Побиједио опаку болест, па купио свој бивши клуб!

Освајач Купа победника купова 1990. и финалиста Купа шампиона 1992. продат је за 140 милиона евра.  Ђанлука Вијали је нови газда Сампдорије! Масимо Фереро продао клуб за 140. 000. 000 евра.

Фудбал 31.07.2019 | 19:43
Побиједио опаку болест, па купио свој бивши клуб!
Ђанлука Вијали оставио је дубок траг у сва четири клуба за која је наступао као професионалац, али у конкуренцији Кремонезеа из родне Кремоне, Јувентуса и Челсија, чини се да је ипак екипа Сампдорије била та у којој је остварио највеће успехе - сразмерно историји и статусу поменутих клубова.

Предвођена Робертом Манћинијем и Вијалијем, који су играли по нотама легендарног Вујадина Бошкова, "Сампа" је крајем 80-их и почетком 90-их играла бриљантан фудбал и спадала у сам врх европског фудбала.

Освојила је Серију А и европски Куп победника купова, док је у мечу за континенталну титулу, одиграном на "Вемблију" 1992. године, изгубила од Барселоне голом Роналда Кумана из слободног ударца у 112. минуту.

Последњи трофеј био је Куп Италије 1994, али у међувремену је Бошков преузео Рому, а Вијали прешао у Јувентус и било је јасно да се славни дани ближе крају...

Славни клуб из Ђенове у два наврата је испадао у Серију Б, док је у елитном рангу италијанског фудбала имао неке врло добре сезоне, али у просеку је то била "сурова" средина табеле.

Вест о продаји Сампдорије, коју су у среду пренели медији на Апенинском полуострву, можда није сама по себи најава великог повратка у борбу за трофеје, али ће навијачима свакако донети нову наду и осмех на лица, будући да се на челу конзорцијума будућих власника налази управо Ђанлука Вијали!

Дугогодишњи власник "Сампе" Масимо Фереро преговарао је о продаји са Вијалијем и његовом групом инвеститора, а на састанку председника клубова Серије А открио је да ће клуб прећи у њихове руке за 140 милиона евра.

"Газета дело Спорт" навела је да ће преузимање ускоро бити завршено.

Вијали се по завршетку сјајне играчке каријере опробао у тренерском послу, али после Челсија (1998-2000) и Вотфорда (2001-2002) више није седао на клупу.

Бавио се хуманитарним радом, радио као стручни коментатор на ТВ станицама у Италији и Енглеској, да би у жижу јавности поново доспео пре око годину дана, када је након осам месеци хемотерапије успео да победи рак.

Готова је ера Масима Ферера у Сампдорији. Моћни филмски продуцент је продао клуб из Ђенове у којем је био од 2014. године на његовом челу.

Нови власник Сампдорије је некадашњи фудбалер, бивши њен играч, Ђанлука Вијали, који предвози конзорцијум који је платио 140.000.000 за куповину клуба из Ђенове.

„Продао сам Сампдорију за 140 милиона евра“, признао је Фереро италијанским медијима.

Он је пре пет године преузео клуб који је имао дуг од 15.000.000 евра, тако да је на крају дебело зарадио овом инвестицијом. Фереро, међутим, не одлази из фудбала, јер му је намера да купи Палермо.

Бивши фудбалер Ђанлука Вијали је осам година носио дрес Сампдорије, од 1984. до 1992. када је прешао у Јувентус. У плавом дресу клуба из Ђенове је освојио титулу првака Италије, Куп купова, три купа Италије и један Суперкуп.

Фото: Реутерс

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар