Masne naslage na stomaku imaju veze sa suncem

Sunčani vitamn ili vitamin D pozitivno utiče na celokupno zdravlje organizma i na naše raspoloženje. Postoji još jedna njegova velika dobrobit koju su ustanovili naučnici.

Zdravlje 08.08.2019 | 19:34
Masne naslage na stomaku imaju veze sa suncem
Naime, hronični nedostatak vitamnina D može da se pripiše savremenom načinu života jer sve manje vremena provodimo napolju.

Stručnjaci su dokazali povezanost između gojaznosti i niskog nivoa vitamina D u organizmu. Studija je obuhvatila hiljadu žena i muškaraca između 45 i 65 godina, a usresredili su se na masti oko stomaka, trbušno potkožno masno tkivo i masnoću jetre.

Otkriveno je da žene imaju dosta veću povezanost između masti oko struka i niskog sadržaja vitamina D u organizmu. Kod muškaraca koji su imali nizak procenat vitamina D primećena je masnoća stomaka i jetre.

Što je veća masnoća oko stomaka to je niži procenat vitamina D u organizmu.

Vitamin D aktivira i jača naš imuno-odbrambeni sistem - poboljšava naše raspoloženje jer podstiče proizvodnju serotonina (hormona sreće), čini nas vedrim, a san postaje bolji i duži.

Igra veoma važnu ulogu i u funkcionisanju imunog sistema, rasta ćelija, smanjenju upala i regulaciji krvnog pritiska, dok nedostatak dovodi do deformisanja kostiju, preloma i sličnih problema sa kostima.

Simptomi poput umora i iscrpljenosti mogu da ukazuju na nedostatak vitamina D, pa je bolje da obogatite vašu ishranu namirnicama koje ga imaju u sebi u većim količinama.

Hrana koja je bogata vitaminom D je masna riba (losos, sardina, haringa), crveno meso, džigerica, žumanca i žitarice.

(Telegraf.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar