Семења неће бранити титулу на Свјетском првенству!

Јужноафричкој атлетичарки неће бити омогућено да се такмичи у Дохи на највећој атлетској смотри крајем септембра.

Остали спортови 31.07.2019 | 14:58
Семења неће бранити титулу на Свјетском првенству!
Кастер Семења, двострука олимпијска победница и светска шампионка у атлетици, неће моћи да брани титулу у трци на 800 метара на Светском првенству у Дохи, које ће се одржати од 28. септембра до 6. октобра.

Врховни суд Швајцарске није усвојио жалбу јужноафричке атлетичарке, која се жалила том суду на одлуку Међународне атлетске федерације (ИААФ), која ју је суспендовала због вишег нивоа тестостерона него што је дозвољено.

"Веома сам разочарана што сам спречена да браним тешко стечену титулу, али ме та одлука неће спречити да наставим борбу за људска права свих атлетичарки", пренео је изјаву Семење њен портпарол.

Међународна атлетска федерација строго поштује правило по којем се од атлетичарки са природно високим нивоом тестостерона тражи да смање ниво како би могле да се такмиче у тркама од 400 метара до једне миље, или би у супротном морале да промене дисциплине или да се такмиче против мушкараца.

Од Семење је 2009. године тражено да се подвргне тестовима како би се одредило којег је пола, али резултати никада нису објављени.

Она је најпознатија спортисткиња која има природно висок ниво тестостерона. ИААФ је навела да јој то даје непоштену предност над противницама.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар