ФС РС уцјењује ''српски Хофенхајм''?!

Гаранција од 100. 000 КМ: Зашто баш Слоги?! Први човјек Слоге Златко Крбањевић изјавио је за МОНДО да клуб из Горњег Црњелова испуњава све услове да се такмичи у Првој лиги Републике Српске. "Тражене новчане гаранције од Фудбалског савеза РС немају упориште у статуту и закону".

Фудбал 31.07.2019 | 23:07
ФС РС уцјењује ''српски Хофенхајм''?!
Много буре изазвао је сукоб на релацији Фудбалски савез РС и екипа Слоге, која је прошле године изгубила битку са Борцем за пласман у Премијер лигу Босне и Херцеговине. За утјеху наступила је у полуфиналу Купа БиХ, што је убједљиво најбољи пласман у историји клуба и елиминисана од касније освајача такмичења, екипе Сарајева. 

Међутим, пред почетак нове сезоне, Слога је јако подмладила екипу и ФС РС нема повјерење да ће играти све мечеве у сезони 2019/20 због чега су и затражили новчане гаранције од 100.000 КМ, које Слога мора да положи до петка ако жели да наступи.



То је по мишљењу предсједника Слоге Златка Крбањевића увредљиво и није му јасно због чега клуб из Горњег Црњелова није заслужио повјерење.

"По каквом то правилнику или статуту нам траже гаранције? Ми нисмо дужни ником новац, а многи клубови дугују и њима нико не тражи гаранције. Слога жели да игра Прву лигу РС и ми испуњавамо све такмичарске услове. Видјећемо на полусезони какав пласман остваримо, онда ћемо и реаговати што се тиче појачања", рекао је Крбањевић за наш портал.



Према његовим ријечима, ФС РС у овом случају има "фигу у џепу" јер жели да Слога одустане од такмичења како би на мала врата у првенство увео Дрину из Зворника, с којом је Слога покушала да се договори око учешћа у шампионату.

"Савез жели да у Прву лигу РС убаци Дрину, која је нама понудила новац да ми иступимо. Прихватили смо да сједнемо и договоримо се, потпишемо уговор и да тај новац од зворничког клуба уложим у инфраструктуру. Да уз помоћ других привредника у Горњем Црњелову направимо стадион и више не играмо у другим мјестима. Тиме бисмо подигли квалитет живота у нашем селу. С обзиром да се то није десило, одлучили смо да ипак играмо Прву лигу РС. Међутим, сада Савез врши притисак на нас. А гора ствар десила се Подрињу, који је био клуб у распаду, па им нико није тражио никакве гаранције. Нама траже, а ја сам у посљедњих пет година у Слогу уложио милион марака. Улазили смо из ранга у виши ранг и никад нико није посумњао да се бавимо нечасним радњама", рекао је он и додао да више нема повјерење у људе из ФС РС.

Повјерење не постоји ни у врху Фудбалског савеза РС кад је у питању руководство Слоге, потврдио је за МОНДО генерални секретар Горан Ћејић.

"Организовали смо састанак у Бијељини да утврдимо да ли ће Слога играти Прву лигу РС и они су изразили спремност да се такмиче. На састанку су присуствовала два потпредсједника Савеза, моја маленкост и комплетна Такмичарска комисија уз присуство и предсједника Подручног савеза Бијељина Радике Марића. Испред Слоге био је потпредсједник Брано Грујичић и генерални секретар. Рекли су нам да су спремни да започну такмичење, али не знају докле ће стићи", рекао је Ћејић.



На питање да ли је Савез раније тражио банкарске гаранције и откуд баш тај износ од 100.000 КМ, Ћејић није дао директан одговор иако је јасно да је ово први случај од формирања ФС РС.

"У овом случају, имамо ситуацију да су они спремни да играју, да ће играти са јуниорима и да имају новац, много мањи од прошлогодишњег, међутим, имају само 12 регистрованих играча, а укупно 76. Логично је да с тим не могу играти и јуниорску и Прву лигу РС. Савез мора да тражи гаранције, јер су сами рекли да не знају докле ће моћи да играју. Хоће да почну лигу, а не знају хоће ли завршити. Ми само тражимо сигурност".

Ћејић је додао да осталим клубовима из Прве лиге РС вјерује да ће испунити све оно што буде захтијевала Такмичарска комисија и надлежни органи у Савезу, а на директно питање због чега се не вјерује Слоги је одговорио контрапитањем: "Зашто би им вјеровали?".

Сложио се такође да Слога испуњава услове за наступ у строго формалном смислу.

"И то на основу прошлогодишњег резултата. Они много тога формално желе да испуне, али суштински не желе, тога се ми плашимо, па смо затражили додатне гаранције".

Шта ће на крају да се деси са Првом лигом РС, да ли ће бити скраћена на девет екипа уколико Слога не приложи гаранције од 100.000 КМ до предвиђеног рока или ће неки други клуб да заузме мјесто тима из Горњег Црњелова, сазнаћемо пред сами почетак сезоне.

"О томе одлучује Извршни одбор ФС РС", закључио је Ћејић.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар