Šta nam to tijelo poručuje grčevima

Zbog većeg gubitka tečnosti, leti su češći, pa je sve više onih koji se žale da ih svakodnevno naglo i bolno bude grčevi.

Zdravlje 06.08.2019 | 11:22
Šta nam to tijelo poručuje grčevima
Pojava grčeva najčešće se dovodi u vezu sa slabijom prokrvljenošću u mišićima i to kod osoba koje ih slabije koriste, to jest najveći deo vremena provode sedeći ili stojeći, ali su česti i kod osoba koje preterano koriste mišiće poput sportista.

„Grčevi su češći leti i to upravo zbog visokih temperatura i više se znojimo, a ne unosimo dovoljno tečnosti. Dolazi do disbalansa između elektrolita i to prvenstveno onih koji su važni za kontrakciju mišića - kalijuma, kalcijuma, magnezijuma“, istakla je Marina Đelić iz Instituta za medicinsku fiziologiju.

Traju od nekoliko sekundi do nekoliko minuta i najčešće se javljaju u donjim ekstremitetima i to listovima i butinama.

Grčevi u stomaku, naročito oni koji duže traju, mogu biti posledica nekog oboljenja pa je u tom slučaju neophodno da se javimo lekaru.

Da bismo pomogli telu da se izbori sa grčevima najbolje je uraditi ono što je suprotno od kontrakcija, a to je relaksacija mišića.

„Trebalo bi da sednemo, ispravimo noge što više, listove i butine, i lagano pomeramo stopala ka kolenu da bi pomogli istezanju mišića“, objasnila je dr Đelić i dodala da je princip isti za slučaj grčenja mišića dok smo u vodi.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar