На УНЕСЦО листи и Невесињска олимпијада

Традиционалним коњским тркама на Братачком лугу код Невесиња данас је завршена 144. Невесињска олимпијада. Након 53 одржане дисциплине и више приређених културних и туристичких садржаја спуштена је олимпијска застава на овогодишњем сабору традиције и витештва.

Република Српска 11.08.2019 | 20:56
На УНЕСЦО листи и Невесињска олимпијада
У три галоперске трке које су привукле највише пажње учествовало је 17 грла. Главне награде остају у Невесињу пошто су у трци пунокрвних коња највише степенице побједничког постоља припале домаћим одгајивачима.



Награду од 4.000 КМ заслужило је грло Јагма Мирка Телетине из Невесиња, а награду од 2.500 КМ освојио је Душко Ђурасовић чије је грло Фаст Ендс друго прошлчо кроз циљ. На трећој степеници побједничког постоља Невесињцима се придружила породица Дунђер из Билеће.



У трци арапских коња најбрже је било грло Ленкоран Дражена Дунђера из Билеће, испред Нумана Марка Остојића из Жабљака и Нахара Сава Аџића из Гацка.



Мала трка босанско-брдских коња и мјешанаца донијела је радост Сашки Солдо из Невесиња пошто је њено грло Аполо прво прошло кроз циљ чиме је поновило прошлогодишњи успјех. Други је био Пламен Гојка Јанковића из Жабљака, а трећи Звјездан Данка бајата из Рогатице.



Атрактивна дисциплина потезање конопа донијела је радост Невесињцима. Српски Соко је у финалу побиједио великог ривала Џими комерц из Апатина и попео се на највишу степеницу побједничког постоља.



Најуспјешнији олимпијац био је Александар Крајишник из Апатина са три златне и двије сребрне медаље.



Невесињска олимпијада има традицију дужу од модерних Олимпијских игара и несумњиво је највећа и најмасовнија манифестација у овом дијелу Републике Српске.

Покренута је и иницијатива за номинацију ове традиционалне културно-спортске манифестације на лУНЕСЦО исту нематеријалног културног насљеђа.

На тој листи већ су се нашле двије традиције из Републике Српске - змијањски вез и брање траве иве.



(БН/Радионевесиње)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ватра

11.08.2019 20:33

Коњи су племенити !

ОДГОВОРИТЕ