Шта нам то тијело поручује грчевима

Због већег губитка течности, лети су чешћи, па је све више оних који се жале да их свакодневно нагло и болно буде грчеви.

Здравље 06.08.2019 | 11:22
Шта нам то тијело поручује грчевима
Појава грчева најчешће се доводи у везу са слабијом прокрвљеношћу у мишићима и то код особа које их слабије користе, то јест највећи део времена проводе седећи или стојећи, али су чести и код особа које претерано користе мишиће попут спортиста.

„Грчеви су чешћи лети и то управо због високих температура и више се знојимо, а не уносимо довољно течности. Долази до дисбаланса између електролита и то првенствено оних који су важни за контракцију мишића - калијума, калцијума, магнезијума“, истакла је Марина Ђелић из Института за медицинску физиологију.

Трају од неколико секунди до неколико минута и најчешће се јављају у доњим екстремитетима и то листовима и бутинама.

Грчеви у стомаку, нарочито они који дуже трају, могу бити последица неког обољења па је у том случају неопходно да се јавимо лекару.

Да бисмо помогли телу да се избори са грчевима најбоље је урадити оно што је супротно од контракција, а то је релаксација мишића.

„Требало би да седнемо, исправимо ноге што више, листове и бутине, и лагано померамо стопала ка колену да би помогли истезању мишића“, објаснила је др Ђелић и додала да је принцип исти за случај грчења мишића док смо у води.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар