Турски ток "обрао" српске винограде

Десетине пољопривредника из Ћуприје и околине поднијело је пријаве против извођача радова на гасоводу "Турски ток" тврдећи да су им имања уништена без обавјештења и најаве и да штета још није процијењена.

Србија 21.07.2019 | 16:12
Турски ток "обрао" српске винограде
И није само надокнада у питању, тврде, већ су ту и емотивни разлози. Разумију важност пројекта, али није лако растати се од винограда или воћњака који је генерацијама у посједу породице.

Фамилији Пешић из Ћуприје буквално преко ноћи уништено је између 500 и 600 чокота винове лозе на траси будућег гасовода Турски ток, а да их нико прије тога није усмено или писмено обавијестио, урадио процјену вриједности засада или донио папир о експропријацији.

Они су виноград обрађивали и улагали у њега и кажу нису једини јер је на том потезу уништено најмање стотину имања.

"Свака парцела има власника у катастру, требало је позвати људе, објаснити ситуацију, нико се не би супротстављао. Малени је један Пешићев виноград да заустави државни пројекат какав је гасовод кроз Србију, али просто је требало обавестити људе", каже Мирослав Пешић.

Виноградар Градимир Пешић каже да је земља на траси Турског тока у посједу његових предака више од 200 година. Ни он није добио никакво обавјештење о радовима, тако да је наставио обраду имања.

"Резано, прскано, везано, култивирано и све остало знајући да ће ту да прође, али имамо душу и ми сељаци, да оставимо једну воћку да се мучи није било лепо", каже Градимир Пешић, виноградар из Ћуприје.

У општини Ћуприја у више наврата су наглашавали да ће сви власници имања на траси гасовода бити обештећени. Признају да је било и грешака на траси у Супској, јер се радило по старом пројекту, а не по новом.

Наиме, на инсистирање општине траса гасовода је недавно промијењена јер је првобитно ишла кроз будућу индустријску зону.

"Јужни ток је требало да прође кроз Добричевске табле и они би нам заузели неких 200 хектара најбоље индустријске земље крај аутопута. Ми смо успели да изменимо просторни план Србије, то је завршено и јужни ток ће заобићи Добричево", каже Нинослав Ерић, предсједник општине Ћуприја.

Моћних машина које полажу цијеви турског тока тренутно нема у околини Ћуприје, али да се убрзано ради на траси дугој 403 километра свједоче сталне испоруке цијеви из централног складишта у Ћуприји.

(РТС)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Приблизава се

21.07.2019 14:25

Цуприја то јре западна Србија.Знаци приблизава се турски ток Републици Српској како је најавио Бурле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Атлас

21.07.2019 18:02

Географија ти бас и не иде

Name

Јоја

21.07.2019 14:52

Хоце плин хоце одстету па не мозе и јаре и паре мало вас је власт размазила заборавили сте како је то код тита било сада се несто бусате копуните био би ти домацине затворен док плинивод продје да је титов вакат ,,,мире марс у пм и ти и твоје гроздје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

22.07.2019 06:13

Ризицна улагања мозда плин никад и некрене а пуно новца у игри.?НОВЦА ГРАДАНА!