Ванредна сједница о афери "Пирален"

Градски одбор ПДП Бањалука затражио је да ванредна сједница Скупштине града Бањалука на којој ће бити разматрана ситуација у вези са загађењем земљишта пираленом у Пословној зони “Инцел” и сви документи који се односе на тај проблем буду транспарентни.

Република Српска 05.08.2019 | 12:08
Ванредна сједница о афери "Пирален"
„Ситуација је ванредна и коначно је вријеме за вандредну сједницу Скупштине града Бањалука поводом загађења канцерогеним уљем пирален. Тражимо да сједница буде транспарентна, да се обезбиједи квалитетан ТВ пренос, да се омогући присуство представника невладиног сектора који се баве заштитом животне средине, те да се извјештаји о присуству пиралена у Бањалуци ставе на интернет страницу Градске управе. Такође, захтјевамо да се формира тијело које ће вршити надзор над рјешавањем ове еколошке катастрофе и да у то тијело уђе минимално један представвник опозиције и два представника НВО сектора“, рекао је потпредсједник Градског одбора ПДП-а Бањалука Саша Чекрлија подсјетивши да два и по мјесеца након што је ПДП тражио ванредну сједницу Скупштине града Бањалука не надзире рјешење овог проблема.

Чекрлија је затрашио и израду мапе на којој би биле означене све локације гдје постоји затрованост земљишта пираленом:

„Када се праве мапе шта се гради у Бањалуци, ресурси се не штеде, па на таквим мапама имамо, између осталог, и седамнаест страница фотографију једног човјека“, рекао је Чекрлија и додао да ПДП ставља све своје расположиве капацитете у рјешавање овог проблема.

Предсједница Форума жена ПДП-а Бањалука Дијана Јешић поставила је питање градоначелнику како жели да буде запамћен: као неко ко бјежи од стварних проблема или неко ко ће ријешити еколошку катастрофу данашњице у Бањалуци?



Она је истакла да је вријеме да се ствари почну називати правим именом, па умјесто покушаја умањења проблема називајући случај „афера пирален“, треба јасно рећи да се ради о еколошкој катастрофи која је задесила Бањалуку.

Јешићева је поставила питање када ће радници из „Инцела“ бити прегледани, које мјере ће бити предузете у случају потребе за лијечењем, како ће бити обезбијеђена средства и, уколико ни ватрогасци који су гасили мартовски пожар још нису прегледани, када ће на ред доћи људи захваћени поплавама до којих је могло доћи загађено земљиште, те они из насеља гдје је то земљиште под окриљем ноћи измјештано.

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Одговорност!!!

05.08.2019 11:02

Ко је одговоран за тровање градјана пираленом ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.08.2019 12:00

Зашто нико не спомиње власника фирме која се бавила рециклажом???

Name

Јаггер

05.08.2019 13:38

Сагоријевање из ДИ Врбас и Топлане у задњих пар година?

Name

Директ

05.08.2019 16:51

Није то једини еколоски инцидент. Ту је и радиоактивни дрвни огријев, гријање на мазут...Бањалуцани добро су и зиви.

Name

Одговори без одговора?

05.08.2019 12:28

Досадашња дешавања и афере су показали, да у РС не постоји појам "одговорност", поготово не на вишим нивоима. Тако ни за овај случај неће одговарати нико. Народ је неважан, нико свакако о њему не води рачуна, тј колатерална успутна штета, надаље све иде по старом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

05.08.2019 14:25

Ко је одговоран за осиромашени уранијум, што нам дјеца обољевају од леукемије и које каквих болести

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

05.08.2019 14:25

Ко је одговоран за осиромашени уранијум, што нам дјеца обољевају од леукемије и које каквих болести

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

05.08.2019 15:49

Питајте оне који су били директори Инцела прије 30, 40 и 50 година засто тај нуспроизвод нису збринули.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

05.08.2019 19:40

Ово је хиросима и нагасаки.Треба ставити станд Драско испред Боске да писемо петицију и да тразимо од неких европски земаља азил.Каквце нам се унуцад радјати

ОДГОВОРИТЕ