Da li je mlijeko dobro za djecu ?

Kada je u pitanju ishrana deteta, mnogi roditelji ne znaju na šta posebno treba da obrate pažnju.

Zdravlje 24.07.2019 | 09:10
Da li je mlijeko dobro za djecu ?
Najvažniij izvor kalcijuma je mleko, a roditelji čije dete odbija da pije mleko često su u panici da će mu to napraviti neke zdravstvene probleme. Mnoga istraživanja pokazala su da mali broj dece rado pije mleko, a mnoga odbijaju da jedu sir i druge mlečne proizvode poput jogurta, kiselog mleka i pavlake. Ukoliko dete ne unosi dovoljno kalcijuma, ima velike šanse da u starosti oboli od osteoporoze i ima probleme sa mišićima.

"Mleko je prva i osnovna namirnica kod dece do napunjena četiri meseca života. Vrlo je važna namirnica i kasnije kada se uvede mlečna hrana", rekla je za portal B92 pedijatar doktorka Ruža Bajić.

Mleko je važna namirnica, jer sadrži belančevine, masnoće i kalcijum koji su neophodni za rast i razvoj deteta. Ukoliko dete odbija da pije mleko ili ga ne želi, doktorka savetuje roditeljima da u mleko dodaju malo mlevenog keksa ili druge dodatke koji će mu popraviti ukus i učiniti ga detetu zanimljivijim i ukusnijim.

Ono što je važno jeste da obratite pažnju na količinu mleka koju dete popije u toku dana. Deca u ranom razvoju treba da uzimaju od 500 do 650 mililitara mleka dnevno.

"Mleko može da bude štetno ukoliko se pretera sa količinom, ako se unosi dnevno više od 700 mililitara, jer to može da dovede do malokrvnosti. Takođe, može da napravi problem ukoliko dete ima nepodnošljivost, odnosno intoleranciju na proteine ili šećere iz mleka što se manifestuje poremećajem varenja, odnosno prolivastim stolicama", rekla je doktorka Bajić za B92.

Mleko je bogato vitaminom B12 koji je telu neophodan za vitalne funkcije, uključujući proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i varenje hrane. Deca kod kojih se javlja manjak ovog vitamina imaju manje uspeha u školi, teško slažu puzle, ne prepoznaju lako slova i ne razumeju ekspresiju osećanja druge dece i ljudi oko njih.

B 92
foto:internet

 
 
 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Tamara

24.07.2019 22:16

Mlijeko je hrana za tele a ne za ljudska bica! Nije dobro za covjeka da pije mlijeko!

ODGOVORITE