FS RS ucjenjuje ''srpski Hofenhajm''?!

Garancija od 100. 000 KM: Zašto baš Slogi?! Prvi čovjek Sloge Zlatko Krbanjević izjavio je za MONDO da klub iz Gornjeg Crnjelova ispunjava sve uslove da se takmiči u Prvoj ligi Republike Srpske. "Tražene novčane garancije od Fudbalskog saveza RS nemaju uporište u statutu i zakonu".

Fudbal 31.07.2019 | 23:07
FS RS ucjenjuje ''srpski Hofenhajm''?!
Mnogo bure izazvao je sukob na relaciji Fudbalski savez RS i ekipa Sloge, koja je prošle godine izgubila bitku sa Borcem za plasman u Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Za utjehu nastupila je u polufinalu Kupa BiH, što je ubjedljivo najbolji plasman u istoriji kluba i eliminisana od kasnije osvajača takmičenja, ekipe Sarajeva. 

Međutim, pred početak nove sezone, Sloga je jako podmladila ekipu i FS RS nema povjerenje da će igrati sve mečeve u sezoni 2019/20 zbog čega su i zatražili novčane garancije od 100.000 KM, koje Sloga mora da položi do petka ako želi da nastupi.



To je po mišljenju predsjednika Sloge Zlatka Krbanjevića uvredljivo i nije mu jasno zbog čega klub iz Gornjeg Crnjelova nije zaslužio povjerenje.

"Po kakvom to pravilniku ili statutu nam traže garancije? Mi nismo dužni nikom novac, a mnogi klubovi duguju i njima niko ne traži garancije. Sloga želi da igra Prvu ligu RS i mi ispunjavamo sve takmičarske uslove. Vidjećemo na polusezoni kakav plasman ostvarimo, onda ćemo i reagovati što se tiče pojačanja", rekao je Krbanjević za naš portal.



Prema njegovim riječima, FS RS u ovom slučaju ima "figu u džepu" jer želi da Sloga odustane od takmičenja kako bi na mala vrata u prvenstvo uveo Drinu iz Zvornika, s kojom je Sloga pokušala da se dogovori oko učešća u šampionatu.

"Savez želi da u Prvu ligu RS ubaci Drinu, koja je nama ponudila novac da mi istupimo. Prihvatili smo da sjednemo i dogovorimo se, potpišemo ugovor i da taj novac od zvorničkog kluba uložim u infrastrukturu. Da uz pomoć drugih privrednika u Gornjem Crnjelovu napravimo stadion i više ne igramo u drugim mjestima. Time bismo podigli kvalitet života u našem selu. S obzirom da se to nije desilo, odlučili smo da ipak igramo Prvu ligu RS. Međutim, sada Savez vrši pritisak na nas. A gora stvar desila se Podrinju, koji je bio klub u raspadu, pa im niko nije tražio nikakve garancije. Nama traže, a ja sam u posljednjih pet godina u Slogu uložio milion maraka. Ulazili smo iz ranga u viši rang i nikad niko nije posumnjao da se bavimo nečasnim radnjama", rekao je on i dodao da više nema povjerenje u ljude iz FS RS.

Povjerenje ne postoji ni u vrhu Fudbalskog saveza RS kad je u pitanju rukovodstvo Sloge, potvrdio je za MONDO generalni sekretar Goran Ćejić.

"Organizovali smo sastanak u Bijeljini da utvrdimo da li će Sloga igrati Prvu ligu RS i oni su izrazili spremnost da se takmiče. Na sastanku su prisustvovala dva potpredsjednika Saveza, moja malenkost i kompletna Takmičarska komisija uz prisustvo i predsjednika Područnog saveza Bijeljina Radike Marića. Ispred Sloge bio je potpredsjednik Brano Grujičić i generalni sekretar. Rekli su nam da su spremni da započnu takmičenje, ali ne znaju dokle će stići", rekao je Ćejić.



Na pitanje da li je Savez ranije tražio bankarske garancije i otkud baš taj iznos od 100.000 KM, Ćejić nije dao direktan odgovor iako je jasno da je ovo prvi slučaj od formiranja FS RS.

"U ovom slučaju, imamo situaciju da su oni spremni da igraju, da će igrati sa juniorima i da imaju novac, mnogo manji od prošlogodišnjeg, međutim, imaju samo 12 registrovanih igrača, a ukupno 76. Logično je da s tim ne mogu igrati i juniorsku i Prvu ligu RS. Savez mora da traži garancije, jer su sami rekli da ne znaju dokle će moći da igraju. Hoće da počnu ligu, a ne znaju hoće li završiti. Mi samo tražimo sigurnost".

Ćejić je dodao da ostalim klubovima iz Prve lige RS vjeruje da će ispuniti sve ono što bude zahtijevala Takmičarska komisija i nadležni organi u Savezu, a na direktno pitanje zbog čega se ne vjeruje Slogi je odgovorio kontrapitanjem: "Zašto bi im vjerovali?".

Složio se takođe da Sloga ispunjava uslove za nastup u strogo formalnom smislu.

"I to na osnovu prošlogodišnjeg rezultata. Oni mnogo toga formalno žele da ispune, ali suštinski ne žele, toga se mi plašimo, pa smo zatražili dodatne garancije".

Šta će na kraju da se desi sa Prvom ligom RS, da li će biti skraćena na devet ekipa ukoliko Sloga ne priloži garancije od 100.000 KM do predviđenog roka ili će neki drugi klub da zauzme mjesto tima iz Gornjeg Crnjelova, saznaćemo pred sami početak sezone.

"O tome odlučuje Izvršni odbor FS RS", zaključio je Ćejić.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar