Хамилтон није вјеровао екипи, али је побиједио: И то како!

У Мађарској ништа ново – Хамилтонов тријумф на Хунгарорингу.  Британски возач Луис Хамилтон тријумфовао је на трци за Велику награду Мађарске испред Макса Ферстапена и Себастијана Фетела.  Драматична трка у Мађарској и извињење шампиона сарадницима.

Остали спортови 04.08.2019 | 19:57
Хамилтон није вјеровао екипи, али је побиједио: И то како!
Ово је био седми тријумф на овој стази у каријери Луиса Хамилтона, а победа је стигла након велике борбе и сјајне тактике Мерцедеса.

Велику предност је имао Макс Ферстапен, али су га пнеуматици издали и импресивном вожњом Луиса Хамилтона Мерцедес је могао да упише нови тријумф.

Сјајан старт Макса Ферстапена, Мерцедеси су били веома опасни али се он одлично одбранио. Леклер је фантастично стартовао и већ је успео да се пробије на позицију три, а ваља похвалити и возаче Мекларена који су "као по навици" забележили сјајан старт.

Морао је веома рано, већ у 6. кругу да оде на замену предњег крила Валтери Ботас. Наиме, он је направио неколико грешака на самом почетку имао две грешке на кочењу и потом је дошло до контакта са Хамилтоном и Леклером и због оштећења предњег крила, Ботас је рано био у боксу и преузео најтврђу компоненту пнеуматика.

Рикардо је почео са 20. позиције због промене погонске јединице, комплетна је промена била у Реноу па су преузели све пенале и Рикардо је успео да напредује толико да би се домогао 15. позиције после 18 вожених кругова. Пратио га је Валтери Ботас и њих двојица су се на половини трке већ укључили у борбу за бодове.

Гледали смо неколико изузетних дуела Макса Ферстапена и Луиса Хамилтона, Хамилтон је у једном моменту чак преузео вођство, али је погрешио, излетевши са писте и тако је Макс успео да се врати на позицију број 1.

Уследио је још један одлазак у бокс Луиса Хамилтона, добио је нови сет пнеуматика док је првопласирани Макс Ферстапен наставио да троши старе. Двадесетак кругова је Хамилтон јурио за Ферстапеном и на крају успео да га сустигне, па и престигне без већих проблема.

Хамилтон се после трке чак извинио екипи што је сумњао у њихову одлуку да по други пут оде у бокс, али тај потез се испоставио као генијалан и помогао је Хамилтону да дође до победе.

Што се тиче Ферарија, Себастијан Фетел је пред сам крај обишао Шарла Леклера и попео се на победничко постоље. Иза себе су оставили Карлоса Сајнца, Пјера Гаслија, Кимија Раиконена, Валтерија Ботаса, Ланда Нориса и Александера Албона који су успели да се нађу у бодовима.

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон победио је у недељној трци Формуле 1 за Велику награду Мађарске.

Британски ас је у 67. кругу обишао до тада водећег Макса Ферстапена из Ред Була, који је кренуо са пол позиције. Британац је одлично возио и обишао Холанђанина, али је победио и захваљујући одличној стратегији Мерцедеса.

Актуелни шампион је остварио 81. победу у каријери, а седму на Хунгарорингу. То је била осма победа Хамилтона у сезони. Трку је завршио за сат, 35 минута, 03,796 секунди.

Друго место заузео је Ферстапен, који је освојио и додатни бод за најбржи круг трке. Он је кроз циљ прошао са 17,796 секунди заостатка. Трећи је био возач Ферарија Себастијан Фетел, који је у завршници претекао тимског колегу Шарла Леклера. Фетел је имао 61,433 секунди заостатка. 

Пето место заузео је Карлос Саинц из Мекларена, шести је био Пјер Гасли из Ред Була, а седми Кими Раиконен из екипе Алфа Ромео. Возач Мерцедеса Валтери Ботас заузео је осмо место, Ландо Норис из Мекларена био је девети, а Александар Албон из екипе Торо Росо био је 10.

Ферстапен је кренуо са пол позиције и сачувао прво место, а одлично је стартовао Хамилтон, претекао је Ботаса, који је грешио на кочењу и заузео друго место. Ботаса је убрзо претекао и Леклер, а у другом кругу и Фетел, па је возач Мерцедеса, који је имао проблема са болидом после контакта са Леклером, пао на пето место.

У шестом кругу Ботас је морао у бокс на замену предњег крила и гума, а на стазу се вратио као последњи, 20. Ферстапен је у седмом кругу стекао 2,3 секунде предности над Хамилтоном, а иза су возили Леклер, Фетел, Саинг, Норис, Раиконен и Гасли.

У међувремену, Хамилтон је смањио заостатак на две секунде, али је Ферстапен сигурном вожњом чувао предност. Мекларенови возачи Саинц и Норис држали су пето и шесто место, Рикардо се попео на 15. а Ботас на 15. место.

Двојац екипе Торо Росо водио је занимљиву борбу, из које је бољи изашао Квјат и у 19. кругу преузео 11. место.

Хамилтон је возио најбржи круг и смањио заостатак на 1,4 секунде, а иза њих са 18 секунди заостатка био је Леклер. Грожан је отишао у бокс и вратио се на стазу као 16. Рикардо је покушавао да претекне Магнусена за 12. место, а иза је возио Ботас.

Водећи у генералном пласману је смањио заостатак испод секунде за Верстапеном, који је у два наврата рекао екипи да губи темпо. У 26. кругу Холанђанин је отишао у бокс и на стазу се вратио као други, испред Леклера. Хамилтону су из екипе поручили да појача темпо како би избио испред Ферстапена по изласку из бокса, на шта је Британац одговорио да не може брже.

Леклер је у 28. кругу отишао на замену гума и вратио се на као четврти. У међувремену Рикардо се попео на 10. а Ботас на 12. место. Хамилтон је у 32. кругу отишао у бокс и на стазу се вратио као други, са 6,2 секунде заостатка у односу на Ферстапена. Ботас је успео да обиђе Рикарда и попео се на 11. место, а убрзо и Магнусена који је био испред.

Хамилтон је на свежијим гумама успео да смањи заостатак на 1,5 секунде, а у 35. кругу пришао је на пола секунде. Британац је у једној кривини погрешио, ушао је широко и Ферстапен је побегао на 1,2 секунде.

У 39. кругу Хамилтон је напао Ферстапена, засметао је Рикардо, кога су обишли за цео круг, па је Холанђанин остао први. Убрзо је поново покушао, изашао је испред Ферстапена, али је на кратко изашао са стазе, па му је возач Ред Була одмакао.

У 40. кругу Фетел је отишао у бокс и вратио се на стазу иза тимског колеге на четврто место. Ферстапен је одмакао на 1,9, Хамилтон је питао екипу шта треба да ради, а на њихов одговор да настави тако, рекао је: "Не могу да наставим да га притискам".

Ботас је отишао на замену гума и пао је на 12. место, а у 49. кругу исто је учинио и Хамилтон и на стазу се вратио испред Леклера, а иза Ферстапена. Он је питао екипу да ли је то била добра одлука, а одговорили су му да има добар темпо. Британац је возио најбржи круг и смањио је заостатак на 15,5 секунди.

Хамилтон се изненадио када су га обавестили о временима које је постизао Ферстапен, а из екипе су му рекли да предвиђају да ће обићи Холанђанина у последњем кругу. Он је из круга у круг био најбржи на стази, у 60. је имао 11,1 секунду заостатка. Питао је у каквом ће стању бити гуме до краја, а из бокса су му одговорили: "Нема везе, само дај све од себе". 

Осам кругова до краја, заостатак је износио осам секунди.

Ферстапен је затим рекао екипи: "Гуме су мртве", а Хамилтон му се примакао испод секунде. Петоструки светски шампион успео је да обиђе Ферстапена у 67. кругу и преузео је вођство. Круг касније Фетел је успео да претекне Леклера за треће место. Ферсапен је затим отишао на замену гума како би освојио додатни бод за најбржи круг, што му је на крају и успело.

По проласку кроз циљ, Хамилтон се извинио екипи што је посумњао у стратегију око уласка у бокс и рекао да је захвалан на таквој одлуци Мерцедеса.

У шампионату Формуле 1 следи пауза, а такмичење се наставља 1. септембра трком за Велику награду Белгије.

Поредак возача и конструктора у шампионату Формуле 1 после данашње трке за Велику награду Мађарске:

Возачи:

1. Луис Хамилтон (Велика Британија) 250
2. Валтери Ботас (Финска) 188 
3. Макс Ферстапен (Холандија) 181 
4. Себастијан Фетел (Немачка) 156 
5. Шарл Леклер (Монако) 132 
6. Пјер Гасли (Француска) 63 
7. Карлос Саинц (Шпанија) 58 
8. Кими Раиконен (Финска) 31 
9. Данил Квјат (Русија) 27 
10. Ландо Норис (Велика Британија) 24 
11. Данијел Рикардо (Аустралија) 22 
12. Ленс Строл (Канада) 18 
13. Кевин Магнусен (Данска) 18 
14. Нико Хулкенберг (Немачка) 17 
15. Александар Албон (Тајланд) 16 
16. Серхио Перес (Мексико) 13 
17. Роман Грожан (Француска) 8 
18. Антонио Дјовинаци (Италија) 1 
19. Роберт Кубица (Пољска) 1

Конструктори: 

1. Мерцедес 438 
2. Ферари 288 
3. Ред Бул 244 
4. Мекларен 82 
5. Торо Росо 43 
6. Рено 39 
7. Алфа Ромео 32 
8. Рејсинг Поинт 31
9. Хас 26 
10. Вилијамс 1

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар