Gastritis je često izazvan stresom?

Mučnina, povraćanje i krvarenje simtomi su upale želudačne sluznice. Simptomi su u tom slučaju burniji nego kod želudačnih problema uzrokovanih hranom.

Zdravlje 13.08.2019 | 12:07
Gastritis je često izazvan stresom?
PSIHIČKI problemi sve češće su uzrok pojave gastritisa, upozoravaju gastroenterolozi. Depresija, trauma, povreda ili hirurška operacija mogu da izazovu ovo oboljenje, koje se manifestuje upalom želuca, poremećajem procesa varenja i lučenja želudačnih kiselina.

Doktor Srđan Marković, gastroenterolog KBC "Zvezdara", kaže za "Novosti" da je posledica fiziološkog stresa često promena u digestivnom traktu.

- Gastritis je često prouzrokovan stesnim događajem, teškom bolešću ili velikom hirurškom operacijom - kaže dr Srđan Marković. - Čest je slučaj da nakon oboljenja kao što su pneumonija i infarkt miokarda, dođe do pojave ove bolesti. Čak i neki oblici stresora, kao što su velika, nelečena depresija, mogu rezultirati ovom bolešću.

To su akutna teška stanja kod kojih je simptomatologija burna, objašnjava dr Marković:

- Prvi simptom je uglavnom krvarenje, nakon čega dolazi do mučnine, povraćanja i bolova. Teški oblik stresom izazvanog gastritisa nekad vodi do operacije.

Kada nije u pitanju stresni događaj, već hronične, svakodnevne situacije, simptomi su blaži i uključuju bol u gornjem trbuhu i nadutost. To su tegobe koje su slične kao u slučaju gastritisa koji je izazvan helikobakterijom.

- Prvo je neophodno isključiti ulkusnu bolest želuca, dvanaestopalačnog creva, karcinom želuca i gornjom endoskopijom testirati prisustvo helikobakterije u želudačnoj sluznici - kaže dr Marković. - Kod blažih simptoma gastritisa i kod mlađih ljudi, bez prisutnih simptoma kao što su gubitak u kilaži, povišena temperatura, krv u stolici i hronični proliv, može se testirati prisustvo helikobakterije u stolici, nakon čega se započenje terapija inhibitorom protonske pumpe - kaže dr Marković.

U hroničnim stresnim situacijama se dešava da ljudi gube na telesnoj težini, ali i u ovim slučajevima, uvek treba biti oprezan i tegobe olako ne pripisivati stresu, već pacijentima individualno pristupiti.

- Gornja endoskopija (ERG) je "zlatni standard" u dijagnostici, kojim se može otkriti upala želuca i blage erozije na dvanaestopalačnom crevu - kaže dr Marković.

Lekovi koji se koriste u lečenju gastritisa izazvanog stresom su inhibitori protonske pumpe. Uz ove preparate pacijentima mogu da pomognu i H2 blokatori, antacidi, ali i adekvatan higijensko-dijetetski režim, odnosno hrana koja neće uticati na povećanje lučenja želudačne kiseline.

- Preporučuje se barena hrana i izbegavanje upotrebe testa, masne, ljute, kisele i začinjene hrane. Važno je izbegavanje pušenja i upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lekova. Ako simptomi ne nestanu, pacijentu se sugeriše da preduzme mere za ublažavanje stresa, prekine pušenje, smanji napitke sa kofeinom i alkohol. Uprkos savetima lekara, većina pacijenata ostaje dosledna svojim lošim navikama, pa se simptomi ponavljaju - kaže dr Marković.

UTICAJ LEKOVA

OSIM stresa, gastritis može da bude prouzrokovan infekcijom, iritacijom hranom, lekovima, autoimunim poremećajima ili vraćanjem žuči u želudac. - U slučaju pojave tegoba koje sugerišu na gastritis, potrebna je procena od strane gastroenterologa, kako bi se izbegle greške u dijagnozi i preduzeli adekvatni dijagnostički i terapijski koraci - kaže dr Srđan Marković.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar