Волите зачињено? Размислите поново

Кари вам је можда омиљени зачин, али стручњаци саветују да се држимо подаље од зачињене хране јер она може да изазове губитак памћења.

Здравље 25.07.2019 | 13:56
Волите зачињено? Размислите поново
У истраживању је учествовало 4.500 особа које су свакога дана јеле по 50 грама чилија и два пута више су се жалиле на то да заборављају договоре јер имају проблема са памћењем. Много чилија је као последицу имало смањење памћења за читавих 56 одсто. Са друге стране, високе дозе капсацина користиле су се да се деактивирају нерве који узрокују бол. Зато експерти поручују љубитељима љутог да не одустају од љутих сосева још увек.

"Конзумирање чилија показало се као добро за мршављење и регулацију крвног притиска у претходним истраживањима. У овом истраживању смо пак уочили да он лоше делује на памћење код старијих особа", рекао јаутор студије доктор Зумин Ши.

Деменција, од које је најпознатији облик Алцхајмер, погађа 850.000 људи само у Енглеској, док је у Америци ситуација гора и износи 5,7 милиона. Фактор ризика представља исхрана, пушење и недостатак физичке активности.

Чили је један од највише употребљиваних зачина на свету, са највећим процентом употребе у Азији. У Кини, нарочито у регији Сичуан и Хунан, једна од три особе свакога дана једе зачињену храну. За чили се верује да смањује ризик од гојазности, високог крвног притиска и чак прерану смрт. Разлог је тај што капсацин смањује унутрашњи стрес.

Ипак, нека истраживања су показала да се он понаша као неуроотров. Што су више чилија испитаници конзумирали то су им мање биле когнитивне функције. У поређењу са онима који нису јели чили, они који су га узимали 50 грама свакога дана имали су два пута већи ризик од развоја лошег памћења. Ризик је највећи код оних који имају мали Индекс телесне тежине, него код људи са вишком килограма, пише Даилy маил. Они који су јели чили имали су мање месечне приходе и били су физички активнији од оних који нису јели чили.

Капсацин је претходно показао да може да убрза метаболизам, помогне код мршављења и спречи развој срчаних обољења и шлога, а зашто изазива губитак или лоше памћење није још увек јасно доказано. Са глобалним порастом броја оболелих од Алцхајмера, стручњаци упозоравају да је време да се конзумирање зачињене хране стави под контролу.

Б 92
фото:интернет

 
 

Коментари / 0

Оставите коментар