Da li ste previše visoki za Japan ?

Japan je po mnogo čemu neobična destinacija. Zamislite samo da šetate po gradu u čudnim i veoma neudobnim drvenim klompama, obmotani u široki kimono i da jedete najotrovniju ribu na svetu drvenim štapićima.

Putovanja 12.08.2019 | 13:39
Da li ste previše visoki za Japan ?
Osim što će vas prilikom posete Japanu, slomiti džet leg, bićete suočeni i sa neobičnim načinom ishrane, napornim načinom sedenja, čudnim pametnim toaletima, posebnim mentalitetom. 

Postoji još jedan problem sa kojim se susreću turisti koji posećuju ovu ostrvsku zemlju Dalekog istoka - visina. Japanci su prirodno veoma niski i mnogo građevinskih rešenja prilagođeno je njima samima, pa visoki ljudi mogu lako da povrede glavu. 

Dovoljno je da ste visoki 180 centimetara i da se iz posete ovoj zemlji vratite sa kopčama na glavi, ako niste dovoljno pažljivi. Posebno treba obratiti pažnju u nekim tradicionalnim, starim kvartovima. 

Verovatno nećete moći da uđete u prodavnice u čuvenom gejša distriktu u gradu Kanazava, jer su sva vrata u ovom istorijskom kvartu niska. Iako moderan, tokijski metro, zna da bude neprilagođen za osobe visoke prema japanskim standardima. Rukohvati u pojedinim metro vozovima su toliko nisko postavljeni da će vam glava viriti preko njih.

U Japanu ćete imati problem i da pronađete garderobu u vašoj veličini. U pojedinim hotelima ćete morati da se sagnete da biste se celi istuširali pošto će vam tuš biti u ravni sa ramenom. 

Posebnu opasnost za turiste predstavljaju i tradicionalni restorani u starim kvartovima, koji imaju više nivoa. Pregrade iznad stepenica su tako nisko postavljene da ćete morati da se provlačite. 

Turisti iz Evrope i Amerike se lako uočavaju na japanskim ulicama, jer prosto štrče iznad stotina glava. Prosečna visina muškaraca u Japanu je 170, dok su žene visoke 162,5 centimetara. Njihova karakteristika je i da su ujednačene visine. Veoma retki su Japanci koji su viši od 180 centimetara. 

Shodno tome, problema verovatno nećete imati ako se visoki do 180, dok će svi preko te visine biti u riziku da negde "raspale" glavu. Ako ste visoki 1,9 do 2 metra, što u Srbiji i nije baš neka retkost, u Japanu ćete sigurno imati problema. 

Budite spremni i kada rezervišete hotel obavezno proverite koja je dužina kreveta.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar