Spavajte kao beba

Kako se vi borite protiv nesanice? Umesto da brojite zvezde ili ovce, pijete lekove i slične preparate, pripremite sebi opuštajuću kupku.

Zdravlje 25.07.2019 | 13:59
Spavajte kao beba
Duga topla kupka ili tuširanje uveče, i to pola sata do sat pre odlaska u krevet, pomoći će vam da brže zspite i da se kvalitetnije odmorite.

Eksperti kažu da je voda temperature od 40 do 42,5 stepena idealna za ubrzavanje procesa spavanja. Kažu da će vam posle ovakvog tretmana trebati svega 10 minuta da zaspite.

Topla kupka i tuš preusmeravaju cirkulaciju u ruke i noge i tako dolazi do hlađenja centralnog dela tela. To dovodi do toga da se telo zbuni i pomisli da je vreme za spavanje.

Insomnija pogađa 35 odsto populacije samo u Americi, a to dovodi do osećaja konstantnog umora, depresije i čak srčanih oboljenja. Nije jasno zašto topla voda utiče baš tako na telo i mozak.

Ono što je sve naučnike oduševilo jeste da su svi ispitanici koji su se kupali pre spavanja toplom vodom potvrdili da su bolje spavali te noći, piše Daily mail. Temperatura središnjeg dela tela diktira kada ćemo da zaspimo i koliko brzo. Ona je najveća u podne, a kako pada veče i približava se vreme za spavanje tako se i ona spušta. Kada temperatura tela raste ona deluje poput alarma na naše telo.

Možda vam zvuči čudno, ali ipak topla kupka poboljšava cirkulaciju u ekstremitetima i tako se toplota razliva po celom telu pa se središnji deo hladi. Naučnici idu toliko daleko da razmišljaju o novom izumu – krevetu koji bi regulisao telesnu temperaturu i omogućavao onome ko spava u njemu da brzo zaspi i naspava se.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar