Pažnja, pažnja: Zvezdi su potrebne nove opcije!

Pojedincima na Marakani je strepnja dublja od nade posle svega viđenog u Helsinkiju. . .

Fudbal 01.08.2019 | 20:02
Pažnja, pažnja: Zvezdi su potrebne nove opcije!
Nije vreme za šok terapiju, jer pomenuti termin podrazumeva nešto veliko, ali da je vreme za pojedine rokade u timu – jeste. Crvena zvezda je prošla dalje posle poraza u Helsinkiju, i nekako su kroz kiseli osmeh na aerodromu u glavnom gradu Finske komentarisali i čelnici kluba. I njima i svima u Zvezdinoj ekspediciji je jasno da je tim daleko od maksimuma, sa bolnim tačkama i da ponekad demonstrira problematični mentalitet. Ili još preciznije – demonstrira sve što nije leta prošle godine i što će tim ranga Kopenhagena znati da unovči. Istovremeno se nadaju da će protiv mnogo jačeg tima i uz jači motiv sve izgledati drugačije. Problem je što je pojedincima strpenja dublja od nade, mada to nikada javno neće reći.

Kada je Helsinki postigao pobednosni gol, koji suštinski nije značio ništa, jedino je Milan Borjan imao iole emotivnu reakciju. Ostali su se samo međusobno pogledali i verovatno želeli da odrade zaustavno vreme.

Ta scena je sigurno bila povod treneru Vladanu Milojeviću da na konferenciji za medije u Finskoj resetuje sat i stanje u Zvezdi na rano leto 2017. godine. Tada je pedantni stručnjak, iziritiran gubitkom od dva gola prednosti protiv nejake malteške Florijane, istakao kako bi voleo da njegova ekipa promeni karkter.

U Helsinkiju slična priča. Nije okrivio svoje, jeste pohvalio tuđe, što mu dođe negde na isto.

„Umesto da postignemo drugi gol, upali smo u zamku skandinavskog mentaliteta“, poručio je između ostalog trener crveno-belih Vladan Milojević.

Jasna je to poruka da njegov tim nije bio na željenom motivacionom nivou. A taj parametar se ne uči i ne uvažebava na treninzima kao kontranapadi, dobra defanziva ili prekidi. Na tome se radi svake sekunde. A bez te osnove, čiji je tvorac Vladan Milojević, Crvena zvezda u evropskim mečevima krvari protiv objektivno slabijeg rivala.

Ako je nešto pozitivno iz poraza u Finskoj, pored suvog prolaza u treće kolo, onda je to činjenica da Crvena zvezda na veštačkoj podlozi u Finskoj nije demonstrirala sve moguće resurse. Dakle, Vladan Milojević će u svakoj liniji tima imati po jednu opciju više da napravi pobednički mozaik za Kopenhagen.

To znači da u poslednjoj liniji treba očekivati Miloša Degeneka. Pitanje je samo hoće li reprezentativac Australije biti upotrebljen kao desni bek i striktni čuvar odličnog krilnog igrača Fišera. Ili u centralnom delu odbrane. Za šta god da se odluči Zvezdin šef stručnog štaba od Degeneka se očekuje da bude srce tima. Kada je karakter u pitanju. Jer Crvena zvezda ima veću širinu rostera, možda i po imenima jači tim, ali nema neku nevidljivu crtu koja je odvajala od Trnave i od Salcburga. Taj nevidljivi kvalitet otišao je sa Degenekom, Radonjićem, Krstičićem i bivšim kapitenom Vujadinom Savićem. Može da se priča o njihovim igračikim nedostacima, ali o tome da su bili srce i duša jednog tima – ne može. To će vam reći svako ko je jednom prošao pored svlačionice Crvene zvezde.

Dakle, Milojević će sigurno koristiti Degeneka u odbrani, a biće zanimljivo videti kako će naštelovati srednji red. Španac Kanjas je nesumnjivo kvalitetan igrač, izučavan u odličnim španskim školama, ali pitanje je do kog nivoa može da dopre njegova agresivnost. Zvezdin život bez Branka Jovičića biće jako težak i staviće Vladana Milojevića pred rebus. Nalik onom iz leta 2017. godine kada je zbog povrede popularnog Bakule izmenio konfiguraciju manevra u revanšu sa Krasnodarom. Tada je pogodio u centar mete…

Zvezda u Helsnikiju kao i u Litvaniji nije imala dovoljnu oštricu. I kada je kontrolisala dešavanja na terenu, u prvom poluvremenu, retko kada je punila šesnesterac rivala. Tačnije, to je uradila samo jednom kada je El Fardu Ben u 13. minutu promašio zicer na centaršut Milana Rodića. Tu Milojević ima opciju sa Pavkovim, a možda i prvorazrednom senzacijom – odricanjem Bena. Zasad momak sa Komorskih Ostrva krvari kao kompletan tim. Pokušava da se podigne, radi za kolektiv, ali mu jednostavno ne ide. Kao daje potporu onima koji tvrde da je bivši član Olimpijakosa odavno dostigao zenit u Zvezdi i da više nikada neće biti isti igrač. Kopenhagen je blizu. Biće to šansa za El Fardu Bena da pokaže da je igrač za velika dela.

Kao i velika šansa za Zvezdu da pokaže da je 20 i nešto igrača koje Milojević ima na raspolaganju ponovo postalo skupljena pesnica koja može da udare po Evropi.

U Helsinkiju se ta pesnica rasula i odmah počela da krvari.

Izvor: mozzartsport

Foto: FK Crvena zvezda

Komentari / 0

Ostavite komentar