Na UNESCO listi i Nevesinjska olimpijada

Tradicionalnim konjskim trkama na Bratačkom lugu kod Nevesinja danas je završena 144. Nevesinjska olimpijada. Nakon 53 održane discipline i više priređenih kulturnih i turističkih sadržaja spuštena je olimpijska zastava na ovogodišnjem saboru tradicije i viteštva.

Republika Srpska 11.08.2019 | 20:56
Na UNESCO listi i Nevesinjska olimpijada
U tri galoperske trke koje su privukle najviše pažnje učestvovalo je 17 grla. Glavne nagrade ostaju u Nevesinju pošto su u trci punokrvnih konja najviše stepenice pobjedničkog postolja pripale domaćim odgajivačima.Nagradu od 4.000 KM zaslužilo je grlo Jagma Mirka Teletine iz Nevesinja, a nagradu od 2.500 KM osvojio je Duško Đurasović čije je grlo Fast Ends drugo prošlčo kroz cilj. Na trećoj stepenici pobjedničkog postolja Nevesinjcima se pridružila porodica Dunđer iz Bileće.U trci arapskih konja najbrže je bilo grlo Lenkoran Dražena Dunđera iz Bileće, ispred Numana Marka Ostojića iz Žabljaka i Nahara Sava Adžića iz Gacka.Mala trka bosansko-brdskih konja i mješanaca donijela je radost Saški Soldo iz Nevesinja pošto je njeno grlo Apolo prvo prošlo kroz cilj čime je ponovilo prošlogodišnji uspjeh. Drugi je bio Plamen Gojka Jankovića iz Žabljaka, a treći Zvjezdan Danka bajata iz Rogatice.Atraktivna disciplina potezanje konopa donijela je radost Nevesinjcima. Srpski Soko je u finalu pobijedio velikog rivala DŽimi komerc iz Apatina i popeo se na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja.Najuspješniji olimpijac bio je Aleksandar Krajišnik iz Apatina sa tri zlatne i dvije srebrne medalje.Nevesinjska olimpijada ima tradiciju dužu od modernih Olimpijskih igara i nesumnjivo je najveća i najmasovnija manifestacija u ovom dijelu Republike Srpske.

Pokrenuta je i inicijativa za nominaciju ove tradicionalne kulturno-sportske manifestacije na lUNESCO istu nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

Na toj listi već su se našle dvije tradicije iz Republike Srpske - zmijanjski vez i branje trave ive.(BN/Radionevesinje)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vatra

11.08.2019 22:33

Konji su plemeniti !

ODGOVORITE