Da li treba piti vino pred spavanje

U prvoj polovini noći, pod uticajem alkohola, osoba spava kao da je u komi, u jutarnjim satima san je nemiran, zbog čega se dešava da se čovek prerano probudi.

Zdravlje 23.07.2019 | 09:17
Da li treba piti vino pred spavanje
DOK jedni tvrde da je čaša piva ili vina pred san poželjna, kako bi nas opustila i ubrzala naše "putovanje" u carstvo snova, austrijski lekar dr. Hademar Bankhofer kaže da alkohol postiže sasvim suprotan efekat.

- On remeti san, jer posle sat do sat i po donosi prijatno opuštanje, ali za zdrav san je potreban postepeni tok od nekoliko faza - prvo ide "utonuće", zatim lak, pa dubok san i na kraju REM faza - objašnjava profesor Bankhofer.

Pod uticajem alkohola ove faze se značajno remete. U prvoj polovini noći, pod uticajem alkohola, osoba spava kao da je u komi, u jutarnjim satima san je nemiran, zbog čega se dešava da se čovek prerano probudi i više ne može zaspati.

Mozak zato nije u stanju da sakupi novu energiju, pa se ujutru osećamo samlevenim. Zato ovaj stručnjak savetuje da se posle 19 sati ne konzumira alkohol, niti bilo koje piće koje sadrži kofein.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar