Спавајте као беба

Како се ви борите против несанице? Уместо да бројите звезде или овце, пијете лекове и сличне препарате, припремите себи опуштајућу купку.

Здравље 25.07.2019 | 13:59
Спавајте као беба
Дуга топла купка или туширање увече, и то пола сата до сат пре одласка у кревет, помоћи ће вам да брже зспите и да се квалитетније одморите.

Експерти кажу да је вода температуре од 40 до 42,5 степена идеална за убрзавање процеса спавања. Кажу да ће вам после оваквог третмана требати свега 10 минута да заспите.

Топла купка и туш преусмеравају циркулацију у руке и ноге и тако долази до хлађења централног дела тела. То доводи до тога да се тело збуни и помисли да је време за спавање.

Инсомнија погађа 35 одсто популације само у Америци, а то доводи до осећаја константног умора, депресије и чак срчаних обољења. Није јасно зашто топла вода утиче баш тако на тело и мозак.

Оно што је све научнике одушевило јесте да су сви испитаници који су се купали пре спавања топлом водом потврдили да су боље спавали те ноћи, пише Даилy маил. Температура средишњег дела тела диктира када ћемо да заспимо и колико брзо. Она је највећа у подне, а како пада вече и приближава се време за спавање тако се и она спушта. Када температура тела расте она делује попут аларма на наше тело.

Можда вам звучи чудно, али ипак топла купка побољшава циркулацију у екстремитетима и тако се топлота разлива по целом телу па се средишњи део хлади. Научници иду толико далеко да размишљају о новом изуму – кревету који би регулисао телесну температуру и омогућавао ономе ко спава у њему да брзо заспи и наспава се.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар