Semenja neće braniti titulu na Svjetskom prvenstvu!

Južnoafričkoj atletičarki neće biti omogućeno da se takmiči u Dohi na najvećoj atletskoj smotri krajem septembra.

Ostali sportovi 31.07.2019 | 14:58
Semenja neće braniti titulu na Svjetskom prvenstvu!
Kaster Semenja, dvostruka olimpijska pobednica i svetska šampionka u atletici, neće moći da brani titulu u trci na 800 metara na Svetskom prvenstvu u Dohi, koje će se održati od 28. septembra do 6. oktobra.

Vrhovni sud Švajcarske nije usvojio žalbu južnoafričke atletičarke, koja se žalila tom sudu na odluku Međunarodne atletske federacije (IAAF), koja ju je suspendovala zbog višeg nivoa testosterona nego što je dozvoljeno.

"Veoma sam razočarana što sam sprečena da branim teško stečenu titulu, ali me ta odluka neće sprečiti da nastavim borbu za ljudska prava svih atletičarki", preneo je izjavu Semenje njen portparol.

Međunarodna atletska federacija strogo poštuje pravilo po kojem se od atletičarki sa prirodno visokim nivoom testosterona traži da smanje nivo kako bi mogle da se takmiče u trkama od 400 metara do jedne milje, ili bi u suprotnom morale da promene discipline ili da se takmiče protiv muškaraca.

Od Semenje je 2009. godine traženo da se podvrgne testovima kako bi se odredilo kojeg je pola, ali rezultati nikada nisu objavljeni.

Ona je najpoznatija sportistkinja koja ima prirodno visok nivo testosterona. IAAF je navela da joj to daje nepoštenu prednost nad protivnicama.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar