Масне наслаге на стомаку имају везе са сунцем

Сунчани витамн или витамин Д позитивно утиче на целокупно здравље организма и на наше расположење. Постоји још једна његова велика добробит коју су установили научници.

Здравље 08.08.2019 | 19:34
Масне наслаге на стомаку имају везе са сунцем
Наиме, хронични недостатак витамнина Д може да се припише савременом начину живота јер све мање времена проводимо напољу.

Стручњаци су доказали повезаност између гојазности и ниског нивоа витамина Д у организму. Студија је обухватила хиљаду жена и мушкараца између 45 и 65 година, а усресредили су се на масти око стомака, трбушно поткожно масно ткиво и масноћу јетре.

Откривено је да жене имају доста већу повезаност између масти око струка и ниског садржаја витамина Д у организму. Код мушкараца који су имали низак проценат витамина Д примећена је масноћа стомака и јетре.

Што је већа масноћа око стомака то је нижи проценат витамина Д у организму.

Витамин Д активира и јача наш имуно-одбрамбени систем - побољшава наше расположење јер подстиче производњу серотонина (хормона среће), чини нас ведрим, а сан постаје бољи и дужи.

Игра веома важну улогу и у функционисању имуног система, раста ћелија, смањењу упала и регулацији крвног притиска, док недостатак доводи до деформисања костију, прелома и сличних проблема са костима.

Симптоми попут умора и исцрпљености могу да указују на недостатак витамина Д, па је боље да обогатите вашу исхрану намирницама које га имају у себи у већим количинама.

Храна која је богата витамином Д је масна риба (лосос, сардина, харинга), црвено месо, џигерица, жуманца и житарице.

(Телеграф.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар