Како да избјегнете болест на одмору

Сваки 30. човјек се разболи чим престане да ради и покуша да се опусти, било да је ријеч о викенду или годишњем одмору, установили су холандски истраживачи.

Здравље 02.08.2019 | 22:47
Како да избјегнете болест на одмору
Феномен је добио и име - болест на одмору.

Главни разлог изненадних главобоља, прехлада, укочености врата, болова у мишићима је стрес. Седмице прије одмора су обично напете, ниво кортизола и адреналина непрестано расте, па оног тренутка кад се опустимо, наш имуни систем слаби и тако бива подложан инфекцијама. Међу ризичне групе спадају перфекционисти и људи на високим функцијама и одговорним позицијама. Ако већ не можете да нађете мање стресан посао, пробајте да минимизирате стрес прије одмора. Психолози савјетују да се сваки пут кад прецртате ставку на списку обавеза, одморите. У релаксирању помаже и дубоко дисање.

Други разлог лежи у чињеници да не можемо да се искључимо, односно настављамо да радимо и провјеравамо маилове током слободних дана. Студије потврђују да претјерана употреба телефона проузрокује инсомнију и висок крвни притисак, а у случајевима зависности и анксиозност. Зато ограничите употребу телефона на највише пола сата дневно. Опасно је и држање рестриктивних дијета непосредно прије одмора јер тиме слабимо имуни систем. Ако нисте на вријеме почели са скидањем килограма, стручњаци савјетују да сачекате док се не вратите са љетовања.

(Новости.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар