Incel: 3.000 puta više piralena

Na pojedinim lokacijama u banjalučkoj Poslovnoj zoni “Incel” utvrđeno je da kancerogenog ulja piralen ima čak 3. 000 puta više nego što je dozvoljeno, pokazale su najnovije analize zemljišta sa tog područja u koje je “Glas Srpske” imao uvid.

Republika Srpska 31.07.2019 | 10:21
Incel: 3.000 puta više piralena
Hemijska analiza zemljišta obavljena je na ukupno 52 lokacije u “Incelu”, od kojih je na 21 otkriven piralen u prekoračenim vrijednostima. Na tim lokacijama posluje ukupno šest preduzeća.

Svi rezultati rađeni su i upoređivani prema Pravilniku o dozvoljenim količinama opasnih i štetnih materija u poljoprivrednom zemljištu, s obzirom na to da ne postoji pravilnik za industrijska zemljišta.

Tako je, prema tom aktu, maksimalno 0,2 mg/kg granična vrijednosti piralena (PCB), međutim, na pojedinim lokalitetima na području “Incela” u površinskom i dubinskom sloju, odnosno na dubini zemljišta od 25 do 50 centimetara, detektovane su veoma visoke vrijednosti PCB-a.

Najveće zagađenje piralenom, i to u vrijednosti koja premašuje 600 mg/kg, otkriveno je u firmi “Lukić invest”, i to na lokacijama gdje se nekada nalazio transformator i kod kontejnera sa otpadnim bakarnim kablovima.

Osim u toj firmi, povišena koncentracija piralena pronađena je i u “Poslovnoj zoni AD”, i to na pojedinim lokacijama u iznosu od 565 mg/kg, ali i u firmama “BC Metal”, “Top metal”, “Univerzum” i “SHP Celeks”.

U izvještaju koji je radio Institut za zaštitu i ekologiju RS, a po nalogu ekološke inspekcije grada Banjaluka, a koji je u posjedu “Glasa Srpske”, navedeno je da prosječna izmjerena vrijednost PCB-a na zagađenim lokacijama iznosi 109,31 mg/kg, što je veoma visoka vrijednost i znatno veća od relevantne granične vrijednosti u Srpskoj, a posebno od granične vrijednosti u drugim zemljama, koja iznosi svega 0,02 mg/kg.

U ovom izvještaju je navedeno da se ne može garantovati da na lokacijama na kojima je pronađen piralen u površinskom sloju ne postoji zagađenje u donjim slojevima zemljišta, jer je uočljivo da na dosta lokacija ima nanošenja materijala i miješanja površinskog sloja, što otežava prikaz realne slike zagađenja.

“Potrebno je uraditi širi monitoring na kompletnoj lokaciji površinskog i dubinskog sloja zemljišta, te analizirati podzemne vode u “Incelu” kako bi se stekla prava slika širenja zagađenja u zemljište, podzemne vode i prisustvo u vazduhu”, stoji u izvještaju, gdje je istaknuto da u saradnji sa zdravstvenim ustanovama treba procijeniti uticaj zagađenja na zdravlje stanovništva.

Pored zagađenja piralenom, ukazano je i na veoma visoko prisustvo teških metala i da su njihove vrijednosti na najvećem broju lokacija prekoračene.

“Treba naglasiti i da pokrivenost uzoraka na lokaciji “Incela” nije dovoljna, jer su urađene 52 analize, što predstavlja 0,65 odsto analize po hektaru i što ne daje pravu sliku zagađenja, jer se radi o velikoj površini od ukupno 80 hektara”,zaključeno je u ovom izvještaju.

“Glas Srpske” ranije je objavio da su radnici firme “BC Metal”, koja se nalazi u banjalučkoj Poslovnoj zoni “Incel”, zatrovani teškim metalima, jer je vanrednim ljekarskim pregledima otkriveno da u krvi imaju olova, cinka i žive u dosta većim količinama od dozvoljenih.

Dr Paleksić: Srpska nema ustanovu za liječenje od trovanja piralenom

Pomoćnik direktora za medicinske poslove u Zavodu za medicinu rada i sporta RS Vesna Paleksić kaže da u Republici Srpskoj ne postoji specijalizovana ustanova za liječenje od eventualnog trovanja piralenom, kao što je to Nacionalni centar za kontrolu trovanja na VMA u Beogradu ili Institut za medicinu rada Srbije.

Na svim mjestima gdje su radnici bili izloženi piralenu, kaže, potrebno je izvršiti procjenu rizika i uraditi mjere eliminacije, a radnicima obezbijediti ljekarske preglede.

“Zdravstveno stanje radnika koji su bili izloženi piralenu neophodno je pratiti najmanje 10 godina nakon izlaganja”, objašnjava Paleksić.

Piralen, kako ističe, spada u kumulativne otrove i ima sistemske efekte trovanja, koji se mogu ispoljiti neposredno nakon trovanja, ali i u budućnosti.

U ljudski organizam dospijeva preko kože, udisanjem pare ili produkata nastalih prilikom požara, preko sluznice oka ili gutanjem. Može oštetiti jetru, endokrini sistem, bubrege, nervni sistem, a ima, kako navodi, i potencijalno teratogeno i kancerogeno dejstvo. Dodala je da su žene posebno osjetljive na piralen, zbog dejstva na steroidne hormone, koji im u trudnoći može izazvati oštećenje ploda.

Firme gdje su utvrđene najviše vrijednosti zagađenja zemljišta u”Incelu”

(dozvoljena vrijednost PCB (0,2 mg/kg)   
  
“Lukić invest” - više od 600

“Poslovna zona AD” - 565              

“BC Metal” - 250

“Top metal” - 5,2

“Univerzum” - 3,6

“SHP Celeks” - 0,9

(Glas Srpske)

Komentari / 49

Ostavite komentar
Name

4XL

31.07.2019 08:34

Po ovim snimcima covjek bi reko Banjaluka je stradala u ratu i to dobro, ali nije to je djelo cobana cudnih diploma kojima se je*e za Banjalukom incelom "otrovanim i zatrovanim gradom" samo grabi pljackaj uvek ima nesto Ovakva Banjaluka nikad nece biti grad uvek rupa

ODGOVORITE
Name

Recite ko je kriv

31.07.2019 09:34

Još 2013. Vlada Rs je dobila novac da se piralen ukloni. Uzeli novac i a otrov ostavili nama. O čemu više tu govoriti?!

Name

Sve po zakonu:

31.07.2019 10:22

Piralen je stetan po zdravlje sve dok se ne utvrdi suprotno!

Name

Nostradamus

31.07.2019 10:41

Upravo tako recite ko je kriv i odgovornost a zna se da su krivci zasticeni u Snsd i SdS i drugim strankama.Cak je najvise odgovornih u Snsd i to oni koji su bili u SDS i pobjegli pod zastitu Snsd i jasno se moze reci pod zastiti Dodika.Dodik je najodgovorniji umjesto da je pozatvarao kriminalce iz SDS on je zbog politicke moci sve ih stavio pod zastitu.Zasto je Dusanic iz Prnjavora jos na slobodi i ko zna ako je jos u Prnjavoru.Dusanic je vlasnik Metala u BL sad se vjerovatno ceka da pobjegne u Rusiju ili Srbiju pa da se onda raspise potjernica.

Name

Doktor

31.07.2019 10:46

Gospodin Dodik je bio u pravu: jedini siguran put da se izbjegne kontaminacija piralenom koji je vec u kruznom toku jeste bijeg preko peljeskog mosta!

Name

re

31.07.2019 11:07

Ima li odgovornih?Tito gdje si!!

Name

4xL re

31.07.2019 11:14

Tačno posljeratni direktor Incela je bio Lazo Tomić u mladosti poznatiji kao Kalja. U rodnom selu kod Ključa Lazo kada je čuvao krave i dolazio blatnjav baba bi mu govorila A što si mi tako kaljav? I tako je Lazo postao Kalja

Name

Ne bojte se!

31.07.2019 11:14

Ministarka se digla na sakupljanje donacija za prevenciju. Ovo je zemlja u kojoj tajkunska djeca voze auta od 150 000Evra, dok se za liječenje i riješavanje socijlnih problema traže donacije iz vana.

Name

re re

31.07.2019 11:38

Tito je u nama ,ni on nista ne bi postigao bez nas NARODA .a sada i roditelji gledaju da im djecu truju i sakate njihovu mladost , kao iz straha ,ili iz komoditeta par festica .malo sminke koji parfem sice za ljubavnicu ,i lezi olesen od pica da nebi mislio pa ujutro opet do skupstine iz pocetka kuneci se u narod i njegovu volju pa recite NARODE jeli vasa volja da vas truju ?

Name

pitam se

31.07.2019 08:42

ko je odgovoran? ili uopšte nije ni važno kao i mnogo drugih loših stvari u ovom društvu!

ODGOVORITE
Name

MM

31.07.2019 10:12

Sta sada znaci svaki drugi dan se mjeri prisutnost piralena ,za koji se zna vec vise od 14 god. postojili rjesenje ,ko radi na tom rjesenju ,kad ce se poceti sanirati , zasto nije mjesto odnosno kompletno zemljiste INCEL pod nazorom i kontrolom da se nebi zemljiste izvozilo i mjesalo sa ne zagadjenom okolinom ,kada se vec zna opasnost i djelovanje odnosno posledice prisustva piralina zasto se ne poduzimaju koraci rjesavanja a ne ispitivanja onoga sto je vec ispitano ,Dali su gradjani grada BL zaista svijesni posledica ili im je mozak vrana popila ????????????????????

Name

Re MM

31.07.2019 10:45

Pa neko je napisao da su pare za sanacio dosle prije par godina,a zna se ko raspolaze financijana Snsd i Dodik.Sa tim parama je kupovao glasove po mjesnim zajednicama zajedno sa svojim odbornicima za neki sator hrane i pica i koji metar loseg asfalta.

Name

...

31.07.2019 08:44

S T R A Š N O!!!

ODGOVORITE
Name

21-vek-vaskrsenje

31.07.2019 09:21

Izvinite , ovo izgleda ko predgrađe Širohime , nakon pada atomske bombe, pa se mi onda pitamo od čega se toliki broj Banjalučana razboli od karcinoma. treba pitati Radojčića , ko će platiti posljedice koje je taj otrov izazvao kod ljudi, djece . kako ga nije sramota, cmizdrio je za štetu koju je navodno grad pretrpio zbog ne dolaska pjevača za Novu godinu, a sad ćuti , ne progovara , već otvara hotele za visoko društvo , al sve bude i prođe, pa će proći i njihovo.

Name

...RE

31.07.2019 09:23

U SRED BANJA LUKE- ČERNOBILJ!

Name

JOVAN

31.07.2019 10:33

Mislis Hirosime...nasmijao si me na ova zalosnu i tuznu činjenicu.Ha ha ha

Name

Truth

31.07.2019 12:51

Da bas STRASNO! I oni koji su kontaminirani moraju u Njemacku, ali na lijecenje. Sta kaze nasa predsjednica Cvijanovic o stanju na terenu? Koliko je puta sama ucestvovala realizaciji kriminalnih radnji?

Name

Xx

31.07.2019 08:44

Samo se Drasku Stanivukovicu treba zahvaliti sto se angazovao i okupio ljude na protestu i pokretanju peticije. Inace, to vlast nikad ne bi rijesila.

ODGOVORITE
Name

Hvala

31.07.2019 10:15

zaista hvala .ali sta se rjesava i kada zima dolazi ,padavine ce doci piralin sve vise i vise se siri , imali u ovom gradu NORMALNIH ?

Name

brecalo

31.07.2019 08:54

Kaze premijer viskovic da nije opasno i da netreba dizati tenzije oko incela

ODGOVORITE
Name

Ре

31.07.2019 09:26

Управу је ,ми Срби смо небески народ, пирален нам неможе ништа.

Name

trtmrt

31.07.2019 11:17

banjalucani g..rucali..bilo i ostalo..nikakav protest nista.

Name

Nesa

31.07.2019 08:56

Sta je radio gradonacelnik tri godine, vlasnici pomenutih preduzeca stranaacki ljudi mogu da rade sta hoce. Nazalost sve puca po sirotinji. Ko ce platiti lijecenje oboljelih ljudi, možda su dobili otkaz.

ODGOVORITE
Name

realno

31.07.2019 09:04

Sada bi trebalo da pojeftine i cevapcici i pice, a poskupe bio certificirani produkti koji nisu "piralizirani", mislim nehoticno.

ODGOVORITE
Name

Snsd

31.07.2019 09:22

Tu Dodik i Željka neće otići da obođu

ODGOVORITE
Name

Martin

31.07.2019 09:28

Svi radnici trebaju napustiti Firme koje su u okruzenju kancerogenog materijala piralena.

ODGOVORITE
Name

MM

31.07.2019 10:02

Na ovaj prostor treba smestiti vladu rs.

Name

Romanija

31.07.2019 09:33

Pola kile gore dole, sta je to na ovaku krizu. Blentavi banjalučani.

ODGOVORITE
Name

Dusan

31.07.2019 09:35

Srebrenka jos nisi podnjela ostavku, sta cekas dok pocnu ljudi umirati od karcinoma.

ODGOVORITE
Name

Sinisa

31.07.2019 09:36

A City Block?

ODGOVORITE
Name

Ezekilj

31.07.2019 09:49

Pitam se: Sta bi bilo da se to desilo negdje u Americi ili EU? Koliko bi bilo pojedinacnih tuzbi radnika na sudu kojima je, sto je dokazano nalazima, ozbiljno ugrozeno zdravlje i koliko bi iznosila obestecenja? Koliko bi od grada ili drzave trazile firme koje imaju svoje pogone na zatrovanom zemljistu? Ovo je u vezi i sa pitanjem: Cija je odluka i odgovornost da se u Incel zatrovan piralenom smjesti Poslovna zona? Neko dobro zna, ili je morao znati, da piralen tamo nije od juce! U strucnim krugovima se o tome zna duze vrijeme! Apsurd je da se sada od firmi koje su smjestene na zatrovanim zonama trazi i da ucestvuju u uklanjanju piralena kako bi se podijelila i skrenula paznja sa necije odgovornosti za ekolosku katastrofu i ugrozavanje zdravlja ljudi. Ko je prodavao zemljiste firmama? Piralen nije samo u zemlji, vec je bio ii u vazduhu nakon pozara. Sta je sa radnicima firmi u Incelu koji su nakon pozara isli na posao i kuda su otrovni oblak dima odnijele vazdusne struje? .....?????

ODGOVORITE
Name

Poralen

31.07.2019 09:57

Svi na ulicu

ODGOVORITE
Name

racic

31.07.2019 10:09

Posto kolaju price da hoce da prave novu zgradu skupstine, neka je sada prave u Incelu ako je sve OK mamu im j...bem bahatu. Kakva nas stoka vodi i kome mi kao Narod vjerujemo i koga podrzavamo na izborima pa to je Bogu za plakanje, od nivoa mjesne zajednice pa sve do vrha drzave sve sami poltroni. Truje nas ko stigne fizicki i psihicki, bacali po nama uranijum, svako malo na Glamocko polje dovoze i detoniraju ko zna sta, prije svake kise nebo isaraju kao da su novogodisnji praznici, ovo sranje piralen ajde sto se desila havarija vec sto su to neuki i jadni umovi razvozili jos kojejkuda po gradu, radioaktivni otpad ce nam uvaliti pored Une, ovo malo sake jada od Naroda sto se malo drzne i pokusa nekim protestima i peticijama OSVJESTITI nas ostale i nemoralnu vlast dozvati pameti na sve nacine ta ista vlast uz pomoc medija, koje Narod placa, pokusava proglasiti ludjacima, izdajnicima i rusiteljima Republike Srpske. I, sta ? Nista... Nije ni bitno jer se "neciji" devizni racuni pune i pasosi sto zapadnih sto istocnih zemalja su vec spremni... "I niko nece cuti jad ni vapaj, niti ce ganut bol pjanu bogatu gospodu, Srbine goljo ti si prah na podu, tegli, vuci, cuti i u jarmu skapaj". Aleksa Santic 1910 god.

ODGOVORITE
Name

...

31.07.2019 10:33

Sve što ste napisali je istina, sve i opet je malo rečeno koliko se skupi u čovjeku. Šta mogu oni ponuditi ljudima koji će trebati liječenje, pustili ih da tamo rade, da se koprcaju još 14 godina od te nesreće! Grozota! Ne daj bože nikome:((( ovakvih nesreća, bolesti, šta rade svesno svom narodu, žalosno.

Name

Aurelija

31.07.2019 10:23

I opet niko nije odgovoran!!!

ODGOVORITE
Name

JOVAN

31.07.2019 10:31

Kukala nama majka...eto toliko.

ODGOVORITE
Name

SNSD

31.07.2019 10:33

Helikopteri, auta, avion....,Zeljka svako malo u Ameriku na sastanak s popovima pa u Srbiju na frizuru i tako u krug, a narod, ma ko ga...... Do posljednjeg Srbina.

ODGOVORITE
Name

Dokument 4419

31.07.2019 10:47

U radu „Ekološki aspekti primene piralena” doktorka Mirjana Anđelković Lukić, između ostalog, piše: „Rasuti piralen mora brzo i efikasno da se mehanički ukloni s površine tla kako ne bi prodro u zemljište i dospeo u podzemne vode. Prodiranjem u tlo, trajno zagađuje zemljište i podzemne vode. Jedini efikasan način uklanjanja ovog ulja vrši se termičkom razgradnjom, odnosno precizno navođenim postupkom sagorevanja, kako nijedan opasan produkt sagorevanja ne bi izašao u spoljnu sredinu. Sagorevanjem piralena na otvorenom oslobađa se veliki broj otrovnih i kancerogenih produkata. Gašenja požara na piralenu rizično je jer postoji opasnost od trovanja i zagađenja okoline. Požari na piralenskim transformatorima izuzetno su opasni, kako po vatrogasce, tako i po okolno stanovništvo, zbog oslobađanja velike količine opasnih produkata koji nastaju sagorevanjem ovog ulja. Piralen spada u genotoksične i kancerogene supstance s produženim vremenom delovanja, pa je njegova upotreba trajno zabranjena u zemljama Evropske unije.”

ODGOVORITE
Name

051

31.07.2019 11:11

I sta se tu ima jos ispitivati ,nadlezni u BL samo kao nesto ispituju, dok im ne dodju prevozna sredstva kojima ce da nestanu u visine a ti narode gledaj sebe i svoju djecu ,svog komsiju ,svog kuma kako ga piralin jede , gdje su nadlezni treba ih zatvoriti u INCEL da vrse ispitivanja .

Name

Fala Igoru Radojcicu i SNSDu

31.07.2019 10:57

Za sve sto je ucinio on i SNSD. Necije dijete je platilo glavom zbog ovoga ?

ODGOVORITE
Name

ana

31.07.2019 11:09

ne boj te se sav piralen ce Igor da spali kad pocne toplana da radi, vase je samo da ga skupite

ODGOVORITE
Name

Apokalipsa

31.07.2019 11:13

Jedina utjeha u svom ovom jadu je da ni naši vladajući i njihove porodice u ovoj situaciji nisu pošteđeneili. Cijela BL i okolina udiše isti zrak, a Baja će možda u buduće voditi video konferenciju sa VRS,pa tako sačuva svoju guzicu.

ODGOVORITE
Name

.....

31.07.2019 11:19

I sta, nista... Kao i na sve ostalo pisace se po poratalima, malo medijske paznje i to je to, nebitno je kakve su posljedice, mali obicni covjek je nebitan. Bitno je da nam svira simfonijski orkestar za grad kulture u kome se nekulturno otrovano umire, da se prozivaju dosljaci koji su silom prilika dosli, da se kupuju auta, helikopteri, a trovanje umiranje nije vazno, svaki dan reklame city blok cjena po kvadratu, a na piralenu izgradjuju, pa djecu nam ubise, nas ubise a muk, tisina niko nista... Sta ce se preduzeti... Nista... I dalje ce se tresti gora da se rodi mis... Dok ne pocrkamo svi hvala ti Republiko

ODGOVORITE
Name

Islam!

31.07.2019 11:21

Uhapsiti Igora I novinare iz rtrs zbog laži!

ODGOVORITE
Name

рибар

31.07.2019 12:18

Као што сам и обећао, послао сам ОТВОРЕНО ПИСМО Сребренки Голић на више медијских кућа, писмо у коме тражим да напусти мјесто министра за ПРОСТОРНО УРЕЂЕЊЕ, ГРАЂЕВИНАРСТВО И ЕКОЛОГИЈУ, односно,да сама оде, или да је влада смјени. Није разлог само ПИРАЛЕН, стотине и стотине су оправданих разлога. Ако писмо не објаве овдје, молио бих администратора да пусти овај коментар како би посјетици могли сазнати да је писмо већ објавио Фронтал РС. Поздрав Никола Лазаревић пред. ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ

ODGOVORITE
Name

re

31.07.2019 12:47

ako, bravo, odmah OSTAVKA, i dok je ne dadne, pritisak javnosti. pa dokle više sa javašlukom...

Name

Oliver

31.07.2019 13:55

Meni je ovo super s piralenom..ne znam sta je, nit me interesuje. Ovi sto buču i sto se neki otrovali pa sta, bilo je trovanja i prije. Jel se iko buni uveliko , niko, znaci sve ok je.sve dok ne dopire do centra da mozemo piti kafu u miru , znaci stanje ok.

ODGOVORITE
Name

BL

31.07.2019 14:18

Stanovnici Banjaluke, sramićete se svoje djece i unučadi, pa zar toliko straha i jada u vama da ne smijete glas dignuti. Rođen sam u BL 1969.g. i nikad se nisam jadnije osjećao u ovom gradu.

ODGOVORITE
Name

Šta te briga

02.08.2019 19:17

Koliko sad ministru i dotičnom treba para za licencu ???? Treba sve iseliti iz incela i širem krugu ali nemamo mi više šta tražiti ni u BL niti u RS

ODGOVORITE