Pobijedio opaku bolest, pa kupio svoj bivši klub!

Osvajač Kupa pobednika kupova 1990. i finalista Kupa šampiona 1992. prodat je za 140 miliona evra.  Đanluka Vijali je novi gazda Sampdorije! Masimo Ferero prodao klub za 140. 000. 000 evra.

Fudbal 31.07.2019 | 19:43
Pobijedio opaku bolest, pa kupio svoj bivši klub!
Đanluka Vijali ostavio je dubok trag u sva četiri kluba za koja je nastupao kao profesionalac, ali u konkurenciji Kremonezea iz rodne Kremone, Juventusa i Čelsija, čini se da je ipak ekipa Sampdorije bila ta u kojoj je ostvario najveće uspehe - srazmerno istoriji i statusu pomenutih klubova.

Predvođena Robertom Manćinijem i Vijalijem, koji su igrali po notama legendarnog Vujadina Boškova, "Sampa" je krajem 80-ih i početkom 90-ih igrala briljantan fudbal i spadala u sam vrh evropskog fudbala.

Osvojila je Seriju A i evropski Kup pobednika kupova, dok je u meču za kontinentalnu titulu, odigranom na "Vembliju" 1992. godine, izgubila od Barselone golom Ronalda Kumana iz slobodnog udarca u 112. minutu.

Poslednji trofej bio je Kup Italije 1994, ali u međuvremenu je Boškov preuzeo Romu, a Vijali prešao u Juventus i bilo je jasno da se slavni dani bliže kraju...

Slavni klub iz Đenove u dva navrata je ispadao u Seriju B, dok je u elitnom rangu italijanskog fudbala imao neke vrlo dobre sezone, ali u proseku je to bila "surova" sredina tabele.

Vest o prodaji Sampdorije, koju su u sredu preneli mediji na Apeninskom poluostrvu, možda nije sama po sebi najava velikog povratka u borbu za trofeje, ali će navijačima svakako doneti novu nadu i osmeh na lica, budući da se na čelu konzorcijuma budućih vlasnika nalazi upravo Đanluka Vijali!

Dugogodišnji vlasnik "Sampe" Masimo Ferero pregovarao je o prodaji sa Vijalijem i njegovom grupom investitora, a na sastanku predsednika klubova Serije A otkrio je da će klub preći u njihove ruke za 140 miliona evra.

"Gazeta delo Sport" navela je da će preuzimanje uskoro biti završeno.

Vijali se po završetku sjajne igračke karijere oprobao u trenerskom poslu, ali posle Čelsija (1998-2000) i Votforda (2001-2002) više nije sedao na klupu.

Bavio se humanitarnim radom, radio kao stručni komentator na TV stanicama u Italiji i Engleskoj, da bi u žižu javnosti ponovo dospeo pre oko godinu dana, kada je nakon osam meseci hemoterapije uspeo da pobedi rak.

Gotova je era Masima Ferera u Sampdoriji. Moćni filmski producent je prodao klub iz Đenove u kojem je bio od 2014. godine na njegovom čelu.

Novi vlasnik Sampdorije je nekadašnji fudbaler, bivši njen igrač, Đanluka Vijali, koji predvozi konzorcijum koji je platio 140.000.000 za kupovinu kluba iz Đenove.

„Prodao sam Sampdoriju za 140 miliona evra“, priznao je Ferero italijanskim medijima.

On je pre pet godine preuzeo klub koji je imao dug od 15.000.000 evra, tako da je na kraju debelo zaradio ovom investicijom. Ferero, međutim, ne odlazi iz fudbala, jer mu je namera da kupi Palermo.

Bivši fudbaler Đanluka Vijali je osam godina nosio dres Sampdorije, od 1984. do 1992. kada je prešao u Juventus. U plavom dresu kluba iz Đenove je osvojio titulu prvaka Italije, Kup kupova, tri kupa Italije i jedan Superkup.

Foto: Reuters

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar