Инцел: 3.000 пута више пиралена

На појединим локацијама у бањалучкој Пословној зони “Инцел” утврђено је да канцерогеног уља пирален има чак 3. 000 пута више него што је дозвољено, показале су најновије анализе земљишта са тог подручја у које је “Глас Српске” имао увид.

Република Српска 31.07.2019 | 10:21
Инцел: 3.000 пута више пиралена
Хемијска анализа земљишта обављена је на укупно 52 локације у “Инцелу”, од којих је на 21 откривен пирален у прекораченим вриједностима. На тим локацијама послује укупно шест предузећа.

Сви резултати рађени су и упоређивани према Правилнику о дозвољеним количинама опасних и штетних материја у пољопривредном земљишту, с обзиром на то да не постоји правилник за индустријска земљишта.

Тако је, према том акту, максимално 0,2 мг/кг гранична вриједности пиралена (ПЦБ), међутим, на појединим локалитетима на подручју “Инцела” у површинском и дубинском слоју, односно на дубини земљишта од 25 до 50 центиметара, детектоване су веома високе вриједности ПЦБ-а.

Највеће загађење пираленом, и то у вриједности која премашује 600 мг/кг, откривено је у фирми “Лукић инвест”, и то на локацијама гдје се некада налазио трансформатор и код контејнера са отпадним бакарним кабловима.

Осим у тој фирми, повишена концентрација пиралена пронађена је и у “Пословној зони АД”, и то на појединим локацијама у износу од 565 мг/кг, али и у фирмама “БЦ Метал”, “Топ метал”, “Универзум” и “СХП Целекс”.

У извјештају који је радио Институт за заштиту и екологију РС, а по налогу еколошке инспекције града Бањалука, а који је у посједу “Гласа Српске”, наведено је да просјечна измјерена вриједност ПЦБ-а на загађеним локацијама износи 109,31 мг/кг, што је веома висока вриједност и знатно већа од релевантне граничне вриједности у Српској, а посебно од граничне вриједности у другим земљама, која износи свега 0,02 мг/кг.

У овом извјештају је наведено да се не може гарантовати да на локацијама на којима је пронађен пирален у површинском слоју не постоји загађење у доњим слојевима земљишта, јер је уочљиво да на доста локација има наношења материјала и мијешања површинског слоја, што отежава приказ реалне слике загађења.

“Потребно је урадити шири мониторинг на комплетној локацији површинског и дубинског слоја земљишта, те анализирати подземне воде у “Инцелу” како би се стекла права слика ширења загађења у земљиште, подземне воде и присуство у ваздуху”, стоји у извјештају, гдје је истакнуто да у сарадњи са здравственим установама треба процијенити утицај загађења на здравље становништва.

Поред загађења пираленом, указано је и на веома високо присуство тешких метала и да су њихове вриједности на највећем броју локација прекорачене.

“Треба нагласити и да покривеност узорака на локацији “Инцела” није довољна, јер су урађене 52 анализе, што представља 0,65 одсто анализе по хектару и што не даје праву слику загађења, јер се ради о великој површини од укупно 80 хектара”,закључено је у овом извјештају.

“Глас Српске” раније је објавио да су радници фирме “БЦ Метал”, која се налази у бањалучкој Пословној зони “Инцел”, затровани тешким металима, јер је ванредним љекарским прегледима откривено да у крви имају олова, цинка и живе у доста већим количинама од дозвољених.

Др Палексић: Српска нема установу за лијечење од тровања пираленом

Помоћник директора за медицинске послове у Заводу за медицину рада и спорта РС Весна Палексић каже да у Републици Српској не постоји специјализована установа за лијечење од евентуалног тровања пираленом, као што је то Национални центар за контролу тровања на ВМА у Београду или Институт за медицину рада Србије.

На свим мјестима гдје су радници били изложени пиралену, каже, потребно је извршити процјену ризика и урадити мјере елиминације, а радницима обезбиједити љекарске прегледе.

“Здравствено стање радника који су били изложени пиралену неопходно је пратити најмање 10 година након излагања”, објашњава Палексић.

Пирален, како истиче, спада у кумулативне отрове и има системске ефекте тровања, који се могу испољити непосредно након тровања, али и у будућности.

У људски организам доспијева преко коже, удисањем паре или продуката насталих приликом пожара, преко слузнице ока или гутањем. Може оштетити јетру, ендокрини систем, бубреге, нервни систем, а има, како наводи, и потенцијално тератогено и канцерогено дејство. Додала је да су жене посебно осјетљиве на пирален, због дејства на стероидне хормоне, који им у трудноћи може изазвати оштећење плода.

Фирме гдје су утврђене највише вриједности загађења земљишта у”Инцелу”

(дозвољена вриједност ПЦБ (0,2 мг/кг)   
  
“Лукић инвест” - више од 600

“Пословна зона АД” - 565              

“БЦ Метал” - 250

“Топ метал” - 5,2

“Универзум” - 3,6

“СХП Целекс” - 0,9

(Глас Српске)

Коментари / 49

Оставите коментар
Name

4XЛ

31.07.2019 08:34

По овим снимцима цовјек би реко Бањалука је страдала у рату и то добро, али није то је дјело цобана цудних диплома којима се је*е за Бањалуком инцелом "отрованим и затрованим градом" само граби пљацкај увек има несто Оваква Бањалука никад неце бити град увек рупа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реците ко је крив

31.07.2019 09:34

Још 2013. Влада Рс је добила новац да се пирален уклони. Узели новац и а отров оставили нама. О чему више ту говорити?!

Name

Све по закону:

31.07.2019 10:22

Пирален је стетан по здравље све док се не утврди супротно!

Name

Нострадамус

31.07.2019 10:41

Управо тако реците ко је крив и одговорност а зна се да су кривци застицени у Снсд и СдС и другим странкама.Цак је највисе одговорних у Снсд и то они који су били у СДС и побјегли под заститу Снсд и јасно се мозе реци под застити Додика.Додик је најодговорнији умјесто да је позатварао криминалце из СДС он је због политицке моци све их ставио под заститу.Засто је Дусаниц из Прњавора јос на слободи и ко зна ако је јос у Прњавору.Дусаниц је власник Метала у БЛ сад се вјероватно цека да побјегне у Русију или Србију па да се онда расписе потјерница.

Name

Доктор

31.07.2019 10:46

Господин Додик је био у праву: једини сигуран пут да се избјегне контаминација пираленом који је вец у крузном току јесте бијег преко пељеског моста!

Name

ре

31.07.2019 11:07

Има ли одговорних?Тито гдје си!!

Name

4xЛ ре

31.07.2019 11:14

Тачно посљератни директор Инцела је био Лазо Томић у младости познатији као Каља. У родном селу код Кључа Лазо када је чувао краве и долазио блатњав баба би му говорила А што си ми тако каљав? И тако је Лазо постао Каља

Name

Не бојте се!

31.07.2019 11:14

Министарка се дигла на сакупљање донација за превенцију. Ово је земља у којој тајкунска дјеца возе аута од 150 000Евра, док се за лијечење и ријешавање социјлних проблема траже донације из вана.

Name

ре ре

31.07.2019 11:38

Тито је у нама ,ни он ниста не би постигао без нас НАРОДА .а сада и родитељи гледају да им дјецу трују и сакате њихову младост , као из страха ,или из комодитета пар фестица .мало сминке који парфем сице за љубавницу ,и лези олесен од пица да неби мислио па ујутро опет до скупстине из поцетка кунеци се у народ и његову вољу па реците НАРОДЕ јели васа воља да вас трују ?

Name

питам се

31.07.2019 08:42

ко је одговоран? или уопште није ни важно као и много других лоших ствари у овом друштву!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

31.07.2019 10:12

Ста сада знаци сваки други дан се мјери присутност пиралена ,за који се зна вец висе од 14 год. постојили рјесење ,ко ради на том рјесењу ,кад це се поцети санирати , засто није мјесто односно комплетно земљисте ИНЦЕЛ под назором и контролом да се неби земљисте извозило и мјесало са не загадјеном околином ,када се вец зна опасност и дјеловање односно последице присуства пиралина засто се не подузимају кораци рјесавања а не испитивања онога сто је вец испитано ,Дали су градјани града БЛ заиста свијесни последица или им је мозак врана попила ????????????????????

Name

Ре ММ

31.07.2019 10:45

Па неко је написао да су паре за санацио досле прије пар година,а зна се ко располазе финанцијана Снсд и Додик.Са тим парама је куповао гласове по мјесним заједницама заједно са својим одборницима за неки сатор хране и пица и који метар лосег асфалта.

Name

...

31.07.2019 08:44

С Т Р А Ш Н О!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

21-век-васкрсење

31.07.2019 09:21

Извините , ово изгледа ко предграђе Широхиме , након пада атомске бомбе, па се ми онда питамо од чега се толики број Бањалучана разболи од карцинома. треба питати Радојчића , ко ће платити посљедице које је тај отров изазвао код људи, дјеце . како га није срамота, цмиздрио је за штету коју је наводно град претрпио због не доласка пјевача за Нову годину, а сад ћути , не проговара , већ отвара хотеле за високо друштво , ал све буде и прође, па ће проћи и њихово.

Name

...РЕ

31.07.2019 09:23

У СРЕД БАЊА ЛУКЕ- ЧЕРНОБИЉ!

Name

ЈОВАН

31.07.2019 10:33

Мислис Хиросиме...насмијао си ме на ова залосну и тузну чињеницу.Ха ха ха

Name

Трутх

31.07.2019 12:51

Да бас СТРАСНО! И они који су контаминирани морају у Њемацку, али на лијецење. Ста казе наса предсједница Цвијановиц о стању на терену? Колико је пута сама уцествовала реализацији криминалних радњи?

Name

Xx

31.07.2019 08:44

Само се Драску Станивуковицу треба захвалити сто се ангазовао и окупио људе на протесту и покретању петиције. Инаце, то власт никад не би ријесила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хвала

31.07.2019 10:15

заиста хвала .али ста се рјесава и када зима долази ,падавине це доци пиралин све висе и висе се сири , имали у овом граду НОРМАЛНИХ ?

Name

брецало

31.07.2019 08:54

Казе премијер висковиц да није опасно и да нетреба дизати тензије око инцела

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.07.2019 09:26

Управу је ,ми Срби смо небески народ, пирален нам неможе ништа.

Name

тртмрт

31.07.2019 11:17

бањалуцани г..руцали..било и остало..никакав протест ниста.

Name

Неса

31.07.2019 08:56

Ста је радио градонацелник три године, власници поменутих предузеца странаацки људи могу да раде ста хоце. Назалост све пуца по сиротињи. Ко це платити лијецење обољелих људи, можда су добили отказ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

31.07.2019 09:04

Сада би требало да појефтине и цевапцици и пице, а поскупе био цертифицирани продукти који нису "пирализирани", мислим нехотицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снсд

31.07.2019 09:22

Ту Додик и Жељка неће отићи да обођу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мартин

31.07.2019 09:28

Сви радници требају напустити Фирме које су у окрузењу канцерогеног материјала пиралена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

31.07.2019 10:02

На овај простор треба сместити владу рс.

Name

Романија

31.07.2019 09:33

Пола киле горе доле, ста је то на оваку кризу. Блентави бањалучани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дусан

31.07.2019 09:35

Сребренка јос ниси подњела оставку, ста цекас док поцну људи умирати од карцинома.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синиса

31.07.2019 09:36

А Цитy Блоцк?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Езекиљ

31.07.2019 09:49

Питам се: Ста би било да се то десило негдје у Америци или ЕУ? Колико би било појединацних тузби радника на суду којима је, сто је доказано налазима, озбиљно угрозено здравље и колико би износила обестецења? Колико би од града или дрзаве тразиле фирме које имају своје погоне на затрованом земљисту? Ово је у вези и са питањем: Ција је одлука и одговорност да се у Инцел затрован пираленом смјести Пословна зона? Неко добро зна, или је морао знати, да пирален тамо није од јуце! У струцним круговима се о томе зна дузе вријеме! Апсурд је да се сада од фирми које су смјестене на затрованим зонама трази и да уцествују у уклањању пиралена како би се подијелила и скренула пазња са неције одговорности за еколоску катастрофу и угрозавање здравља људи. Ко је продавао земљисте фирмама? Пирален није само у земљи, вец је био ии у ваздуху након позара. Ста је са радницима фирми у Инцелу који су након позара исли на посао и куда су отровни облак дима однијеле ваздусне струје? .....?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Порален

31.07.2019 09:57

Сви на улицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

рациц

31.07.2019 10:09

Посто колају прице да хоце да праве нову зграду скупстине, нека је сада праве у Инцелу ако је све ОК маму им ј...бем бахату. Каква нас стока води и коме ми као Народ вјерујемо и кога подрзавамо на изборима па то је Богу за плакање, од нивоа мјесне заједнице па све до врха дрзаве све сами полтрони. Трује нас ко стигне физицки и психицки, бацали по нама уранијум, свако мало на Гламоцко поље довозе и детонирају ко зна ста, прије сваке кисе небо исарају као да су новогодисњи празници, ово срање пирален ајде сто се десила хаварија вец сто су то неуки и јадни умови развозили јос којејкуда по граду, радиоактивни отпад це нам увалити поред Уне, ово мало саке јада од Народа сто се мало дрзне и покуса неким протестима и петицијама ОСВЈЕСТИТИ нас остале и неморалну власт дозвати памети на све нацине та иста власт уз помоц медија, које Народ плаца, покусава прогласити лудјацима, издајницима и руситељима Републике Српске. И, ста ? Ниста... Није ни битно јер се "нецији" девизни рацуни пуне и пасоси сто западних сто истоцних земаља су вец спремни... "И нико неце цути јад ни вапај, нити це ганут бол пјану богату господу, Србине гољо ти си прах на поду, тегли, вуци, цути и у јарму скапај". Алекса Сантиц 1910 год.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

31.07.2019 10:33

Све што сте написали је истина, све и опет је мало речено колико се скупи у човјеку. Шта могу они понудити људима који ће требати лијечење, пустили их да тамо раде, да се копрцају још 14 година од те несреће! Грозота! Не дај боже никоме:((( оваквих несрећа, болести, шта раде свесно свом народу, жалосно.

Name

Аурелија

31.07.2019 10:23

И опет нико није одговоран!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОВАН

31.07.2019 10:31

Кукала нама мајка...ето толико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

31.07.2019 10:33

Хеликоптери, аута, авион....,Зељка свако мало у Америку на састанак с поповима па у Србију на фризуру и тако у круг, а народ, ма ко га...... До посљедњег Србина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Документ 4419

31.07.2019 10:47

У раду „Еколошки аспекти примене пиралена” докторка Мирјана Анђелковић Лукић, између осталог, пише: „Расути пирален мора брзо и ефикасно да се механички уклони с површине тла како не би продро у земљиште и доспео у подземне воде. Продирањем у тло, трајно загађује земљиште и подземне воде. Једини ефикасан начин уклањања овог уља врши се термичком разградњом, односно прецизно навођеним поступком сагоревања, како ниједан опасан продукт сагоревања не би изашао у спољну средину. Сагоревањем пиралена на отвореном ослобађа се велики број отровних и канцерогених продуката. Гашења пожара на пиралену ризично је јер постоји опасност од тровања и загађења околине. Пожари на пираленским трансформаторима изузетно су опасни, како по ватрогасце, тако и по околно становништво, због ослобађања велике количине опасних продуката који настају сагоревањем овог уља. Пирален спада у генотоксичне и канцерогене супстанце с продуженим временом деловања, па је његова употреба трајно забрањена у земљама Европске уније.”

ОДГОВОРИТЕ
Name

051

31.07.2019 11:11

И ста се ту има јос испитивати ,надлезни у БЛ само као несто испитују, док им не додју превозна средства којима це да нестану у висине а ти народе гледај себе и своју дјецу ,свог комсију ,свог кума како га пиралин једе , гдје су надлезни треба их затворити у ИНЦЕЛ да врсе испитивања .

Name

Фала Игору Радојцицу и СНСДу

31.07.2019 10:57

За све сто је уцинио он и СНСД. Неције дијете је платило главом због овога ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ана

31.07.2019 11:09

не бој те се сав пирален це Игор да спали кад поцне топлана да ради, васе је само да га скупите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апокалипса

31.07.2019 11:13

Једина утјеха у свом овом јаду је да ни наши владајући и њихове породице у овој ситуацији нису поштеђенеили. Цијела БЛ и околина удише исти зрак, а Баја ће можда у будуће водити видео конференцију са ВРС,па тако сачува своју гузицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

.....

31.07.2019 11:19

И ста, ниста... Као и на све остало писаце се по пораталима, мало медијске пазње и то је то, небитно је какве су посљедице, мали обицни цовјек је небитан. Битно је да нам свира симфонијски оркестар за град културе у коме се некултурно отровано умире, да се прозивају досљаци који су силом прилика досли, да се купују аута, хеликоптери, а тровање умирање није вазно, сваки дан рекламе цитy блок цјена по квадрату, а на пиралену изградјују, па дјецу нам убисе, нас убисе а мук, тисина нико ниста... Ста це се предузети... Ниста... И даље це се трести гора да се роди мис... Док не поцркамо сви хвала ти Републико

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ислам!

31.07.2019 11:21

Ухапсити Игора И новинаре из ртрс због лажи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибар

31.07.2019 12:18

Као што сам и обећао, послао сам ОТВОРЕНО ПИСМО Сребренки Голић на више медијских кућа, писмо у коме тражим да напусти мјесто министра за ПРОСТОРНО УРЕЂЕЊЕ, ГРАЂЕВИНАРСТВО И ЕКОЛОГИЈУ, односно,да сама оде, или да је влада смјени. Није разлог само ПИРАЛЕН, стотине и стотине су оправданих разлога. Ако писмо не објаве овдје, молио бих администратора да пусти овај коментар како би посјетици могли сазнати да је писмо већ објавио Фронтал РС. Поздрав Никола Лазаревић пред. ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.07.2019 12:47

ако, браво, одмах ОСТАВКА, и док је не дадне, притисак јавности. па докле више са јавашлуком...

Name

Оливер

31.07.2019 13:55

Мени је ово супер с пираленом..не знам ста је, нит ме интересује. Ови сто бучу и сто се неки отровали па ста, било је тровања и прије. Јел се ико буни увелико , нико, знаци све ок је.све док не допире до центра да моземо пити кафу у миру , знаци стање ок.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

31.07.2019 14:18

Становници Бањалуке, срамићете се своје дјеце и унучади, па зар толико страха и јада у вама да не смијете глас дигнути. Рођен сам у БЛ 1969.г. и никад се нисам јадније осјећао у овом граду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта те брига

02.08.2019 19:17

Колико сад министру и дотичном треба пара за лиценцу ???? Треба све иселити из инцела и ширем кругу али немамо ми више шта тражити ни у БЛ нити у РС

ОДГОВОРИТЕ