Turski tok "obrao" srpske vinograde

Desetine poljoprivrednika iz Ćuprije i okoline podnijelo je prijave protiv izvođača radova na gasovodu "Turski tok" tvrdeći da su im imanja uništena bez obavještenja i najave i da šteta još nije procijenjena.

Srbija 21.07.2019 | 16:12
Turski tok "obrao" srpske vinograde
I nije samo nadoknada u pitanju, tvrde, već su tu i emotivni razlozi. Razumiju važnost projekta, ali nije lako rastati se od vinograda ili voćnjaka koji je generacijama u posjedu porodice.

Familiji Pešić iz Ćuprije bukvalno preko noći uništeno je između 500 i 600 čokota vinove loze na trasi budućeg gasovoda Turski tok, a da ih niko prije toga nije usmeno ili pismeno obavijestio, uradio procjenu vrijednosti zasada ili donio papir o eksproprijaciji.

Oni su vinograd obrađivali i ulagali u njega i kažu nisu jedini jer je na tom potezu uništeno najmanje stotinu imanja.

"Svaka parcela ima vlasnika u katastru, trebalo je pozvati ljude, objasniti situaciju, niko se ne bi suprotstavljao. Maleni je jedan Pešićev vinograd da zaustavi državni projekat kakav je gasovod kroz Srbiju, ali prosto je trebalo obavestiti ljude", kaže Miroslav Pešić.

Vinogradar Gradimir Pešić kaže da je zemlja na trasi Turskog toka u posjedu njegovih predaka više od 200 godina. Ni on nije dobio nikakvo obavještenje o radovima, tako da je nastavio obradu imanja.

"Rezano, prskano, vezano, kultivirano i sve ostalo znajući da će tu da prođe, ali imamo dušu i mi seljaci, da ostavimo jednu voćku da se muči nije bilo lepo", kaže Gradimir Pešić, vinogradar iz Ćuprije.

U opštini Ćuprija u više navrata su naglašavali da će svi vlasnici imanja na trasi gasovoda biti obeštećeni. Priznaju da je bilo i grešaka na trasi u Supskoj, jer se radilo po starom projektu, a ne po novom.

Naime, na insistiranje opštine trasa gasovoda je nedavno promijenjena jer je prvobitno išla kroz buduću industrijsku zonu.

"Južni tok je trebalo da prođe kroz Dobričevske table i oni bi nam zauzeli nekih 200 hektara najbolje industrijske zemlje kraj autoputa. Mi smo uspeli da izmenimo prostorni plan Srbije, to je završeno i južni tok će zaobići Dobričevo", kaže Ninoslav Erić, predsjednik opštine Ćuprija.

Moćnih mašina koje polažu cijevi turskog toka trenutno nema u okolini Ćuprije, ali da se ubrzano radi na trasi dugoj 403 kilometra svjedoče stalne isporuke cijevi iz centralnog skladišta u Ćupriji.

(RTS)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Priblizava se

21.07.2019 16:25

Cuprija to jre zapadna Srbija.Znaci priblizava se turski tok Republici Srpskoj kako je najavio Burle

ODGOVORITE
Name

Atlas

21.07.2019 20:02

Geografija ti bas i ne ide

Name

Joja

21.07.2019 16:52

Hoce plin hoce odstetu pa ne moze i jare i pare malo vas je vlast razmazila zaboravili ste kako je to kod tita bilo sada se nesto busate kopunite bio bi ti domacine zatvoren dok plinivod prodje da je titov vakat ,,,mire mars u pm i ti i tvoje grozdje

ODGOVORITE
Name

Mrki

22.07.2019 08:13

Rizicna ulaganja mozda plin nikad i nekrene a puno novca u igri.?NOVCA GRADANA!