Znakovi koji mogu spasiti život

Rak dojke se najčešće manifestuje kao bezbolan čvor u dojci. Nekada se u većini slučajeva otkrivao slučajno kada bi se tumor već mogao napipati ili bi sama bolesnica uočila vidljive promjene na dojci.  

Bosna i Hercegovina 03.08.2019 | 13:27
Znakovi koji mogu spasiti život
Kako je učestalost raka dojke postala veća, povećala se i svijest kod žena o potrebi samopregleda, a pokrenuti su i nacionalni programi ranog otkrivanja (pozivi ženama na redovita rendgenska snimanja-mamografije).

Otkrivanjem raka dojke u ranijoj fazi mogućnosti izlječenja su daleko veće.

Simptomi raka dojke

Čvorić u dojci
Crvenilo
Bol u bradavici
Iscjedak iz bradavice
Uvlačenje bradavice
Promjena oblika dojke
Promjene na koži dojke
Osjetljivost dojke
Bol u dojci
U slučaju postojanja presadnica (metastaza) javljaju se simptomi vezani za mjesto ili organ zahvaćen tumorom.

Svaka žena bi trebala izbjegavati stanja koja povećavaju rizik od nastanka raka dojke. Takođe je važno odlaziti na preglede i snimanja, posebno u slučaju da je neko u porodici bolovao od raka dojke. Podvrgavanje redovnim kontrolama i obavljanje samopregleda važno je za rano otkrivanje bolesti.

Samopregled

Samopregled dojke je potrebno provoditi redovno, svaki mjesec u isto vrijeme (3 do 5 dana nakon završetka menstrualnog ciklusa). Ako više ne dobijate menstruaciju, pregled dojki nastavite provoditi i dalje isti dan svaki mjesec.

1. Svucite se do pasa i stanite pred ogledalo, stavite ruke na bokove, pri jakoj svjetlosti pogledajte ima li na dojkama ili u okolini promjene oblika, je li što natečeno, ima li boranja kože nalik na celulit, odnosno nije li se uvukla jedna od bradavica. Manja razlika u veličini između dojki je prirodna. Dignite ruke, okrećite se pred ogledalom s jedne strane na drugu te u međuvremenu nastavite pregled prema prijašnjim kriterijumima.

Obuhvatite dojke dlanovima, jednu za drugom, prvo pregledajte dojku vodoravnim, pa okomitim klizećim kretnjama.

2. Obratite pažnju na grudvice i čvorove. Zatim suprotnom rukom prođite uokolo bradavice unutar areole te ih lagano prignječite, pazeći pritom na eventualno lučenje kiselog ili krvavog pražnjenja. Ruku na strani bradavice nad kojom se obavlja pregled treba pritom spustiti u viseći položaj. Nastavite samopregled ležeći na krevetu!

I u ležećem položaju morate pregledati rukama dojke i okolinu. Pregled započnite na lijevoj dojci. Laganim pokretima pritom pritišćite i gladite kožu naizmjenično, prođite dojku pomoću unutrašnje površine (ne vrhovima prstiju!) srednjeg prsta i kažiprsta.

3. Napredujte kružnim pokretima po dojci, počevši izvana i odozdo, pritom se sve više približavajte bradavici. Pregled obavite na način da vam lijeva ruka leži pored trupa i na način da vam je ruka ispod glave. Desnu dojku pregledajte na isti način.

4. Opipajte jamu iznad ključne kosti na obje strane. Ruku na strani koja se pregledava smjestite pored trupa.

5. Opipajte oba pazuha sličnim pokretima ruke, pazeći pritom na čvorove.

U slučaju da ste primijetili promjene na dojci (dojkama) ili napipali kvržicu, javite se svom ljekaru.

 (Onkologija.hr)

Komentari / 0

Ostavite komentar