеса варења и лучења желудачних киселина.

Доктор Срђан Марковић, гастроентеролог КБЦ "Звездара", каже за "Новости" да је последица физиолошког стреса често промена у дигестивном тракту.

- Гастритис је често проузрокован стесним догађајем, тешком болешћу или великом хируршком операцијом - каже др Срђан Марковић. - Чест је случај да након обољења као што су пнеумонија и инфаркт миокарда, дође до појаве ове болести. Чак и неки облици стресора, као што су велика, нелечена депресија, могу резултирати овом болешћу.

То су акутна тешка стања код којих је симптоматологија бурна, објашњава др Марковић:

- Први симптом је углавном крварење, након чега долази до мучнине, повраћања и болова. Тешки облик стресом изазваног гастритиса некад води до операције.

Када није у питању стресни догађај, већ хроничне, свакодневне ситуације, симптоми су блажи и укључују бол у горњем трбуху и надутост. То су тегобе које су сличне као у случају гастритиса који је изазван хеликобактеријом.

- Прво је неопходно искључити улкусну болест желуца, дванаестопалачног црева, карцином желуца и горњом ендоскопијом тестирати присуство хеликобактерије у желудачној слузници - каже др Марковић. - Код блажих симптома гастритиса и код млађих људи, без присутних симптома као што су губитак у килажи, повишена температура, крв у столици и хронични пролив, може се тестирати присуство хеликобактерије у столици, након чега се започење терапија инхибитором протонске пумпе - каже др Марковић.

У хроничним стресним ситуацијама се дешава да људи губе на телесној тежини, али и у овим случајевима, увек треба бити опрезан и тегобе олако не приписивати стресу, већ пацијентима индивидуално приступити.

- Горња ендоскопија (ЕРГ) је "златни стандард" у дијагностици, којим се може открити упала желуца и благе ерозије на дванаестопалачном цреву - каже др Марковић.

Лекови који се користе у лечењу гастритиса изазваног стресом су инхибитори протонске пумпе. Уз ове препарате пацијентима могу да помогну и Х2 блокатори, антациди, али и адекватан хигијенско-дијететски режим, односно храна која неће утицати на повећање лучења желудачне киселине.

- Препоручује се барена храна и избегавање употребе теста, масне, љуте, киселе и зачињене хране. Важно је избегавање пушења и употреба нестероидних антиинфламаторних лекова. Ако симптоми не нестану, пацијенту се сугерише да предузме мере за ублажавање стреса, прекине пушење, смањи напитке са кофеином и алкохол. Упркос саветима лекара, већина пацијената остаје доследна својим лошим навикама, па се симптоми понављају - каже др Марковић.

УТИЦАЈ ЛЕКОВА

ОСИМ стреса, гастритис може да буде проузрокован инфекцијом, иритацијом храном, лековима, аутоимуним поремећајима или враћањем жучи у желудац. - У случају појаве тегоба које сугеришу на гастритис, потребна је процена од стране гастроентеролога, како би се избегле грешке у дијагнози и предузели адекватни дијагностички и терапијски кораци - каже др Срђан Марковић.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар