Пажња, пажња: Звезди су потребне нове опције!

Појединцима на Маракани је стрепња дубља од наде после свега виђеног у Хелсинкију. . .

Фудбал 01.08.2019 | 20:02
Пажња, пажња: Звезди су потребне нове опције!
Није време за шок терапију, јер поменути термин подразумева нешто велико, али да је време за поједине рокаде у тиму – јесте. Црвена звезда је прошла даље после пораза у Хелсинкију, и некако су кроз кисели осмех на аеродрому у главном граду Финске коментарисали и челници клуба. И њима и свима у Звездиној експедицији је јасно да је тим далеко од максимума, са болним тачкама и да понекад демонстрира проблематични менталитет. Или још прецизније – демонстрира све што није лета прошле године и што ће тим ранга Копенхагена знати да уновчи. Истовремено се надају да ће против много јачег тима и уз јачи мотив све изгледати другачије. Проблем је што је појединцима стрпења дубља од наде, мада то никада јавно неће рећи.

Када је Хелсинки постигао победносни гол, који суштински није значио ништа, једино је Милан Борјан имао иоле емотивну реакцију. Остали су се само међусобно погледали и вероватно желели да одраде зауставно време.

Та сцена је сигурно била повод тренеру Владану Милојевићу да на конференцији за медије у Финској ресетује сат и стање у Звезди на рано лето 2017. године. Тада је педантни стручњак, изиритиран губитком од два гола предности против нејаке малтешке Флоријане, истакао како би волео да његова екипа промени карктер.

У Хелсинкију слична прича. Није окривио своје, јесте похвалио туђе, што му дође негде на исто.

„Уместо да постигнемо други гол, упали смо у замку скандинавског менталитета“, поручио је између осталог тренер црвено-белих Владан Милојевић.

Јасна је то порука да његов тим није био на жељеном мотивационом нивоу. А тај параметар се не учи и не уважебава на тренинзима као контранапади, добра дефанзива или прекиди. На томе се ради сваке секунде. А без те основе, чији је творац Владан Милојевић, Црвена звезда у европским мечевима крвари против објективно слабијег ривала.

Ако је нешто позитивно из пораза у Финској, поред сувог пролаза у треће коло, онда је то чињеница да Црвена звезда на вештачкој подлози у Финској није демонстрирала све могуће ресурсе. Дакле, Владан Милојевић ће у свакој линији тима имати по једну опцију више да направи победнички мозаик за Копенхаген.

То значи да у последњој линији треба очекивати Милоша Дегенека. Питање је само хоће ли репрезентативац Аустралије бити употребљен као десни бек и стриктни чувар одличног крилног играча Фишера. Или у централном делу одбране. За шта год да се одлучи Звездин шеф стручног штаба од Дегенека се очекује да буде срце тима. Када је карактер у питању. Јер Црвена звезда има већу ширину ростера, можда и по именима јачи тим, али нема неку невидљиву црту која је одвајала од Трнаве и од Салцбурга. Тај невидљиви квалитет отишао је са Дегенеком, Радоњићем, Крстичићем и бившим капитеном Вујадином Савићем. Може да се прича о њиховим играчиким недостацима, али о томе да су били срце и душа једног тима – не може. То ће вам рећи свако ко је једном прошао поред свлачионице Црвене звезде.

Дакле, Милојевић ће сигурно користити Дегенека у одбрани, а биће занимљиво видети како ће наштеловати средњи ред. Шпанац Кањас је несумњиво квалитетан играч, изучаван у одличним шпанским школама, али питање је до ког нивоа може да допре његова агресивност. Звездин живот без Бранка Јовичића биће јако тежак и ставиће Владана Милојевића пред ребус. Налик оном из лета 2017. године када је због повреде популарног Бакуле изменио конфигурацију маневра у реваншу са Краснодаром. Тада је погодио у центар мете…

Звезда у Хелсникију као и у Литванији није имала довољну оштрицу. И када је контролисала дешавања на терену, у првом полувремену, ретко када је пунила шеснестерац ривала. Тачније, то је урадила само једном када је Ел Фарду Бен у 13. минуту промашио зицер на центаршут Милана Родића. Ту Милојевић има опцију са Павковим, а можда и прворазредном сензацијом – одрицањем Бена. Засад момак са Коморских Острва крвари као комплетан тим. Покушава да се подигне, ради за колектив, али му једноставно не иде. Као даје потпору онима који тврде да је бивши члан Олимпијакоса одавно достигао зенит у Звезди и да више никада неће бити исти играч. Копенхаген је близу. Биће то шанса за Ел Фарду Бена да покаже да је играч за велика дела.

Као и велика шанса за Звезду да покаже да је 20 и нешто играча које Милојевић има на располагању поново постало скупљена песница која може да ударе по Европи.

У Хелсинкију се та песница расула и одмах почела да крвари.

Извор: моззартспорт

Фото: ФК Црвена звезда

Коментари / 0

Оставите коментар