Да ли је млијеко добро за дјецу ?

Када је у питању исхрана детета, многи родитељи не знају на шта посебно треба да обрате пажњу.

Здравље 24.07.2019 | 09:10
Да ли је млијеко добро за дјецу ?
Најважнииј извор калцијума је млеко, а родитељи чије дете одбија да пије млеко често су у паници да ће му то направити неке здравствене проблеме. Многа истраживања показала су да мали број деце радо пије млеко, а многа одбијају да једу сир и друге млечне производе попут јогурта, киселог млека и павлаке. Уколико дете не уноси довољно калцијума, има велике шансе да у старости оболи од остеопорозе и има проблеме са мишићима.

"Млеко је прва и основна намирница код деце до напуњена четири месеца живота. Врло је важна намирница и касније када се уведе млечна храна", рекла је за портал Б92 педијатар докторка Ружа Бајић.

Млеко је важна намирница, јер садржи беланчевине, масноће и калцијум који су неопходни за раст и развој детета. Уколико дете одбија да пије млеко или га не жели, докторка саветује родитељима да у млеко додају мало млевеног кекса или друге додатке који ће му поправити укус и учинити га детету занимљивијим и укуснијим.

Оно што је важно јесте да обратите пажњу на количину млека коју дете попије у току дана. Деца у раном развоју треба да узимају од 500 до 650 милилитара млека дневно.

"Млеко може да буде штетно уколико се претера са количином, ако се уноси дневно више од 700 милилитара, јер то може да доведе до малокрвности. Такође, може да направи проблем уколико дете има неподношљивост, односно интолеранцију на протеине или шећере из млека што се манифестује поремећајем варења, односно проливастим столицама", рекла је докторка Бајић за Б92.

Млеко је богато витамином Б12 који је телу неопходан за виталне функције, укључујући производњу црвених крвних зрнаца и варење хране. Деца код којих се јавља мањак овог витамина имају мање успеха у школи, тешко слажу пузле, не препознају лако слова и не разумеју експресију осећања друге деце и људи око њих.

Б 92
фото:интернет

 
 
 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Тамара

24.07.2019 20:16

Млијеко је храна за теле а не за људска бица! Није добро за цовјека да пије млијеко!

ОДГОВОРИТЕ