Да ли треба пити вино пред спавање

У првој половини ноћи, под утицајем алкохола, особа спава као да је у коми, у јутарњим сатима сан је немиран, због чега се дешава да се човек прерано пробуди.

Здравље 23.07.2019 | 09:17
Да ли треба пити вино пред спавање
ДОК једни тврде да је чаша пива или вина пред сан пожељна, како би нас опустила и убрзала наше "путовање" у царство снова, аустријски лекар др. Хадемар Банкхофер каже да алкохол постиже сасвим супротан ефекат.

- Он ремети сан, јер после сат до сат и по доноси пријатно опуштање, али за здрав сан је потребан постепени ток од неколико фаза - прво иде "утонуће", затим лак, па дубок сан и на крају РЕМ фаза - објашњава професор Банкхофер.

Под утицајем алкохола ове фазе се значајно ремете. У првој половини ноћи, под утицајем алкохола, особа спава као да је у коми, у јутарњим сатима сан је немиран, због чега се дешава да се човек прерано пробуди и више не може заспати.

Мозак зато није у стању да сакупи нову енергију, па се ујутру осећамо самлевеним. Зато овај стручњак саветује да се после 19 сати не конзумира алкохол, нити било које пиће које садржи кофеин.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар