Vanredna sjednica o aferi "Piralen"

Gradski odbor PDP Banjaluka zatražio je da vanredna sjednica Skupštine grada Banjaluka na kojoj će biti razmatrana situacija u vezi sa zagađenjem zemljišta piralenom u Poslovnoj zoni “Incel” i svi dokumenti koji se odnose na taj problem budu transparentni.

Republika Srpska 05.08.2019 | 12:08
Vanredna sjednica o aferi "Piralen"
„Situacija je vanredna i konačno je vrijeme za vandrednu sjednicu Skupštine grada Banjaluka povodom zagađenja kancerogenim uljem piralen. Tražimo da sjednica bude transparentna, da se obezbijedi kvalitetan TV prenos, da se omogući prisustvo predstavnika nevladinog sektora koji se bave zaštitom životne sredine, te da se izvještaji o prisustvu piralena u Banjaluci stave na internet stranicu Gradske uprave. Takođe, zahtjevamo da se formira tijelo koje će vršiti nadzor nad rješavanjem ove ekološke katastrofe i da u to tijelo uđe minimalno jedan predstavvnik opozicije i dva predstavnika NVO sektora“, rekao je potpredsjednik Gradskog odbora PDP-a Banjaluka Saša Čekrlija podsjetivši da dva i po mjeseca nakon što je PDP tražio vanrednu sjednicu Skupštine grada Banjaluka ne nadzire rješenje ovog problema.

Čekrlija je zatrašio i izradu mape na kojoj bi bile označene sve lokacije gdje postoji zatrovanost zemljišta piralenom:

„Кada se prave mape šta se gradi u Banjaluci, resursi se ne štede, pa na takvim mapama imamo, između ostalog, i sedamnaest stranica fotografiju jednog čovjeka“, rekao je Čekrlija i dodao da PDP stavlja sve svoje raspoložive kapacitete u rješavanje ovog problema.

Predsjednica Foruma žena PDP-a Banjaluka Dijana Ješić postavila je pitanje gradonačelniku kako želi da bude zapamćen: kao neko ko bježi od stvarnih problema ili neko ko će riješiti ekološku katastrofu današnjice u Banjaluci?



Ona je istakla da je vrijeme da se stvari počnu nazivati pravim imenom, pa umjesto pokušaja umanjenja problema nazivajući slučaj „afera piralen“, treba jasno reći da se radi o ekološkoj katastrofi koja je zadesila Banjaluku.

Ješićeva je postavila pitanje kada će radnici iz „Incela“ biti pregledani, koje mjere će biti preduzete u slučaju potrebe za liječenjem, kako će biti obezbijeđena sredstva i, ukoliko ni vatrogasci koji su gasili martovski požar još nisu pregledani, kada će na red doći ljudi zahvaćeni poplavama do kojih je moglo doći zagađeno zemljište, te oni iz naselja gdje je to zemljište pod okriljem noći izmještano.

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Odgovornost!!!

05.08.2019 11:02

Ko je odgovoran za trovanje gradjana piralenom ?

ODGOVORITE
Name

re

05.08.2019 12:00

Zašto niko ne spominje vlasnika firme koja se bavila reciklažom???

Name

Jagger

05.08.2019 13:38

Sagorijevanje iz DI Vrbas i Toplane u zadnjih par godina?

Name

Direkt

05.08.2019 16:51

Nije to jedini ekoloski incident. Tu je i radioaktivni drvni ogrijev, grijanje na mazut...Banjalucani dobro su i zivi.

Name

Odgovori bez odgovora?

05.08.2019 12:28

Dosadašnja dešavanja i afere su pokazali, da u RS ne postoji pojam "odgovornost", pogotovo ne na višim nivoima. Tako ni za ovaj slučaj neće odgovarati niko. Narod je nevažan, niko svakako o njemu ne vodi računa, tj kolateralna usputna šteta, nadalje sve ide po starom.

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

05.08.2019 14:25

Ko je odgovoran za osiromašeni uranijum, što nam djeca oboljevaju od leukemije i koje kakvih bolesti

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

05.08.2019 14:25

Ko je odgovoran za osiromašeni uranijum, što nam djeca oboljevaju od leukemije i koje kakvih bolesti

ODGOVORITE
Name

Milan

05.08.2019 15:49

Pitajte one koji su bili direktori Incela prije 30, 40 i 50 godina zasto taj nusproizvod nisu zbrinuli.

ODGOVORITE
Name

Srbin

05.08.2019 19:40

Ovo je hirosima i nagasaki.Treba staviti stand Drasko ispred Boske da pisemo peticiju i da trazimo od nekih evropski zemalja azil.Kakvce nam se unucad radjati

ODGOVORITE