Медицинари траже повећање плата

Из синдиката који окупљају здравствене раднике, прије свега медицинске сестре, поручују да је положај запослених у овој бранши у Републици Српској изузетно лош, те најављују протесте, ако њихове плате хитно не буду повећане.

Република Српска 01.08.2019 | 17:32
Медицинари траже повећање плата
У Самосталном синдикату радника у здравству и социјалној заштити Републике Српске наглашавају да, на примјер, медицинска сестра у Универзитетском клиничком центру Републике Српске мјесечно прима око 870 КМ.

– С друге стране, укупна примања медицинске сестре у УКЦ Тузла су до 1.400, а у УКЦ Сарајево 1.700 КМ. Зато смо, између осталог, од ресорног министра и премијера Републике Српске затражили да хитно и без одлагања плате запосленима у области здравства буду повећане за најмање 30 одсто. Наиме, наши радници су доведени у један изузетно тежак социјални и економски положај. То је довело и до убрзаног одласка кадрова из Републике Српске, што је велика пријетња постојећем здравственом систему – каже предсједник овог синдиката Жељко Шукало. 

Наглашава да је овај синдикат бројним дописима тражио од Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске да се измјенама и допунама Посебног колективног уговора елиминишу његове мањкавости.

– Тако бисмо у области здравства имали колективни уговор чије би одредбе биле примјењиве у јавним здравственим установама. Међутим, нашим захтјевима није удовољено. Посебно скрећемо пажњу на грубо кршење и непримјењивање одредбе којом је прописано и утврђено право радника на увећање основне плате по основу посебних и отежаних услова рада, због чега су радници принуђени да заштиту својих права траже код Агенције за мирно рјешавање радних спорова и надлежних судова у РС. Захтијевамо од Владе Републике Српске и МЗСЗ да без одлагања пронађу начине реализације поменутих захтјева. У супротном, половином септембра ћемо предузети конкретне синдикалне мјере и исказати своје незадовољство широм Републике Српске – поручује Шукало.

Из МЗСЗ нисмо добили одговор на питање какав је њихов став у погледу захтјева синдикалаца за повећање плате, те на најаву организовања протеста.

(Српскаинфо)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Луминара

01.08.2019 15:43

Треба има повецати плате, и то не само њима, професорима, наставницима, полицији. Ове категорије сто сам набројао у федерацији БИХ су скоро 50% плаценије него код нас. То је поразна статистика. Ја радим као полицајац у федерацији и имам плату као командир станице у Републици Српској...ето толико...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тразили сте

01.08.2019 16:18

Тразили сте, гледајте! Нико вам ниста не мозе....

Name

Ни банке Мораде

01.08.2019 17:27

Не Милорде и ни марке,ако повецас могу поцети размисљати својим главама и престати да гласају за тебе спасиоца њихових плата,боље да су код тебе,твог сина,твоје кцерке,кумова и остале братије црвене него код њих.Овако гладни на салти и води нема сансе да омасе снсд на изборима,ако се најду меса,а то нас разликује биологијоммод мајмуна,мозда поцну да те бојкотују.А и онако би паре потросили,овако су код тебе најсигурњие.Недај Мицко фенинг повецања.

Name

ВАЛТЕР

01.08.2019 18:45

Знају ли ти здравствени радници који траже повећање плата да су њихове болнице највећи дужници по основу пореза и доприноса у Републици Српској и размишљају ли да тај дуг ини треба да плате.Нек траже рјешење у установи гдје раде а не да се медијски експонирају.Прогледајте напокон!

Name

Аноннимусс

01.08.2019 18:57

Мислис повецати плате гласацком тијелу

Name

Сунце вам Зарко

01.08.2019 15:44

Нема за медицинаре ,нема за пољопривреднике ,нема за зељезницаре ,нема за раднике , нема за полицију па за кога има ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

смс

01.08.2019 17:33

Битно је да има за политичаре, и 13 плата, регрес итд...

Name

Ма даааај

01.08.2019 17:45

Ми у ЗОТОВИЋУ се не смијемо ни бунити, ни питати када ће плата. Радника који раде са пацијентима све мање, све више канцеларија, администрације, возача, правника, менаџера, замјеника, помоћника, савјетника...имамо 4 директора!

Name

Милан

01.08.2019 17:06

Плате треба повећати без дилеме, али већи број медицинског особља, чланови су снсд-а гдје сте у креирању економског амбијента у РС - у, несмијете ријеч против додика изговорити, нисте много боље ни заслужили, јер само величате великог вођу. Понашате се одурно према пацијентима. Човјек у БЛ има дијареу 15 дана упућен на Паприковац у болницу неколико пута и стално га враћали, упућују га са ургентног на инфективно ови назад и тако неколико пута тамо амо и ка је човјек потпуно исцрпљен није могао више ни да прича приме га на инфективно у јако лошем стању, питање је сада какав исход ће бити. Срамно понашање и пребацивање пацијента са једног на други одјел , а не помоћи човјеку, а борац је ВРС. Плата вам треба, али морате се и ви мијењати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма даааај

01.08.2019 17:49

Код нас је колега ишао на дисциплинску јер је рекао да је Додик лопов и да је покрао народ... Пацијент га снимао, отишао у менаџмент....и лагано дисциплинску зарадио... Слобода говора, слобода мишљења, слобода издражавања??? Боље бити глуп и радити за 850КМ са 2 факултета...али бити у партији

Name

Баја

01.08.2019 17:13

Који је ово пут да најављују протесте? Немате ви херца да се побуните

ОДГОВОРИТЕ
Name

Такоје

01.08.2019 18:12

Све бас Дјаја купио за ситне услуге а и прица около отворено циме је којег синдикалца купио. Дакле од страјка ниста

Name

Пензионер

01.08.2019 18:19

Када ће пензионери добити регрес,мисли ли ико на нас?

Name

Ре

02.08.2019 06:22

Гледам Дроњка у рест. на Паприковцу на паузи за доручак око врата стетоскоп , нигдје га нема онакав букаџија , како се људи лагано продају и образа немају, али ја молим свевишњег само да рата небуде.

Name

Аноннимусс

01.08.2019 18:57

По ком основу тразе повецање , и онако имају високе плате за нерад, и испијање кафа. У Рибнику додјес у Дом Здравља прво будис доктора он сав љут сто си то урадио. Након прегледа трази нест на кафу ситница 50 км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

01.08.2019 19:33

КОЛИКО ПУТА ТРАЖЕ.ТРЛА БАБА ЛАН ДА ЈОЈ ПРОЂЕ ДАН.СВЕ ПРАЗНИ ЗАХТЈЕВИ И ПРАЗНА ПРИЧА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демагогија и корупција

02.08.2019 07:32

Никад више љекара у политици, а стање у здравству све лошије. Ваљда је баш у томе чвориште проблема и кључ рјешења.

ОДГОВОРИТЕ