Да ли сте превише високи за Јапан ?

Јапан је по много чему необична дестинација. Замислите само да шетате по граду у чудним и веома неудобним дрвеним кломпама, обмотани у широки кимоно и да једете најотровнију рибу на свету дрвеним штапићима.

Путовања 12.08.2019 | 13:39
Да ли сте превише високи за Јапан ?
Осим што ће вас приликом посете Јапану, сломити џет лег, бићете суочени и са необичним начином исхране, напорним начином седења, чудним паметним тоалетима, посебним менталитетом. 

Постоји још један проблем са којим се сусрећу туристи који посећују ову острвску земљу Далеког истока - висина. Јапанци су природно веома ниски и много грађевинских решења прилагођено је њима самима, па високи људи могу лако да повреде главу. 

Довољно је да сте високи 180 центиметара и да се из посете овој земљи вратите са копчама на глави, ако нисте довољно пажљиви. Посебно треба обратити пажњу у неким традиционалним, старим квартовима. 

Вероватно нећете моћи да уђете у продавнице у чувеном гејша дистрикту у граду Каназава, јер су сва врата у овом историјском кварту ниска. Иако модеран, токијски метро, зна да буде неприлагођен за особе високе према јапанским стандардима. Рукохвати у појединим метро возовима су толико ниско постављени да ће вам глава вирити преко њих.

У Јапану ћете имати проблем и да пронађете гардеробу у вашој величини. У појединим хотелима ћете морати да се сагнете да бисте се цели истуширали пошто ће вам туш бити у равни са раменом. 

Посебну опасност за туристе представљају и традиционални ресторани у старим квартовима, који имају више нивоа. Преграде изнад степеница су тако ниско постављене да ћете морати да се провлачите. 

Туристи из Европе и Америке се лако уочавају на јапанским улицама, јер просто штрче изнад стотина глава. Просечна висина мушкараца у Јапану је 170, док су жене високе 162,5 центиметара. Њихова карактеристика је и да су уједначене висине. Веома ретки су Јапанци који су виши од 180 центиметара. 

Сходно томе, проблема вероватно нећете имати ако се високи до 180, док ће сви преко те висине бити у ризику да негде "распале" главу. Ако сте високи 1,9 до 2 метра, што у Србији и није баш нека реткост, у Јапану ћете сигурно имати проблема. 

Будите спремни и када резервишете хотел обавезно проверите која је дужина кревета.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар