Пирален у "Инцелу" еколошка бомба

"Пирален је права еколошка бомба и много већа опасност по здравље људи, биљног и животињског свијета не само Бањалуке него и ширег простора. О овој чињеници морамо водити рачуна како овај случај не би имао и међународне импликације" истакао је министар Шаровић.

Република Српска 28.07.2019 | 13:16
Пирален у "Инцелу" еколошка бомба
Министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирко Шаровић коментаришући актуелну ситуацију око индустријског отпада у кругу фабрике "Инцел" у Бањалуци упозорио је данас у Бјељини да је проблем са отровом пираленом у "Инцелу" много већи него што и можемо замислити.

"Овај најтежи индустријски отпад је права еколошка бомба и много већа опасност по здравље људи, биљног и животињског свијета не само Бањалуке него и ширег простора. Постоје озбиљне сумње да овај незбринути отровни материјал садржи и тешке метале који се у природи преносе на другачији начин него што је то класицно загађивање земљишта. О овој чињеници морамо водити рачуна како овај случај не би имао и међународне импликације" истакао је министар Шаровић. 



Министар Шаровић је указао да је Република Српска требала одговорније да поступи у отклањању индустријског отпада. 

"Права је штета што нисмо у 2013. години искористили велики пројекат УНДП-а који је Босни и Херцеговини обезбиједио средства за прикупљање 200 тона опасног индустријског отпада и његов транспорт и уништавање у Француској. Федерација БИХ је пријавила и прикупила приближно 100 тона опасног индустријског отпада, а Република Српска нажалост само 10-ак тона, али не и из `Инцела`. Зашто су грађани Бањалуке непотребно изложени ризику додатних 6 година то је питање за друге", појаснио је ову врло драматичну ситуацију министар Шаровић. 

(БН)

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

Б.Лука

28.07.2019 11:51

Миркане,види некако да се и ватрогасци прегледају.Ти часни и храбри људи су гасили тај пирален,који је најопаснији управо када гори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.07.2019 12:31

Мој Мирко, људино. Од пиралена је већа еколошка бомба Бурле.

Name

гузоњин син

28.07.2019 12:48

Мислим да је ово све пренадувано.Радио сам у трафо станици у Електропреносу,тацније у ТС Бањаслука 1 и исто уље је било у трансформаторима,знам кад се је мењало,на десетине пута просипало не намерно него приликом радова на трансформаторима и тако даље итд.Могу вам набројат на десетине људи који су радили и по тридесет година и то најмање сваке године када су обавезне ревизије постројења бас са тим уљем и нико није мање зивио од 80 година,а има их и који су усли у десету деценију и тек онда отисли у вецита ловиста. Јос једну истину,За време рата познато је да није било нафте,а дизел голф исао на то пирален уље ко ракетни брод,Знам јер смо се једном возили у Голфу за време рата где је уместо нафте насуто то трафо уље и отисли смо до Београда и назад.Посто је било хладно, цело време је радило гријање,а ми смо имали мирис ко да се устипци пеку.Ето о томе толико да не пласимо толико народ,а опет нека наука казе своје.

Name

Ре Гузоњин Син

28.07.2019 14:05

Слуцахно радим у Електропривреди 30 година, не разумијем ти ставове, по твом пирален безопасан, сваста, канцороген и отрован то је права истина, казес радили лхуди па дозивили или 80 година.Реци ти мени јесу ли прописани услови рада са пираленом,јесу.Имам јарана који је мало дузе био итлизен у комаду временском, око сат времена приликом радова, па добио тровање и заглавио хитну ,посљедице це процјенити зивот.Стварно те не разумијем, буди реалан.опасна ствар.Пирален бије несто за политицко препуцавање.Мало висе реалбости не скоди

Name

Радиолог БЛ

28.07.2019 14:39

Ста казе статистика о порасту карцинома у РС? Резултати су висе него алармантни. Треба ли јос даље да теоретисемо? То сто писете са "уљем ит трансформатора" су прице за малу дјецу. Имамо недостатак хемотерапеутика у РС, хало!!

Name

Одговор гузоњином сину

28.07.2019 14:46

Ти си тацно гузоњин син јер немас благе везе ста се налази у трансформаторима. У преко 99 % трансформатора и склопки се налази минерално уље. У један % трансформатора се налази такозвано синтетицко уље или пирален. Молим те немој се хвалити да си Радио у електрицном а немас појма ста се налази у трансформаторима. Вјеруј ми нико није у рату возио голфа двицу на пирален . Али нема везе мозда ти је Милорад објаснио ста треба да писес. Да скратим прво се информиси о тему па онда писи.

Name

ТИТО

28.07.2019 15:13

ТОЈЕ БРИГА ОД РАДОЈЦИЦА И ЦРВЕНЕ КУГЕ СНСД ЊИХ НЕИТЕРСУЈЕ НАРОД САМО ПАРЕ СТИЦЕ ИХ БОЗИЈА ПРАВДА

Name

ПРАВИ ГУЗОЊИН СИН

28.07.2019 16:02

Ја сам само истину писао,а ви бајни струцњаци немате појма о пиралену.Вама је само Милорад у глави и писете тобозе неког инструира Милорад Д ста треба писати.Неко ко процита ово ,а зна и познаје трафо станицу Бањалуку 1 110кв знаце да говорим истину. У кругу трафо станице у углу до пруге ,тацније испод једне огромне залосне врбе имали смо подземни бункер за складистење тог уља и то све у бацвама по 200 л.Посто смо били у сталном конктакту са посадом у трафо станици инцел,сецам се да им се понекад знало и посудити тог уља .Е то је права истина,а ви писите о Милорадима ста год хоцете

Name

Игипоп

28.07.2019 16:57

А Силикон у Бјелајцима је фабричица наспрам тога што је у Инцелу...

Name

Мигуел

28.07.2019 17:24

Познато је ово што гузоњин син прича. Овој што је радио у ЕП прича о тровању брзом. Мачак је ли он то пио онда? Знаш ли што је опасан? Баш зато што је неразградив и неиспарава он само тако, а као и сви ароматични спојеви је канцероген. Ако је отворао транформаторе и кондензаторе онда је ту већ од прегријавања могло бити пара. По хемијском саставу то јесте врста хлорованог ароматског угљиководоника и чак дјецу научим шта настаје сагорјевањем. Значи потребна је само температура, а његова сигурносна температура је око 1000 °Ц-1100°Ц и збрињавање се ријешава на три начина, ал пошто смо велико село код нас се нема гдје. Мотор СУС има крајњу температуру сагоревања 2000°Ц и потпуно га разбије. Тачно је и ово да је ишао ко алва по 1КМ у околини Љубије, људи га мјешали са нафтом. Волим да постовим овим еколозима са приватних факултета, а и њиховим Професорима појединим једно основно питање, јер многи имају само десетке и обично изврдавају како њима то не треба, а мени то каже да не може разумјети суштину. Ово је област хемичара, људи који су радили у пракси. Бежи сине, бежи негде тражи азил!

Name

Милан

28.07.2019 17:37

Послије информације да је исцурило ово уље направио сам детаљну истрагу на интернету о штетности овог уља и сигуран сам да тема није пренадувана. Земља која је загађена пираленом мора се откопати, ставити у пластичне кесе и поново закопати они ни то нису направили, толико су озбиљни и професионални. А замисли шта ће се десити ако ово уље дође до Врбаса? Последице дјеловања тог уља се јако тешко откривају, тешки метали се природним путем чисте из организма, а код пиралена је другачија ситуација.

Name

ТАЊА

28.07.2019 17:38

Важно је да Министарка сакупља донације. Јест домаћица права.

Name

Мигуел

28.07.2019 18:34

Сигурно је то Милане, да се ту мора по пс реаговати. Вјероватно знаш колико је тог аскера са дипломома дипломираних еколога и разних синова смјештено у ону агенцију за екологију, министрство. Поента је уредно складиштење, као и санација земљишта, а последице су сигурно настале и усљед ппжара.

Name

Директ

29.07.2019 22:37

ПРАВИ ГУЗОЊИН СИН, ако лазу "струцњаци", не лазе Wикипедиа. И тамо писе да је пирален тј. ПЦБ уље канцерогено.

Name

рибар

28.07.2019 12:02

Нема мој Мирко ништа од рјешавања разних еколошких бомби у Српској, нити има озбиљног приступа рјешавању еколошке инфратструктуре по општинама, да не говоримо о заштити природних ресурса. Нема, све док Зелени не преузму одговорност по том питању, односно, док печат после девет година катастрофалног министровања Сребренке Голић не преузме Никола Лазаревић предсједник ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ и творац програма ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА СРПСКЕ, тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака част рибар

28.07.2019 12:57

Свака част рибар. Док зелени владају Wвропом, ми се овдје убисмо да разне будале, прелетачевиће и неписмене мајмуне стрпамо у скупштину и владу.

Name

Да да

28.07.2019 17:50

Заборавили сте да су нас баш зелени бомбардовали из те европе Ј.Ф је био други човјек. Тој је стручњак попут стотине нових еколога који могу носити плакате само.

Name

рибар-да да

29.07.2019 19:20

Какве има везе Ј.Ф. са тиме што су наше битанге отровни отпад сипале широм Српске, што је уз асистенцију "наших" довожен отровни отпад из Федерације у Српску, што није ништа урађено да се очисти и уреди Српска, да се санкционишу они који су отров сипали гдје су стигли, што су нам уништени и покрадени природни ресурси, што ниједна општина Републике Српске није ријешила еколошку инфраструктуру, што нам канализацијеу градовима, општинама и МЗ иду у ријеке, што смо исјекли шуму у изворишним зонама и тиме изгубили преко 50% извора питке воде,, што су "наши" покрали пет милијарди КМ вриједности шуме, што су нам на сваком кораку, од ријека, приобаља, шуме, земљишта крај путева депоније смећа, што.................? Да ли је то ДА-ДА због Ј.Ф. или је до нас овдје?

Name

Јово

28.07.2019 12:03

Власт у БЛ у континуитету дрзи СНСД. Каква брига мој министре за градјане и њихово здравље. Градјани им требају само за изборе, а онда на крузни ток и правац у Инцел, да их скину са социјале и списка незапослених. Сто прије помру мање бриге за властодрсце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Јово

28.07.2019 15:16

Градјани бирали и сад имају сто су изабрали.

Name

реално стање

28.07.2019 16:29

Проблем је тај сто су градјани добили оно за ста нису гласали. То се зове изборна крадја.

Name

@Роки

28.07.2019 12:04

Да је среће медији би само известили како је у току решавање отровних супстанци са те локације.А у нас под притиском новинара можда некад и почну решавати. Власт је народна зла маћеха , што каже Павић за однос према ДНС у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рациц

28.07.2019 12:13

Да видимо како це сад "високе" делагације обици Инцел и увјерити градјане да нема никаквих проблема ? Да вас видимо јунацине српске, патриоте, алтруисти, борци за Отадзбину, којекакве Српске цасти, мозете и заставу па под Заставом Српске мало обици, безопасно је потпуно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комисија из Пала

28.07.2019 13:02

Нема те владине комисије којој бих ја вјеровао, једино зеленим и овом храбром рибару. Знам да је 2014 године сам зауставио довоз отровног отпада из Високог и тиме спасио регију. Сви полтичари у Палама су знали за то, али нису смјели да писну јер је то радила мафија.

Name

007

28.07.2019 12:17

А шеа је са одговорношћу власника фирми који су довели до катастрофе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

28.07.2019 12:26

Ако Ви Шаровићу нешто корисно не окренете код звјерски афераша који само пљачкају и гледају свој ћар на власти у РС, оде све у суноврат из приложеног до сада код незаконити тајкуна РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вупер

28.07.2019 12:39

То су интереси РС, за њих се нико не брине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биллy

28.07.2019 20:42

Како не брине, а Пељески мост?

Name

бисер

28.07.2019 13:50

треба ту довести праву инспекцију која це утврдити право стање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гога

29.07.2019 06:19

Ту "праву" комисију треба да формирају Тегелтија и Далида због објективности претрага!

Name

еко-рециклаза

28.07.2019 14:53

Радојициц-у, иди у Монтенегро па поткивај свог земљака Мила!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Федерација БиХ Сарајево

28.07.2019 15:13

Нас министар Саровиц...најбољи политицар,ради за добробит цијеле земље,не ради националним хускањима,људина...и да и даље нама он буде нас нови,стари министар...да нам је зив и здрав и буде нас једини предсједник...како у Српској људи не виде кад неко вриједи,а пред оцима вам

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАС ОВАЈ

28.07.2019 15:23

Хвала господине Саровицу добро размиљање у односу на ВИП из БЛ, По њиховим са знањем та сце се земља продавати на Прољеце за цвијеце и Басце тако цемо имати Јагода Кромпира и воца са додатком Пирален+, То су под хитно морали ставити под контролу полиције или Ставити у платицне Вреце или Бурад док се не ријесиста це стим, Градска управа има намјеру посијати по селима мозда це и нараст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оснивач

28.07.2019 15:46

Од пиралена је већа бомба што се сви боје рећи истину, а истина је: ПИРАЛЕН СЕ МОРАО УНИШТИТИ ИЛИ ИЗВЕСТИ ИЗ ЕУ ДО КРАЈА 2005.ГОДИНЕ. САДА СТУПА ПОШТЕНИ ВЕЛИКИ ВОЂЕ НА СЦЕНУ И ПОМОЋУ СВОГ КУМА (ИНАЧЕ ТО ЈЕ ПАТРИЈА ОРГАНИЗОВАНА НА ПРИНЦИПИМА МАФИЈЕ, ИМА ВЕЛИКОГ ВОЂУ, ИМА КУМОВЕ И ИМА ВЛАСТ, ИМА СПИСАК ЧЛАНОВА КОЈИ НИКАДА НИСУ СЈЕЛИ ЗАЈЕДНО) ГРАДОНАЧЕЛНИКА Б. ЛУКЕ, УВОЗИ САВ ПИРАЛЕН И ОДЛАЖЕ У ИНЦЕЛ. У ТО ДОБА ЈЕ ПРЕДСЈЕДНИК УО ИНЦЕЛА САДАШЊИ МИНИСТАР ПРАВОСУЂЕ. ЗА ТАЈ "КОРИСТАН ЕВРОПСКИ ПОСАО" СЕ ДОБИЈА 200 еура ПО ИУВЕЖЕНОЈ ТОНИ. пОСАО ЈЕ ЗАВРШЕН, НОВАЦ ПОДИЈЕЉЕН , ФУНКЦИЈЕ ПОДИЈЕЉЕНЕ А ПИРАЛЕН ОСТАО У ИНЦЕЛУ ИЛИ ГА ПОВРЕМЕНО РАЗВОЗЕ ПО РС (БОРКОВИЋИ И ДРУГЕ ЛОКАЦИЈЕ). Сада је то катастрофа коју плаћа отровани народ, Истрага не почиње од почетка с првим питањем: ко је, када и по којој цијени увезао пирален? Ко је дао еколошку дозволу зе увоз и друга питања. Сада овај рестл од власти, показује енормну бригу и "спашава" све осим људи и екологије. Повјерујте и помозите кумовима и у континуитету властодржцима да испадне све поштено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СКИДАЈТЕ СРЕБРЕНКУ

28.07.2019 18:11

Скидајте Сребренку, нема за шта мимо закона она није дала еколошке дозволе.Ма како скидајте, одмах поднијети кривичну пријаву, не само за њу, него и за све који су учествовали у тровању народа и уништавању здраве животне средине.

Name

!!!

28.07.2019 18:56

Ако у овом сто написа Оснивац има 20 % истине, онда је ситуација много опаснија и црња него сто се мисли. Као старојугословенски абехајац деконтаминатор са ВЕС ом 11903 цијеним да сам на ову тему бар мало упуценији лаик. Пирален се увјек водио под веома °опасне материје° те је тако и руковање са истим морало да буде под контролом. Обзиром да је простор Инцела задњих 100 и висе година био под јурисдикцијом Краљевине, па СФРЈ, па РС. претпоставка је да се могла и морала сацувати документација кад колико и одакле је у круг инцела допремљено те опасне материје? Јер ово сто је написао оснивац понављам нек је веома малим дијелом тацно опасност је далеко веца него сто моземо да замислимо.

Name

инспектор

28.07.2019 19:58

Само кривичне пријаве за све надлежне у влади, посебно за министарку екологије и еколошке инспекторе у инспекторату.

Name

црвени хоризонти

28.07.2019 18:53

Прање пара. Редица Мара је све поништила у фебруару! Цура је убла све лоше. Сад се може узгајати органска храна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД+Бела Ладја

28.07.2019 20:44

Не мозе нам нико ниста, јаци смо и од пиралена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајдин

28.07.2019 21:00

Пирален је у свијету забрањен производити од 2001 године у Холанији су сва постројења у којима је био пирален до 2003 прво оцисцена и наког тога унистена откуд им јос пирален и гдје га набављају ???.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

29.07.2019 22:44

У Европи 2001, а у Америци цак неколико деценија прије него сто је забрањен у Европи, у којој је тек 2008 потпуно замијењен минералним уљем, док код нас према пиралену се власти понасају оцигледно као према најобицнијем отпаду.

Name

еборат

28.07.2019 21:13

Јојјј брате сто се ови сатрасе од бриге за насе здравље.Кад би се барем тако бринули за све остало.Ако је пирален тлики проблем,ти онда надји нацин да га ријесис.А да јесте проблем људи би се иселили из околине инцела.И као сто сам сто пута рекао наса аута су исла на пирален у рату.Па ником ниста није било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

29.07.2019 23:04

Пирален кад убије, он убије, а мртва уста не говоре. Они који су презивјели тровање пираленом, могу да прицају јебацке прице, јер их није "закацио" у тој мјери у којој изазива канцер или смрт, али ста цемо са онима који су од истог настрадали, а да притом њихова породица мисли да су умрли природном смрцу. Ово је једно од оних питања које надилази обицну људску логику, која обицно поједностављује све, па и ово питање. Ни сви који су захвацени нуклеарном несрецом у Украјини, нису умрли одмах. Неки су умрли касније, а неки у 80-им годинама свог зивота, а зивјели би мозда и 100 година, да их у медјувремену није задесила радијација. Разлицити људи, разлицити вијек трајања,, а заједницко за све је да су били заразени и да им је стога одједном драстицно нарусен квалитет здравља.

Name

Вјецити опозиционар

29.07.2019 20:42

Зар ови властодрсци мисле да ће њих отров мимоици, Богами неће он не бира ко је позиција, а ко опозиција, те несхватам како власт без притиска опозиције није ништа урадила да санира штетно дјеловање овог отрова. Мирко ти си трачак наде, само буди истрајан.

ОДГОВОРИТЕ