Medicinari traže povećanje plata

Iz sindikata koji okupljaju zdravstvene radnike, prije svega medicinske sestre, poručuju da je položaj zaposlenih u ovoj branši u Republici Srpskoj izuzetno loš, te najavljuju proteste, ako njihove plate hitno ne budu povećane.

Republika Srpska 01.08.2019 | 17:32
Medicinari traže povećanje plata
U Samostalnom sindikatu radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske naglašavaju da, na primjer, medicinska sestra u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske mjesečno prima oko 870 KM.

– S druge strane, ukupna primanja medicinske sestre u UKC Tuzla su do 1.400, a u UKC Sarajevo 1.700 KM. Zato smo, između ostalog, od resornog ministra i premijera Republike Srpske zatražili da hitno i bez odlaganja plate zaposlenima u oblasti zdravstva budu povećane za najmanje 30 odsto. Naime, naši radnici su dovedeni u jedan izuzetno težak socijalni i ekonomski položaj. To je dovelo i do ubrzanog odlaska kadrova iz Republike Srpske, što je velika prijetnja postojećem zdravstvenom sistemu – kaže predsjednik ovog sindikata Željko Šukalo. 

Naglašava da je ovaj sindikat brojnim dopisima tražio od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske da se izmjenama i dopunama Posebnog kolektivnog ugovora eliminišu njegove manjkavosti.

– Tako bismo u oblasti zdravstva imali kolektivni ugovor čije bi odredbe bile primjenjive u javnim zdravstvenim ustanovama. Međutim, našim zahtjevima nije udovoljeno. Posebno skrećemo pažnju na grubo kršenje i neprimjenjivanje odredbe kojom je propisano i utvrđeno pravo radnika na uvećanje osnovne plate po osnovu posebnih i otežanih uslova rada, zbog čega su radnici prinuđeni da zaštitu svojih prava traže kod Agencije za mirno rješavanje radnih sporova i nadležnih sudova u RS. Zahtijevamo od Vlade Republike Srpske i MZSZ da bez odlaganja pronađu načine realizacije pomenutih zahtjeva. U suprotnom, polovinom septembra ćemo preduzeti konkretne sindikalne mjere i iskazati svoje nezadovoljstvo širom Republike Srpske – poručuje Šukalo.

Iz MZSZ nismo dobili odgovor na pitanje kakav je njihov stav u pogledu zahtjeva sindikalaca za povećanje plate, te na najavu organizovanja protesta.

(Srpskainfo)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Luminara

01.08.2019 15:43

Treba ima povecati plate, i to ne samo njima, profesorima, nastavnicima, policiji. Ove kategorije sto sam nabrojao u federaciji BIH su skoro 50% placenije nego kod nas. To je porazna statistika. Ja radim kao policajac u federaciji i imam platu kao komandir stanice u Republici Srpskoj...eto toliko...

ODGOVORITE
Name

Trazili ste

01.08.2019 16:18

Trazili ste, gledajte! Niko vam nista ne moze....

Name

Ni banke Morade

01.08.2019 17:27

Ne Milorde i ni marke,ako povecas mogu poceti razmisljati svojim glavama i prestati da glasaju za tebe spasioca njihovih plata,bolje da su kod tebe,tvog sina,tvoje kcerke,kumova i ostale bratije crvene nego kod njih.Ovako gladni na salti i vodi nema sanse da omase snsd na izborima,ako se najdu mesa,a to nas razlikuje biologijommod majmuna,mozda pocnu da te bojkotuju.A i onako bi pare potrosili,ovako su kod tebe najsigurnjie.Nedaj Micko fening povecanja.

Name

VALTER

01.08.2019 18:45

Znaju li ti zdravstveni radnici koji traže povećanje plata da su njihove bolnice najveći dužnici po osnovu poreza i doprinosa u Republici Srpskoj i razmišljaju li da taj dug ini treba da plate.Nek traže rješenje u ustanovi gdje rade a ne da se medijski eksponiraju.Progledajte napokon!

Name

Anonnimuss

01.08.2019 18:57

Mislis povecati plate glasackom tijelu

Name

Sunce vam Zarko

01.08.2019 15:44

Nema za medicinare ,nema za poljoprivrednike ,nema za zeljeznicare ,nema za radnike , nema za policiju pa za koga ima ?

ODGOVORITE
Name

sms

01.08.2019 17:33

Bitno je da ima za političare, i 13 plata, regres itd...

Name

Ma daaaaj

01.08.2019 17:45

Mi u ZOTOVIĆU se ne smijemo ni buniti, ni pitati kada će plata. Radnika koji rade sa pacijentima sve manje, sve više kancelarija, administracije, vozača, pravnika, menadžera, zamjenika, pomoćnika, savjetnika...imamo 4 direktora!

Name

Milan

01.08.2019 17:06

Plate treba povećati bez dileme, ali veći broj medicinskog osoblja, članovi su snsd-a gdje ste u kreiranju ekonomskog ambijenta u RS - u, nesmijete riječ protiv dodika izgovoriti, niste mnogo bolje ni zaslužili, jer samo veličate velikog vođu. Ponašate se odurno prema pacijentima. Čovjek u BL ima dijareu 15 dana upućen na Paprikovac u bolnicu nekoliko puta i stalno ga vraćali, upućuju ga sa urgentnog na infektivno ovi nazad i tako nekoliko puta tamo amo i ka je čovjek potpuno iscrpljen nije mogao više ni da priča prime ga na infektivno u jako lošem stanju, pitanje je sada kakav ishod će biti. Sramno ponašanje i prebacivanje pacijenta sa jednog na drugi odjel , a ne pomoći čovjeku, a borac je VRS. Plata vam treba, ali morate se i vi mijenjati.

ODGOVORITE
Name

Ma daaaaj

01.08.2019 17:49

Kod nas je kolega išao na disciplinsku jer je rekao da je Dodik lopov i da je pokrao narod... Pacijent ga snimao, otišao u menadžment....i lagano disciplinsku zaradio... Sloboda govora, sloboda mišljenja, sloboda izdražavanja??? Bolje biti glup i raditi za 850KM sa 2 fakulteta...ali biti u partiji

Name

Baja

01.08.2019 17:13

Koji je ovo put da najavljuju proteste? Nemate vi herca da se pobunite

ODGOVORITE
Name

Takoje

01.08.2019 18:12

Sve bas Djaja kupio za sitne usluge a i prica okolo otvoreno cime je kojeg sindikalca kupio. Dakle od strajka nista

Name

Пензионер

01.08.2019 18:19

Када ће пензионери добити регрес,мисли ли ико на нас?

Name

Ре

02.08.2019 06:22

Гледам Дроњка у рест. на Паприковцу на паузи за доручак око врата стетоскоп , нигдје га нема онакав букаџија , како се људи лагано продају и образа немају, али ја молим свевишњег само да рата небуде.

Name

Anonnimuss

01.08.2019 18:57

Po kom osnovu traze povecanje , i onako imaju visoke plate za nerad, i ispijanje kafa. U Ribniku dodjes u Dom Zdravlja prvo budis doktora on sav ljut sto si to uradio. Nakon pregleda trazi nest na kafu sitnica 50 km.

ODGOVORITE
Name

BOBA

01.08.2019 19:33

KOLIKO PUTA TRAŽE.TRLA BABA LAN DA JOJ PROĐE DAN.SVE PRAZNI ZAHTJEVI I PRAZNA PRIČA.

ODGOVORITE
Name

Demagogija i korupcija

02.08.2019 07:32

Nikad više ljekara u politici, a stanje u zdravstvu sve lošije. Valjda je baš u tome čvorište problema i ključ rješenja.

ODGOVORITE