Na UNESCO listi i Nevesinjska olimpijada

Tradicionalnim konjskim trkama na Bratačkom lugu kod Nevesinja danas je završena 144. Nevesinjska olimpijada. Nakon 53 održane discipline i više priređenih kulturnih i turističkih sadržaja spuštena je olimpijska zastava na ovogodišnjem saboru tradicije i viteštva.

Republika Srpska 11.08.2019 | 20:56
Na UNESCO listi i Nevesinjska olimpijada
U tri galoperske trke koje su privukle najviše pažnje učestvovalo je 17 grla. Glavne nagrade ostaju u Nevesinju pošto su u trci punokrvnih konja najviše stepenice pobjedničkog postolja pripale domaćim odgajivačima.



Nagradu od 4.000 KM zaslužilo je grlo Jagma Mirka Teletine iz Nevesinja, a nagradu od 2.500 KM osvojio je Duško Đurasović čije je grlo Fast Ends drugo prošlčo kroz cilj. Na trećoj stepenici pobjedničkog postolja Nevesinjcima se pridružila porodica Dunđer iz Bileće.



U trci arapskih konja najbrže je bilo grlo Lenkoran Dražena Dunđera iz Bileće, ispred Numana Marka Ostojića iz Žabljaka i Nahara Sava Adžića iz Gacka.



Mala trka bosansko-brdskih konja i mješanaca donijela je radost Saški Soldo iz Nevesinja pošto je njeno grlo Apolo prvo prošlo kroz cilj čime je ponovilo prošlogodišnji uspjeh. Drugi je bio Plamen Gojka Jankovića iz Žabljaka, a treći Zvjezdan Danka bajata iz Rogatice.



Atraktivna disciplina potezanje konopa donijela je radost Nevesinjcima. Srpski Soko je u finalu pobijedio velikog rivala DŽimi komerc iz Apatina i popeo se na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja.



Najuspješniji olimpijac bio je Aleksandar Krajišnik iz Apatina sa tri zlatne i dvije srebrne medalje.



Nevesinjska olimpijada ima tradiciju dužu od modernih Olimpijskih igara i nesumnjivo je najveća i najmasovnija manifestacija u ovom dijelu Republike Srpske.

Pokrenuta je i inicijativa za nominaciju ove tradicionalne kulturno-sportske manifestacije na lUNESCO istu nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

Na toj listi već su se našle dvije tradicije iz Republike Srpske - zmijanjski vez i branje trave ive.



(BN/Radionevesinje)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vatra

11.08.2019 20:33

Konji su plemeniti !

ODGOVORITE