Знакови који могу спасити живот

Рак дојке се најчешће манифестује као безболан чвор у дојци. Некада се у већини случајева откривао случајно када би се тумор већ могао напипати или би сама болесница уочила видљиве промјене на дојци.  

Босна и Херцеговина 03.08.2019 | 13:27
Знакови који могу спасити живот
Како је учесталост рака дојке постала већа, повећала се и свијест код жена о потреби самопрегледа, а покренути су и национални програми раног откривања (позиви женама на редовита рендгенска снимања-мамографије).

Откривањем рака дојке у ранијој фази могућности изљечења су далеко веће.

Симптоми рака дојке

Чворић у дојци
Црвенило
Бол у брадавици
Исцједак из брадавице
Увлачење брадавице
Промјена облика дојке
Промјене на кожи дојке
Осјетљивост дојке
Бол у дојци
У случају постојања пресадница (метастаза) јављају се симптоми везани за мјесто или орган захваћен тумором.

Свака жена би требала избјегавати стања која повећавају ризик од настанка рака дојке. Такође је важно одлазити на прегледе и снимања, посебно у случају да је неко у породици боловао од рака дојке. Подвргавање редовним контролама и обављање самопрегледа важно је за рано откривање болести.

Самопреглед

Самопреглед дојке је потребно проводити редовно, сваки мјесец у исто вријеме (3 до 5 дана након завршетка менструалног циклуса). Ако више не добијате менструацију, преглед дојки наставите проводити и даље исти дан сваки мјесец.

1. Свуците се до паса и станите пред огледало, ставите руке на бокове, при јакој свјетлости погледајте има ли на дојкама или у околини промјене облика, је ли што натечено, има ли борања коже налик на целулит, односно није ли се увукла једна од брадавица. Мања разлика у величини између дојки је природна. Дигните руке, окрећите се пред огледалом с једне стране на другу те у међувремену наставите преглед према пријашњим критеријумима.

Обухватите дојке длановима, једну за другом, прво прегледајте дојку водоравним, па окомитим клизећим кретњама.

2. Обратите пажњу на грудвице и чворове. Затим супротном руком прођите уоколо брадавице унутар ареоле те их лагано пригњечите, пазећи притом на евентуално лучење киселог или крвавог пражњења. Руку на страни брадавице над којом се обавља преглед треба притом спустити у висећи положај. Наставите самопреглед лежећи на кревету!

И у лежећем положају морате прегледати рукама дојке и околину. Преглед започните на лијевој дојци. Лаганим покретима притом притишћите и гладите кожу наизмјенично, прођите дојку помоћу унутрашње површине (не врховима прстију!) средњег прста и кажипрста.

3. Напредујте кружним покретима по дојци, почевши извана и одоздо, притом се све више приближавајте брадавици. Преглед обавите на начин да вам лијева рука лежи поред трупа и на начин да вам је рука испод главе. Десну дојку прегледајте на исти начин.

4. Опипајте јаму изнад кључне кости на обје стране. Руку на страни која се прегледава смјестите поред трупа.

5. Опипајте оба пазуха сличним покретима руке, пазећи притом на чворове.

У случају да сте примијетили промјене на дојци (дојкама) или напипали квржицу, јавите се свом љекару.

 (Онкологија.хр)

Коментари / 0

Оставите коментар