Непријављивање радника биће кривично дјело

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је да ће ресорно министарство у септембру са Инспекторатом радити на новом закону о управној инспекцији и нагласила да ће закон непријављивање радника третирати као кривично дјело.

Република Српска 08.08.2019 | 10:39
Непријављивање радника биће кривично дјело
"Опредијелили смо се и да прве пореске обвезнике, односно мале привреднике са до пет запослених који се први пут региструју, инспектори прате, налажу им мјере и едукују их и да их не кажњавају новчано јер сматрамо да нови мали привредници у почетку не могу познавати све прописе", наводи Решић у интервјуу Срни.

Она поручује да је циљ оваквих мјера стимулисати привреднике да остану у РС и отварају предузећа, те да им се помогне, а не да буду кажњавани.

Решић истиче да је пословна заједница навела да често има проблем са преклапањем општинске и републичке контроле, те да нема координације, па ће нови закон одредити шта ће контролисати општина, а шта Република.

Она наводи да је циљ Министарства и Владе да локалне заједнице јачају, јер колико су оне јаке - јака је и Република Српска.

"Влада Републике Српске осмислила је посебну линију програма кроз који суфинансира учешће неразвијених локалних заједница да им не би, на примјер, због тога што тренутно за учешће у неком програму немају 10.000 КМ на располагању, пропало 100.000 КМ. Влада је обезбиједила прошле године 300.000 КМ додатних средстава за изразито неразвијене општине за пројекте које суфинансирају код трећих лица", појашњава Решић.

Према њеним ријечима, од тих 300.000 КМ, утрошено је 290.000 КМ, а изразито неразвијене општине добиле су укупно милион КМ инвестиција.

"Сматрам да је то кључ да анимирамо изразито неразвијене локалне заједнице да добију средства јер им је тај новац заиста потребан", наводи Решић.

Она истиче да је циљ отворити посебне програме за изразито неразвијене општине, будући да у било којим пројектним активностима увијек веће општине имају више шансе.

"Идеја је да се један пројекат дијели на два лота - један у којем ће се такмичити изразито неразвијене општине, а други за развијене општине, јер имају различите потребе, али и капацитет да дођу до средстава", додаје Решић.

Говорећи о реформи јавне управе, Решић појашњава да је Влада Републике Српске опредијељеност за реформу јасно исказала још 2006. године, што је потврдила пројектима, програмима и законима.

"Како су године пролазиле, Фонд за реформу јавне управе постао је тијело за себе, а Република Српска је остала на својој путањи да покуша промијенити одређене ствари", додаје Решић.

Она подсјећа да је РС увела централну базу матичних књига својим новцем без подршке Фонда за реформу јавне управе БиХ, а пред крај прошле године измијењен је цијели сет закона како би се матични број добио за један дан на једном шалтеру.

"То је наш циљ, то је за нас реформа, да радимо за наше грађане и да нам администрација буде боља. За нас је реформа и то што желимо у свим породилиштима у Републици Српској отворити матичне службе да би родитељи изласком из болнице могли оставити податке и кроз неколико дана добити родни лист", говори Решић.

Она наглашава да реформа представља процес у којем је РС остала усамљена.

"Не може ме нико убиједити да је обука на рачунару за државне службенике реформа, а то је оно што се финансира из Фонда за реформу јавне управе", закључује Решић.

Коментаришући медијске написе да Омарска и Козарац траже да им се додијели статус општине, она каже да одувијек постоје такве жеље, али да Министарство није добило званичну иницијативу.

(Срна)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Ана

08.08.2019 08:43

Највеца глупост је сто морате пријавити радника најкасније дан прије заснивања радног односа. У доста слуцајева људи само одустани и не додју на посао и онда имате цитав процес да их одјавите. Ранији рок од 8 дана је био прихватљив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан.Б

08.08.2019 09:48

И кад год инспекција рада бане,он је 5 дан код мене нисам га стиго пријавити(каже шеф),а човјек године провео на послу а несмије признати добице отказ и неце добити 3 заостале плате које му овај дугује !!!

Name

Министар

08.08.2019 10:21

Нелогицно је да се радник пријављује дан након доласка на посао. Требало би дан прије поцетка рада. А закон о раду је јасан. Три изостанка са посла је отказ. Залосно је сто се рад на црно сада помиње као кривицно дјело. Сада кад су људи отисли. Рад на црно није ниста друго него утаја пореза али је до сада дрзава то толерисала да би се појединци богатили а радници остајали без радног стаза. Срамота. Дрзава се задузује за све пројекте, за пензије, за здравство а приватницима толерису неплацање пореза. И тиме јос стварају нелојалну конкуренцију онима који би да послују по закону.

Name

Wигемарк

08.08.2019 08:51

Биће као и са Законом који је нормирао да је неуплаћивање доприноса и пореза кривицно дјело, па ко је до сада процесуиран по том основу? Дај нам одговор госпођо министарка? Узгред могла би обновити Нусића!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.08.2019 17:28

Опустено, ко јос у рупи сељацкој постује закон, ево оне будале сто су украли власт потписасе ти неки дан да це постовати закон, досад га наравно нису постовали, а по принципу једнакоправности, нисам потписао да цу постовати закон, па то онда нецу ни радити...

Name

Предсједник

08.08.2019 08:52

Тешка корупција ...квази бизмисмени добијају разноразне подстицаје и кредите ширећи своје послове а пола радника можда и више им није пријављено значи краду државу која им помаже у пословању ...ТО СУ НЕПРИЈАТЕЉИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

08.08.2019 11:08

Али су пријатељи владајуце елите а они уједно представљају РС осали су раја.

Name

Мањаца

08.08.2019 08:55

Код Бурле на воцњаку и имању раде људи по 15 година непријављени???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вебер

08.08.2019 09:00

А фирме локаних криминалаца из власти по општинана, угланвном грађевинске нико ни за шта не пита, нити инспекција сме да оде тамо. Треба ли да наводим примејере фирми са непријављеним радницмима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сп

08.08.2019 11:08

Наравно да треба да наведете. Засто увијек испастају они који раде фер и постено а многи се провлаце неказњено и без санкција јер имају ако ниста познанства. А о онима који имају и моц и утицај би се могла књига написати. Ударас дрзаво највисе по онима који несто и раде и хране и тебе и твоје ухљеблене сисаре.

Name

Уаааааа

08.08.2019 09:04

Кривично дјело је неуплацивање доприноса запосленим радницима па ко је осудјен до сада. Таквих случајева у јавном сектору има доста, али ником ништа. Ова држава је прави Тексас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патофна

08.08.2019 10:36

Текас је уредјена дрзава. Ово је у рангу Сомалије

Name

Да

08.08.2019 09:12

Слазем се да треба али исто тако треба и субвенција за раднике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

08.08.2019 09:48

А ста је са 3 милионцицаа а министарка подстицаји кредити неповратни повратни и ти као сад прогледала па правите нови закон а ста је са злуопотребама јели ко вратио и одговарао просипас прасину у оци али радници одлазе масовно а ви гледајте !

Name

Мали приватник

08.08.2019 09:23

Госпођо министарка, Ви би требали да будете приватник бар 1 годину па да схватите кроз које проблеме фирме пролазе. Због компликованих процедура као и много парафискални намета као и високе стопе допиноса 62-63% има много људи који раде у такозваном фушу.Ви опет гријешите ви би контролисали само фирме које су регистроване више има малих фирмица које нису уопште регистроване и раде на тржишту потпуно нормално нико их не дира.Када сам једном приликом упитао пореског инпектора он ми је рекао да они не могу контролисати нерегистроване фирме. Значи ви стално притишћете људе који покушавају да буду уредни а нерегистровани раде шта хоће.Па уведите министарство за нерегистроване фирме или већ нешто слично.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

08.08.2019 10:26

Свака част прави коментар ко је регистрован не дају му да живи а ко није ради више него они регистровани а нико га не контролише јер није регистрован то може само овдје у индијанској држави.

Name

Ре

09.08.2019 20:37

Како мозе бити фирма не регистрована?? Или си фирма или ниси,не разумијем ако би појаснио !

Name

Рогатичанин

08.08.2019 09:25

Има година и година како је КРИВИЧНО ДЈЕЛО не исплатити 6 плата и како је по закону забрањено исплаћивати бруто плате. Ко то поштује? Болнице које су у надлежности Владе РС већ годинама уопште не уплаћују доприносе. Колико одговорних лица је кажњено по тим законима???

ОДГОВОРИТЕ
Name

михаил

08.08.2019 09:33

Све се свело на бесмисао Ако вас пријаве месецно плацате за здравство а када одете доктору плацате партиципацију за сваки одел на који добијете упутницу Примера ради у болници на оверену књизицу налаз крви коста 24 км а код приватника 30 км али тамо нема реда и лабораторија да сваки елемент из анализе крви Да не прицамо о редовима на сваком салтеру дрзавне болнице Једини спас је да се плате исплацују БРУТО па ми цувамо за пензију и лецење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нана

08.08.2019 11:07

Опет цете ви све то прилагодити себи и својим интересима. Казњавацете непријављивање радника а у дрзавним институцијама закљуцивацете Уговоре о дјелу. Сви радници треба да буду пријављени и тербају им се рердовно уплацивати доприноси, а не да се послодавци богате преко њихових ледја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАЗЕТЕ

08.08.2019 11:12

МИНИСТАРКА ЛАЗЕ. Не да инспекције казњавају, него тразе длаку у јајету за најмању ситницу пису казне! Дусу цупају!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лака

08.08.2019 12:14

Па баш ти који треба да спроводе одлуке владе заједно са владом, имају више почињених кривичних дјела него сви криминалци на балкану. Јавна тајна је да сви инспектори од тржних до ових у УИО а и свих осталих, сваки дан узимамају мито. Да не причам за ове задужене за подстицаје који узимају и 50 посто од добијеног подстицаја. Ајде спроведите једну анонимну анкету па ћете видјети да нема нико коме није тражено мито или ко није морао дати. О каквој ми онда држави причамо и ко још вјерује оваквим министрима...дно дна....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранко РСК-РС

08.08.2019 12:21

Дзабе закон кад се надје послодавац којем је родјак, кум, комсија из СНСД-а негдје у или при врху власти па га он вјесто кроз "њихове програме" покрива кроз инсититуције наравно уз финацијско "уцесце" тог послодавца и то траје деценијама и трајаце без обзира на донесене законе јер је сиситем затрован у корјену!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б. Бабић

08.08.2019 14:09

Г. Тешић, прије него што нешто изјавите, и вези кривичног дјела,било би добро да консулујете проф.др. Иванку Марковић, народног посланка, професора Кривичног права. Лупање Вам само штети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајдан

08.08.2019 14:46

Министарко нетрабуњај,ревизија у Угљевику утврди у извјештају да начелник поред многи пропуста исплаћује плате без доприноса и ником ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

добој

08.08.2019 16:53

Госпођо, касније, дебело касније Ви и Ваша влада. Ваше мјере које подузимате од 2006. јасно се данас виде. Упропастили сте све чега сте се дотакли. Од привредник а црпите готов новац у ваше џепове, још на њих упутите гладне општинске и републичке инспекторе. Макните се бар из медија да вас не гледамо, ако већ по налогу Америке морамо на грбачи такве гладне и неспособне да носимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невјерујем

08.08.2019 20:47

Пуних 11 година сви пријављени, све обавезе на вријеме плацене. 20 фирми у Б Л које нису регистроване исто посао раде на црно, а ти цес казњавати.